Poslovni Dnevnik

Skijaški centri u BiH produžili sezonu za mjesec dana

Vodeća skijališta dobila sustave za umjetno zasnježava­nje i nove staze

-

Nakon lanjske sezone, koja je bila prilično dobra, ski-centri sada su znatno opremljeni­ji te očekuju rekordnu posjećenos­t i zaradu

Vodeći skijaški centri u Bosni i Hercegovin­i u novu sezonu ulaze s izgrađenim sustavima za umjetno zasnježava­nje što znači da prvi put zimska sezona neće ovisiti od padavinama i bit će produžena najmanje za mjesec dana.

Olimpijski centar Jahorina, koji sezonu otvara 1. prosinca, započeo je s proizvodnj­om umjetnog snijega potrebnog za zasnježava­nje skijaških staza, a trenutno je se radi na stazi Poljice. Umjetni snijeg će se bez prestanka proizvodit­i do početka zimske sezone.

Topovi za snijeg već rade

Olimpijski centar Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 suvremenih snježnih topova za proizvodnj­u umjetnog snijega. S umjetnim zasnježava­njem glavne staze počeli su i na Ravnoj planini, kod Pala, javlja Indikator.ba. Iz tog skicentra poručuju da je aktivno 11 topova za umjetno zasnježava­nje i dvije akumulacij­e s dovoljnim kapaci- tetom vode za stalno zasnježava­nje za vrijeme cijele zimske sezone. “Otvaranje zimske sezone planirali smo između 10. i 15. prosinca što je ujedno i najava za prvu međunarodn­u FIS utrku koja će se organizira­ti na našim prostorima, međutim, ako vremenski uvjeti budu kao dosadašnji to nije razlog da zimsku sezonu ne otvorimo već početkom prosinca kada možemo očekivati i prve skijaše”, kaže za RTRS Ana Radojković, glasnogovr­nica Skicentra Ravna planina. Na Bjelašnici prošlog je mjeseca završena izgradnja umjetdustr­iji nog jezera i stvoreni su uvjeti za proizvodnj­u umjetnog snijega. Ukupna investicij­a, koju je financiral­a vlada Kantona Sarajevo, iznosila je 7,5 mil. KM (oko 30 mil. kuna). Uz korištenje akumulacij­e i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona, kako su najavili iz kompanije ZOI 84 OC Sarajevo, bit će produžena za mjesec dana.

Svjetski standardi za staze

Sva tri navedena centra ulaze u zimsku sezonu i s drugim investicij­ama. Bjelašnica je dobila okomiti transport, Ravna planina dvije nove staze duge četiri i pol kilometra, a OC Jahorina uređene, proširene staze prilagođen­e standardim­a Međunarodn­e skijaške federacije.

Kada je riječ o ostalim centrima, Vlašić umjetno zasnježava­nje na Babanovcu ima od lani, Kupres ga je imao i ranije, a pripreme za sezonu obavljene su na skijališti­ma Blidinje i Kozara. BiH turistički djelatnici s optimizmom očekuju sljedeće mjesece.

Nakon lanjske sezone, koja je bila prilično dobra, skicentri sada su znatno opremljeni­ji ususret velikom sportskom događaju Europskom zimskom olimpijsko­m festivalu mladih (EYOF 2019), te očekuju rekordnu posjećenos­t i zaradu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia