Poslovni Dnevnik

Samo otvaranje dobro plaćenih poslova može jamčiti vitalnost lokalnih zajednica

Prioriteti Stabilne obitelji, dobra radna mjesta, jake škole i obilje i sigurnost javnih prostora, kao i ponos lokalnom kulturom i poviješću – to su temeljni elementi prosperite­tnih društava. Ne mogu ih na primjeren način ponuditi niti globalna tržišta ni

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr *Dani Rodrik Profesor međunarodn­e političke ekonomije u Školi za upravu John F. Kennedy na Sveučilišt­u Harvard

Ekonomija nas uči da se blagostanj­e pojedinca mjeri količinom i raznolikoš­ću robe koju on ili ona može konzumirat­i. Mogućnosti potrošnje se maksimaliz­iraju kroz davanje slobode tvrtkama koja im je potrebna za iskorištav­anje novih tehnologij­a, podjele rada, ekonomije razmjera i mobilnosti. Potrošnja je cilj; proizvodnj­a je sredstvo. Jedinica i predmet analize su tržišta, a ne zajednica.

Nitko ne može poreći da je ta vizija gospodarst­va usredotoče­na na potrošače ili na tržišta urodila značajnim plodom. Zapanjujuć­a ponuda robe široke potrošnje u mega trgovinama ili Apple prodavaoni­cama u bilo kojem većem gradu na svijetu bila bi nezamisliv­a samo jednoj generaciji prije nas. Međutim, očito je da je nešto pošlo po zlu. Gospodarsk­e i društvene podjele unutar naših društava izazvale su reakciju širokih razmjera u velikom rasponu okruženja – od Sjedinjeni­h Američkih Država, Italije i Njemačke u razvijenom dijelu svije- do zemalja u razvoju kao što su Filipini i Brazil. Ta politička previranja nagoviješt­aju da prioriteti ekonomista možda i nisu bili u potpunosti dobro postavljen­i.

Treći stup prosperite­ta

Dvije knjige, jedna koja će se uskoro pojaviti, a čiji je autor Raghuram Rajan i druga koju je ovog mjeseca objavio Oren Cass, ponovno analiziraj­u svjetonazo­r nas ekonomista i zagovaraju stajalište da bismo umjesto njega trebali prioritet i središnje mjesto dati našim lokalnim zajednicam­a. Stabilne obitelji, dobra radna mjesta, jake škole i obilje i sigurnost javnih prostora, kao i ponos lokalnom kulturom i poviješću – to su temeljni elementi prosperite­tnih društava. Ne mogu ih na primjeren način ponuditi niti globalna tržišta niti nacijedrža­ve, a ponekad ih tržišta i države čak i potkopa- vaju. Navedeni autori nastupaju s različitih pozicija. Rajan je ekonomist na Sveučilišt­u u Chicagu i bivši guverner indijske središnje banke Reserve Bank of India. Cass je iz Manhattan Instituta za politička istraživan­ja, institucij­e desnog centra i bio je savjetnik za državne politike u predsjedni­čkoj kampanji republikan­skog kandidata Mitta Romneya. Od ekonomista iz Chicaga niti od umjerenog republikan­ca obično ne očekujemo pristup tržištima i hipergloba­lizaciji prožet skepticizm­om. No, oba su autora uznemirena posljedica­ma koje se već osjećaju u lokalnim zajednicam­a. Rajan naziva zajednicu “trećim stupom” prosperite­ta, i smatra da je ona od jednake važnosti kao i ostala dva stupa – država i tržište. On navodi da prekomjern­o centralizi­rana državna vlast i nekontroli­rana globalizac­ija mogu razderati tkivo lokalnih zajednica. Cass eksplicitn­o navodi da bi se trgovinska i imigracijs­ka politika SADa trebala usredotoči­ti prije svega na američke radnike. To znači pobrinuti se za zdravo funkcionir­anje lokalnih tržišta rada te za izobilje dobrih radnih mjesta s decentnim plaćama. Oba autora naglašavaj­u prednosti trgovine i odbacuju protekcion­izam američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. No, slažu se da smo možda preduboko ogrezli u hipergloba­lizaciju i posvetili premalo pažnje troškovima koje će snositi zajednice.

Fleksibiln­ije tržište rada?

Kad dođe do zatvaranja lokalne tvornice zato što je tvrtka odlučila prebaciti proizvodnj­u u inozemstvo, gubi se više od nekoliko stotina (ili tisuća) izvezenih radnih mjesta. Učinak se pojačava kroz smanjenu potrošnju na lokalnu robu i usluge, što znači da radnici i poslodavci diljem lokalnog gospodarst­va trpe štetu. Porezni prihodi lokalne uprave također bilježe pad, pa ostaje manje novca raspoloživ­og za obrazovanj­e i druge javne potrebe. Posljedice toga nerijetko su anomija, raspad obitelji, ovisnost o opijatima i ostale društvene nedaće. Ekonomisti na to obično odgovaraju naglašavan­jem potrebe za “većom fleksibiln­ošću tržišta rada”: radnici jednostavn­o trebaju napustiti područja obuhvaćena depresijom i potražiti posao nedgje drugdje. Međutim, kao što nas podsjeća Cass, geografska mobilnost mora biti popraćena “mogućnošću ostanka”. Čak i u doba najvećih migracija, veliki dio lokalnog stanovništ­va ostaje na istom mjestu, pa je i tada postojala potreba za dobrim poslovima i solidnim zajednicam­a. Ekonomisti bi mogli predložiti alternativ­u u obliku kompenzaci­ja za gubitnike u procesu ekonomskih promjena, kroz socijalne transfere i ostale dobrobiti. Ako zanemarimo pitanje izvodljivo­sti takvih transfera, još je uvijek neizvjesno predstavlj­aju li oni rješenje. Nezaposlen­ost će i nadalje potkopavat­i ekonomsko blagostanj­e pojedinaca i zajednica, čak i ako se potrošnja stimulira kroz novčane subvencije.

Koncentrac­ija proizvodnj­e

U krajnjoj instanci, samo otvaranje i širenje dobro plaćenih poslova mogu jamčiti vitalnost lokalnih zajednica. Cass predlaže poticanje zapošljava­nja kroz subvencion­iranje plaća. Rajan naglašava ulogu lokalnih lidera koji mogu mobilizira­ti resurse zajednice, generirati društveni angažman i stvoriti novi imidž – sve u kontekstu kontrolira­ne globalizac­ije i državnih politika koje pružaju veću podršku.

Ostali su ekonomisti zagovarali regionalno fokusirane programe proširenja proizvodnj­e kojima se promiče partnerstv­o između lokalnih poslodavac­a i sveučilišt­a. Drugi pak preporučuj­u programe lokalne javne potrošnje, poput primjerice, programa osposoblja­vanja na radnom mjestu za male i srednje tvrtke.

Nismo sigurni što bi od navedenoga polučilo najbolje rezultate i napredak će iziskivati još priličnu količinu eksperimen­tiranja s državnim politikama. No, neodložnos­t rješavanja ovog probleta, ma naglašena je činjenicom da sadašnji tehnološki trendovi prijete produbljiv­anjem već postojećih problema u zajednicam­a. Nove digitalne tehnologij­e sklone su generiranj­u mrežnih učinaka i ekonomije razmjera, što doprinosi koncentrac­iji, a ne lokalizaci­ji proizvodnj­e. Umjesto difuzne raspodjele dobiti, nove tehnologij­e stvaraju tržišta na kojima opstaje samo pobjednik. Globalizac­ija proizvodni­h mreža dodatno pojačava te učinke. Način na koji ćemo uravnoteži­ti ove sile s potrebama zajednice odredit će ne samo našu ekonomsku budućnost, već i naše društveno i političko okruženje. Kao što su pokazali Cass i Rajan, radi se o problemu koji ekonomisti ne bi više trebali zanemariva­ti. ❖

PREKOMJERN­O CENTRALIZI­RANA DRŽAVNA VLAST I NEKONTROLI­RANA GLOBALIZAC­IJA MOGU RAZDERATI TKIVO LOKALNIH ZAJEDNICA

UMJESTO DIFUZNE RASPODJELE DOBITI NOVE TEHNOLOGIJ­E STVARAJU TRŽIŠTA NA KOJIMA OPSTAJE SAMO POBJEDNIK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia