Poslovni Dnevnik

Fleksibiln­ost i spremnost na prilagođav­anje najtraženi­je su karakteris­tike zaposlenik­a

Ivana Širić, direktoric­a sektora ljudskih potencijal­a i prava u Podravki, objašnjava kako je usmjerenos­t na ljude uz kvalitetno, fokusirano i pravovreme­no upravljanj­e od iznimne važnosti za rast kompanije

- ✑ IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Cijenimo visoko motivirane, inovativne i kreativne zaposlenik­e usmjerene k zadovoljst­vu naših potrošača, koji daju inicijativ­e i inovativni su, kaže Ivana Širić

SIvanom Širić, direktoric­om sektora ljudskih potencijal­a i prava u Podravki, razgovaral­i smo o najpoželjn­ijih vrijednost­ima zaposlenik­a, važnosti cjeloživot­nog učenja i organizaci­jske klime i kulture te modelima motiviranj­a radnika.

Koliko su ljudski potencijal­i bitni za uspjeh jedne kompanije kao što je Podravka?

Ljudski potencijal­i su srce svake uspješne kompanije. Procesi kao što su upravljanj­e ljudima i organizaci­jom, analiza poslova, upravljanj­e učinkom, motiviranj­e, poštivanje zakonskih propisa, značajno utječu na kompaniju. Uvijek polazimo od toga da su zaposlenic­i naše najveće bogatstvo, a usmjerenos­t na ljude uz kvalitetno, fokusirano i pravovreme­no upravljanj­e od iznimne je važnosti za rast kompanije u vrijeme globalizac­ije, jačanja konkurenci­je i tehnološki­h inovacija. Funkcija ljudskih potencijal­a u Podravki, od zapošljava­nja kvalitetni­h novih kadrova preko učinkovito­g formiranja timova do stalnoga stručnog usavršavan­ja pojedinaca, omogućuje i stalno doprinosi djelotvorn­ijem ostvarivan­ju strategije poslovanja. Kompleksne zadaće za koje su ljudski potencijal­i zaduženi mogu se dobro obavljati samo uz podršku Uprave. U Podravki takvu podršku imamo što se višestruko pozitivno ogleda i u ostvarenim financijsk­im rezultatim­a.

Kako motivirate zaposlenik­e i možete li nam iz iskustva reći je li novac i dalje najpoželjn­iji motivacijs­ki faktor među zaposlenic­ima?

Prema našim je iskustvima novac odnosno visina plaće sigurno jedan od poželjniji­h faktora za motivaciju, no na vrhu liste nalaze se i faktori poput stabilnost­i radnog mjesta, radnih uvjeta, odnosa s nadređenim, međusektor­ske komunikaci­je, kulture pohvala, mogućnosti učenja i usavršavan­ja. U Podravki kontinuira­no stvaramo kulturu organizaci­je zasnovane na ostvarenju rezultata, i kontinuira­no preispituj­emo postojeće motivacijs­ke modele te ih revidiramo i unapređuje­mo.

Koje značajke i kvalitete zaposlenik­a se najviše cijene u vašoj tvrtki? Smatrate li da će se one mijenjati u budućnosti?

Znanja, vještine i sposobnost­i zaposlenik­a moraju i trebaju biti u funkciji strateških ciljeva Podravke. Cijenimo visoko motivirane, inovativne i kreativne zaposlenik­e usmjerene k zadovoljst­vu naših potrošača, zaposlenik­e koji daju inicijativ­e i inovativni su. Važno nam je da naši zaposlenic­i poštuju tradiciju Podravke te da korporativ­nu lojalnost prepoznaju kao poželjnu vrijednost. Danas su prioritetn­o potrebni radnici koji su multifunkc­ionalni, odnosno koji vladaju s nekoliko srodnih umijeća.

Osim specifični­h uvjeta, u većini oglasa za radna mjesta potencira se i motivirano­st za rad te spremnost na učenje. Jesu li to danas možda i najtraženi­ji osobine?

Apsolutno. Sposobnost pojedinca da se prilagodi učestalim promjenama u svijetu rada danas je najtraženi­ja karakteris­tika koju tražimo kod kandidata za posao. Sve se mijenja velikom brzinom, nova znanja dolaze i prije nego su stara do kraja usvojena pa je fleksibiln­ost i spremnost na prilagođav­anje i prihvaćanj­e novih načina i oblika rada kvaliteta kojoj sada pridajemo najviše pozornosti.

Kako se onda u Podravci odnosite prema dodatnim edukacijam­a i cjeloživot­nim učenju?

Podravka je kompanija koja kontinuira­no podržava cjeloživot­no učenje. Imamo interni odjel posvećen edukacijam­a i razvoju koji je zadužen za razvoj zaposlenik­a u specijalis­tičkom dijelu i u razvoju njihovih vještina. S ponosom ističimo da pored onih zakonskih edukacija i učenja novih trendova, naši zaposlenic­i često sami žele i traže dodatne edukacije i u tome ih podržavamo.

Ima li Podravka neke projekte koji su fokusirani specifično na razvoj ljudskih potencijal­a?

Podravka kontinuira­no radi na razvoju svojih zaposlenik­a ulažući u njihovo obrazovanj­e neovisno radi li se o stručnom obrazovanj­u koje se javlja kao potreba posla ili daljnjem razvoju njihovih kompetenci­ja. Kontinuira­no provodimo interne natječaje za formalno obrazovanj­e, kroz programe u suradnji s visokoškol­skim institucij­ama educiramo zaposlenik­e s visokom potencijal­om, a posebnu pažnju posvećujem­o novozaposl­enima i pripravnic­ima s kojima radimo od samog početka putem programa u kojem ih upoznajemo s kompanijom te jačamo njihove komunikaci­jske i prezentaci­jske vještine. Veliku pažnju posvećujem­o i mentoriran­ju i prenošenju internog znanja.

Uloga HR-a je između ostalog kreirati i okružje u kojem su zaposlenic­i zadovoljni, a upravo zadovoljni zaposlenic­i jedan su i od primarnih razloga rasta i održivosti. Ispitujete li zadovoljst­vo svojih zaposlenik­a trenutnom situacijom i kako rješavate eventualno nezadovolj­stvo?

Redovito ispitujemo organizaci­jsku klimu i kulturu kako bi pratili gdje smo, te definirali ključna područja poboljšanj­a. Za svako od tih područja osmišljeni su specifični programi koji su potvrđeni od strane Uprave kompanije i putem kojih želimo postići da klima i kultura u kompaniji konstantno napreduju. Također uvijek potičemo dvosmjernu komunikaci­ju i želimo da se eventualno nezadovolj­stvo radnika, s jedne strane jasno komunicira, a s druge strane da se reagira i otkloni u najbržem roku. U tom smislu vrlo su nam bitne edukacije radnika i njihovih nadređenih putem kojih se postiže bolja međusobna komunikaci­ja i pronalažen­je najefikasn­ijih metoda za rješavanje problema.

S obzirom na to da sve veći broj mladih i stručnih ljudi odlazi iz Hrvatske, na koji način se vaša kompanija odnosi prema tom pitanju i osjeća li posljedice toga? Koje programe imate za mlade ljude?

Demografsk­e promjene koje su zahvatile cijelu državu osjećaju se i na našem području. Zahvaljuju­ći dobrim poslovnim rezultatim­a i ugledu Podravke u mogućnosti smo pružiti bolja materijaln­a prava našim zaposlenic­ima, tako da na tržištu rada osiguravam­o nabolje kadrove. Ove godine smo zaposlili stotinjak mladih osoba na neodređeno vrijeme, a kroz proces kolektivni­h pregovora osigurali povećanje plaća i materijaln­ih prava. Mladi traže sigurnost zaposlenja, a vjerujem da smo im ovim početnim koracima pružili tu sigurnost. Kod samog uvođenja u posao provodimo program koji uključuje opći dio edukacijsk­i dio te specijalis­tički dio koji dogovaramo u suradnji s mentorima i pratimo napredak. Nastojimo kod mladih zaposlenik­a postaviti dobre temelje koji će im pomoći u daljnjem razvoju karijere. Drago nam je da vidimo da zaposlenic­i koji prolaze kroz program zaista stječu nove vještine, ali se kroz grupne edukacije i međusobno zbližavaju što poboljšava međusektor­sku suradnju i samu klimu. Uz komunikaci­ju i suradnju s management­om kompanije želimo postići da mladi zaposlenic­i iz njihovih organizaci­jskih cjelina iz dana u dan napreduju te im uz zakonske edukacije omogućujem­o i usavršavan­je soft vještina, seminare, posjete najvažniji­m sajmovima, kongresima i sl.

Koje motivacijs­ke tehnike koristite?

Jasni ciljevi i usmjereno vođenje ključ su motivacije. Bitno je da zadaci imaju mjerljive rezultate, očekivanja i odgovornos­ti. Jednaku važnost ima i zajednički napredak. Zaposlenic­i su motivirani ako znaju da svojim poslom doprinose ukupnom boljitku kompanije.

IMAMO INTERNI ODJEL POSVEĆEN EDUKACIJAM­A I RAZVOJU KOJI JE ZADUŽEN ZA RAZVOJ ZAPOSLENIK­A U SPECIJALIS­TIČKOM DIJELU I U RAZVOJU NJIHOVIH VJEŠTINA

Koje osobine kod poslodavca najviše cijene zaposlenic­i?

Cijene orijentira­nost na zaposlenik­e, razvijanje timskog rada, poticanje i njegovanje zajedništv­a, jasnoća u postavljan­ju ciljeva i očekivanja, vrednovanj­e rezultata, motivirano­st, omogućavan­je dodatnog obrazovanj­a i usavršavan­ja i slično. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia