Poslovni Dnevnik

BiH čeka dozvolu Unije za izvoz peradi u Hrvatsku

Novi pokušaj Hrvatsko tržište je do 2012., kada je zatvoreno, bilo najvažnije za BiH peradare

-

Prema informacij­a iz Bruxellesa procedure su završene i EK će uskoro odlučiti o uvozu BiH peradi

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarij­e za veterinars­tvo BiH, izjavio je da bi izvoz peradi i proizvoda od peradi iz Bosne i Hercegovin­e u EU trebao biti dopušten jer postoji informacij­a iz Bruxellesa da su završene sve procedure i da će Europska komisija o tome odlučivati uskoro.

“Nakon posljednje inspekcije u svibnju dobili smo preporuke na temelju kojih smo napravili akcijski plan koji je u rujnu odobren i sada čekamo da Europska komisija upiše BiH u uredbu 798/2008, da nas uvrsti u zemlje iz koje je dopušten izvoz peradi i njihovih proizvoda, te da BiH uključi u odluku 2007/777 koja govori o proizvodim­a od mesa peradi”, rekao je Kalaba.

Prema njegovim riječima, niti jedna tvrtka iz BiH nije dobila certifikat za izvoz u EU jer inspekcija daje odobrenje zemlji, a ne pojedinim kompanijam­a, a očekuje da će dvije klaonice i četiri prerade biti navedene u europskim dokumentim­a.

“Imamo još nekih objekata koji su također već spremni, tako da bi se i oni mogli naći na ovom popisu”, izjavio je Kalaba, dodajući da je inspekcija posjetila kompanije Argeta, Madi, Brovis i Akova.

Ognjenka Lalović, direktoric­a Sektora privrede Vanjskotrg­ovinske komore BiH, rekla je da je za BiH tržište Hrvatske bilo najznačajn­ije do ulaska te zemlje u EU. Sektor peradarstv­a BiH i dalje bilježi suficit u razmjeni, a izvoz na nova tržišta samo bi poboljšao vanjskotrg­ovinsku strukturu.

Prema njenim riječima, iako je pokrivenos­t uvoza izvozom visoka, BiH još nije dostigla obujam razmjene koji je postojao kada se izvozilo u Hrvatsku. “Zabranom izvoza u RH, došlo je do preljevanj­a tržišta, tako da su se peradari iz BiH morali okrenuti tržištu na koje se odnosi gotovo

90% našeg izvoza”, objasnila je Lalović, prenosi agencija Srna.

“Od 2012., od kada je tržište Hrvatske zatvoreno za proizvođač­e iz BiH, uvoz u Hrvatsku je porastao za 300% zbog čega će, kada se hrvatsko tržište otvori, peradari iz BiH imati pristup još jednom tržištu”, rekao je Andrew Beagle, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAIDa u BiH.

U Hrvatskoj je uvoz mesa peradi od 2012. do 2017. godine povećan sa 17.523 tona na

27.031 tona. Ipak ukupna potrošnja mesa peradi lani je manjena tri posto.

 ?? DAVORIN VIŠNJIĆ/
PIXSELL/PIXSELL ?? Očekuje da će dvije klaonice i četiri pogona za preradu mesa biti navedene u EU dopuštenju za izvoz
DAVORIN VIŠNJIĆ/ PIXSELL/PIXSELL Očekuje da će dvije klaonice i četiri pogona za preradu mesa biti navedene u EU dopuštenju za izvoz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia