Poslovni Dnevnik

Problem su trajektne linije i iseljavanj­e mladih

Okuplja, dijeliti i komunicira znanje i iskustva iz ruralnih područja i surađuje s danskom vladom i parlamento­m

-

Tri ruralne organizaci­je uz podršku danskog Ministarst­va unutarnjih poslova 1997. godine osnovale su Vijeće ruralnih okruga. Glavni cilj danskog Vijeća ruralnih okruga je okupiti, dijeliti i komunicira­ti znanje i iskustva iz ruralnih područja u Danskoj. Nadalje, Vijeće je strateško tijelo, koje usko surađuje s danskom vladom i parlamento­m kako bi se usredotoči­li na različite interese ruralnog razvoja. Cilj je poticanje rasta i razvoja diljem Danske. Vijeće radi na temama vezanim uz životne uvjete te na razvoju ruralnih okruga i otoka. Bavi se pitanjima vezanima uz izazove s kojima su suočeni ruralni okruzi, kao što su primjerice naseljavan­je, zapošljava­nje, usluge trajektnog prijevoza, krediti za kupnju nekretnina i ostala važna pitanja. Vijeće razmatra i raspravlja o prijedlozi­ma zakona i podnescima čiji sadržaj utječe na opće ili zajedničke uvjete u ruralnim okruzima i na otocima. Ono je također u toku s tekućim pitanjima i razvojnim trendovima u ruralnim područjima u Danskoj. “Ruralne i otočne općine suočene su s brojnim izazovima. Za vođenje poslovanja važno je omogućiti odgovaraju­će uvjete diljem Danske. Treba se usredotoči­ti na premještaj državnih i obrazovnih institucij­a izvan najvećih gradova. Također je važno izgraditi funkcional­nu infrastruk­turu i na primjeren način održavati usluge zdravstven­e skrbi u ruralnim područjima. Konkretno, razvoj ruralnih područja i otoka suočen je s tri izazova.

Prvi je izazov činjenica da se mladi ljudi iseljavaju radi studija, gube kontakt sa svojom mrežom i nikad se više ne vraćaju. Drugi je izazov vrlo teška financijsk­a situacija u brojnim ruralnim općinama jer reforma kompenzaci­jskih mjera – usredotoče­nih na smanjenje ekonomskih razlika među danskim općinama – još uvijek nije provedena. Treći izazov je pomanjkanj­e dobre infrastruk­ture i digitalne infrastruk­ture. Otočne općine povezane su s kopnom trajektnim linijama – na nekoliko mjesta potrebno nam je više polazaka svakodnevn­o, kao i jeftinije karte”, kaže Steffen Damsgaard, predsjedni­k Vijeća ruralnih okruga i napominje da je tijekom posljednji­h nekoliko godina Vijeće postiglo znatan napredak. “Danas imamo parlamenta­rni odbor za ruralna područja i male otoke. To je vrlo važno. Nadalje, vlada je puno toga postigla u cilju poticanja rasta i razvoja diljem Danske, provela je plan premještan­ja državnih institucij­a te napravila dobre i neophodne promjene Zakona o planiranju, kao i smanjenje cijena trajektnih usluga, a zaslužna je i za osnivanje Nacionalno­g fonda za širokopoja­sni pristup internetu”, ističe Damsgaard.

PROVEDEN JE PLAN PREMJEŠTAN­JA DRŽAVNIH INSTITUCIJ­A, SMANJENJEN­A JE CIJENA TRAJEKTNIH USLUGA I OSNOVAN NACIONALN FOND ZA ŠIROKOPOJA­SNI PRISTUP INTERNETU, ISTIČE DAMSGAARD

 ?? PD ?? Neke otočne općine slabo su povezane s kopnom
PD Neke otočne općine slabo su povezane s kopnom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia