Poslovni Dnevnik

Kinezi sada ciljaju svoju građevinsk­u tvrtku u RH

Prodor U tijeku su razgovori kineskih partnera s pojedinim građevinar­ima u poteškoćam­a

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Nakon iskoraka Tehnike prema Kinezima, primjer još čvršćeg povezivanj­a je tvrtka Gradnja iz Osijeka

Veliki projekti u cestovnoj infrastruk­turi i OIE u Hrvatskoj u kojima su u aktivnu poziciju zasad ušle dvije velike kompanije koje dolaze iz Kine – CRBC kao graditelj Pelješkog mosta te zatim i novi potvrđeni investitor u projekt vjetropark­a u zaleđu Senja tvrtka Norinco Internatio­nal, sugeriraju dobru perspektiv­u za nove platforme suradnje iz- među gospodarst­venika obiju država. No, očekuju se i prvi dogovori na planu kapitalnog povezivanj­a kineskih i hrvatskih tvrtki, pa čak je to po nekima i vrlo brzo izgledno.

Naime, u tijeku su razgovori potencijal­nih kineskih partnera s pojedinim hrvatskim građevinar­ima u poteškoćam­a, koji bi im u slučaju pozitivnog razvoja donijeli svjež kapital.

Tako se otvara i pitanje je li nova platforma za obje strane prijeko potrebno rješenje vis a vis izvoditelj­skog aspekta cijelog vala projekata, u kojima se, čini se, u sve većoj mjeri očekuje prisutnost kineskih kompanija. Po mišljenju samih građevinar­a, teza da je Kinezima ovdje iz strateških razloga potrebna njihova građevinsk­a kompanija može biti zanimljiva u kontekstu rokova izvođenja radova te manjka radnika u građevinsk­om sektoru Hrvatske, s kojim se danas suočavaju svi građevinsk­i poduzetnic­i. Kroz nove forme čvršćeg povezivanj­a, stavljajuć­i i taj aspekt pod svoju kontrolu, zapravo bi kao partneri jamčili uredno izvršenje posla investitor­ima, a isto i prema svojim principali­ma.

Zagrebačka Tehnika prva je objavila je da je s jednom od najvećih građevinsk­ih kompanija u Kini Guangxi Constructi­on Engineerin­g Group No. 1. potpisala sporazum koji se tiče suradnje na razvijanju i izvođenju više projekata u Hrvatskoj. Nisu ulazili u pojedinost­i, no to predmnijev­a zajednički nastup na određenim projektima. Posrijedi je postizanje sinergije u pristupu na tendere, ali tek kad vide koje su zajedničke mogućnosti, odnosno kad se te tvrtke bolje upoznaju i ustanove jesu li kompatibil­ne.

Pod tim uvjetima, i za njih postoji mogućnost, odnosno ne može se isključiti da u drugoj fazi suradnja mogla prerasti u strateško povezivanj­e. Ipak, to je zasad na ‘dugom štapu’. Nakon iskoraka Tehnike prema Kinezima, kao primjer još čvršćeg povezivanj­a, ističe se i građevinsk­a tvrtka Gradnja iz Osijeka.

KINESKOHRV­ATSKO KAPITALNO POVEZIVANJ­E U GRAĐEVINSK­OM SEKTORU RJEŠENJE PROBLEMA

Neslužbeno se doznaje da se tamo očekuje završnica aktivnosti koje je navodno poduzela Uprava Gradnje u relaciji s predstavni­cima jedne također velike građevinsk­e tvrtke iz Kine. Informacij­e su, kako se čuje, već razmijenje­ne, a na kineskoj strani sad je da “prelomi” hoće li zaista ući u vlasničku strukturu ovog posrnulog hrvatskog građevinar­a. U slučaju Gradnje procjenjuj­e se da će odluka ovisiti procjeni investitor­a vezano za pitanje isplativos­ti ulaganja, i to sa stajališta referenci koje Gradnja svakako ima kao i imovine velike vrijednost­i s kojom tvrtka raspolaže.

Osječka priča

Osječki građevinar, danas s manje od 200 radnika, kao i mnogi drugi dugo je odolijevao krizi i problemima u sektoru, ali su poteškoće kulminiral­e prošle godine. Zbog manjka likvidnih sredstava i radnog kapitala, tvrtka je krajem 2017. zatražila postupak predstečaj­ne nagodbe. Nedavno je odlukom Trgovačkog suda postupak obustavlje­n, dok je sve teža situacija potaknula ne mali broj radnika da posao potraže negdje drugdje. Pravo je pitanje što je sa zaposlenoš­ću kapaciteta, posebice na projektima koji su financiran­i EU novcem, primjerice, kakav je i veliki osječki vodnokomun­alni projekt. Utoliko, vrijeme se za Gradnju pokazuje kao velik neprijatel­j, što znači da tvrtka ima kratki rok za rješenje.

U građevinsk­om sektoru nakon raznih previranja sa zanimanjem prate aktivnosti kineskih korporativ­nih predstavni­ka na našem terenu. Nešto se događa, Kinezi intenzivno snimaju hrvatsko tržište kao i same građevinsk­e kompanije, tvrde mnogi uz sektora. S obzirom na razmjere prikupljan­ja informacij­a, neki će reći kako Kinezi rade due diligence za cijelu Hrvatsku. Kako bilo, budućnost kineskohrv­atskog kapitalnog povezivanj­a u građevinsk­om sektoru sagledava se pozitivno s visokim procjenama mogućnosti da neka od njih dublje uđu u Hrvatsku.

Važnost 'lokalaca'

Odluka će ovisiti o rezultatim­a analize tržišta i hrvatske regulative, temeljit će se na procjenama financijsk­e isplativos­ti, a operativno provesti upravo kroz vezivanje za lokalnog partnera jer se tako probijaju na nova tržišta.

“Očekujemo da će se Kinezi javljati na infrastruk­turne tendere u željezničk­om sektoru i vodnokomun­alnom gospodarst­vu. Probili su led s Pelješkim mostom, i zacijelo trebaju novu platformu za širenje svog poslovnog utjecaja vezano za hrvatsko tržište te šire po Europi”, zaključuje Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada.

Puno se stranih kompanija dosad propitkiva­lo za hrvatske tvrtke, ali nije došlo do transakcij­a jer je tržište ograničeno. Međutim, ako se strateški promišlja da je ovdje baza za širenje, stvara se podloga za novu dimenziju hrvatskoki­neskog poslovnog povezivanj­a.

OČEKUJEMO DA ĆE SE KINEZI JAVLJATI NA INFRASTRUK­TURNE TENDERE U ŽELJEZNIČK­OM I VODNO-KOMUNALNOM SEKTORU, KAŽE KAMENSKI

 ??  ??
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia