Poslovni Dnevnik

Tek je 16,7% građana svjesno svojih potrošački­h prava

Uskoro središnji portal koji će objediniti sve nužne informacij­e

- 2 MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

MINGO u akciji

Uskoro središnji portal koji će objediniti sve nužne informacij­e

Barem jednom negativno iskustvo pri kupnji imalo je 29 posto ispitanika, pokazalo je istraživan­je Ipsosa

Novi niz pravila usklađenih s EU direktivam­a unijet će se u zakon o zaštiti potrošača skorim usvajanjem prijedloga upućenih u konačnu proceduru Hrvatskom saboru, no i dosadašnja praksa pokazala je da se potrošači teško snalaze u “šumi” propisa i žele jednostavn­ije doći do informacij­a o svojim pravima i uputa kome se obratiti kada smatraju da su im ona povrijeđen­a. Ministarst­vo gospodarst­va stoga priprema jedinstven­i, središnji portal “Sve za potrošače” koji bi s radom trebao startati krajem ove ili početkom 2019.

Iskustva s terena

“Cilj nam je da potrošači više ne gube vrijeme da prvo dobiju informacij­u koje je nadležno tijelo, pa kako doći do informacij­a od tog nadležnog tijela već da na jednom mjestu imaju dostupno sve što ih zanima – od toga kako proizvod mora biti označen kako bi dobio sve potrebne informacij­e i kako je potrebno istaknuti maloprodaj­nu cijenu do mogućnosti raskida ugovora i povrata robe ili na što treba obrati-

CILJ NAM JE DA POTROŠAČI VIŠE NE GUBE VRIJEME NA DOBIJANJE SVIH POTREBNIH INFORMACIJ­A NA RAZLIČITIM MJESTIMA, KAŽU U MINISTARST­VU GOSPODARST­VA

ti pažnju prije nego li se krene u kupnju preko interneta”, kažu u Ministarst­vu gospodarst­va. Za pokretanje portala potaknula su ih i iskustva s terena, jer ove godine organizira­li su kampanje diljem zemlje, u ožujku, rujnu, a ove subote održava se još jedna na zagrebačko­m Zrinjevcu. No, i istraživan­je koje je u rujnu za Ministarst­vo provela agencija Ipsos pokazuje da još mali broj građana starijih od 16 godina, svega 16,7 posto, smatra da su donekle ili u potpunosti upoznati sa svojim potrošački­m pravima. Uopće sa svojim pravima nije upoznato čak 33,5 posto potrošača. Barem jednom negativno iskustvo kao kupci imalo je 29 posto ispitanika, a od njih najčešće, 71 posto, problem je imalo s neispravni­m kupljenim proizvodom, te s nepravilno­stima kod javnih usluga (20 posto).

Podaci o problemati­čnoj kategoriji na koju se potrošači žale ne odudaraju od ranijih trendova utvrđenih analizom koju je provelo Ministarst­vo gospodarst­va temeljem gotovo 12 tisuća upita zaprimljen­ih kroz Centralni informacij­ski sustav za zaštitu potrošača od početka 2008. do kraja 2017. Veću brigu za prava potrošača pozdravlja­ju iz Hrvatske gospodarsk­e komore, jer kažu ona osigurava funkcionir­anje tržišta, a i zadovoljst­vo kupca interes je gospodarst­venika jer je to uvjet da se on vrati i ponovi kupnju.

Novac za 6 udruga

Ministarst­vo će, pak, požuriti i s potporom potrošački­m udrugama koje sudjeluju u projektu Savjetovan­je potrošača, pa će natječaj za novac za 2019. raspisati već u prosincu. Ovogodišnj­ih 1,23 milijuna kuna iz projekta podijelilo je inače šest aktivnih potrošački­h udruga – osječki Potrošački forum, Društvo za zaštitu potrošača Istra iz Pule, “Splitski potrošač”, “Potrošač” iz Zagreba, “Varaždinsk­i potrošač” i Udruga “Mrežnica” iz Duge Rese.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Zakon o zaštiti potrošača upućen je na konačnu proceduru u Sabor
GORAN STANZL/PIXSELL Zakon o zaštiti potrošača upućen je na konačnu proceduru u Sabor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia