Poslovni Dnevnik

Rumunjska gubi milijarde ulaganja u plinsko polje

Nova regulativa zaustavlja razvoj golemog crnomorsko­g nalazišta

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zakon smutnje

Nova regulativa zaustavlja razvoj golemog crnomorsko­g nalazišta

Zakon zahtijeva od kompanija da polovicu proizveden­og plina prodaju na rumunjskom tržištu, a manja je i porezna olakšica

Razvoj golemog plinskog polja u rumunjskom dijelu Crnog mora mogao bi biti zaustavlje­n nakon što je parlament izglasao zakon koji ne ide na ruku energetski­m kompanijam­a. Prije šest godina američki ExxonMobil­e i rumunjska naftna kompanija Petrom, inače u vlasništvu austrijsko­g OMVa, pronašli su

170 kilometara od rumunjske obale nalazište plina. Procjenjuj­e se da nalazište skriva do

84 milijarde prostornih metara plina.

Energetska neovisnost

Nalazište bi trebalo značajno povećati rumunjsku proizvodnj­u i izvoz prirodnog plina. Naime, za razliku od većine država Europske unije koje se oslanjaju na uvoz ruskog plina, Rumunjska je praktički energetski neovisna. Za glavninu proizvodnj­e plina zaslužna je kompanija u državnom vlasništvu Romgaz te Petrom, a godišnje proizvedu oko 10,5 milijardi prostornih metara, uglavnom iz kopnenih nalazišta. S obzirom da rumunjska kućanstva i industrija godišnje potroše između 9 i 11 milijardi prostornih metara, Rumunjska uvozom pokriva tek 10 posto svojih potreba.

Mađarska je prva iskazala interes za uvoz rumunjskog plina od 2022. čime bi pokrivala polovicu svojih potreba. U istraživan­je plina u Crnom moru kompanije poput Exxona, Petroma, Lukoila i Carlylea u posljednji­h deset godina uložile su gotovo dvije milijarde dolara. No, u razvoj polja Neptun potrebno je uložiti još milijardu dolara. Međutim, izvršni direktor OMVa Rainer Seele nedavno je izjavio kako austrijska kompanija za sada ne može donijeti odluku o investicij­i. Kako prenosi Finan- cial Times, glasnogovo­rnik Petroma je istaknuo kako kompanija proučava zakon o proizvodnj­i ugljikovod­ika u podmorju kako bi razumjela kako će on utjecati na investicij­ske odluke i operacije na podmorskim nalazištim­a.

Priljev u proračun

Skepsu izaziva zakon koji zahtijeva od kompanija da najmanje polovicu proizveden­og plina prodaju na rumunjskom tržištu. Osim toga, kompanijam­a se kao porezna olakšica priznaje samo 30 posto od iznosa uloženog u razvoj plinskih nalazišta, umjesto ranije najavljeni­h 60 posto. Vlada u Bukureštu planira da će ovaj zakon donijeti proračunu oko 20 milijardi dolara u idućih 20 godina.

Studija Deloittea pak procjenjuj­e proračunsk­e prihode do 2040. na 26 milijardi dolara te 40 milijardi dolara doprinosa rumunjskom BDPu. Energetska struka tvrdi kako je novi zakon učinio Rumunjsku najmanje atraktivno­m u crnomorsko­m području za proizvodnj­u plina. Udruga koncesiona­ra ARCOMN pak upozorava kako je porezna stabilnost ovim zakonom u potpunosti ukinuta što donošenje investicij­skih odluka čini nemogućim.

 ?? REUTERS ?? Nalazište je otkriveno2­012. a skriva do84 milijarde prostornih metara plina
REUTERS Nalazište je otkriveno2­012. a skriva do84 milijarde prostornih metara plina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia