Poslovni Dnevnik

BEZ ZEMLJIŠNE EVIDENCIJE NEMA ULAGANJA

Čelnik strukovne Udruge HUP-a govori o stanju geodetske branše i izazovima s kojima se bore

- DARKO BIČAK darkko.bicak@poslovni.hr

U Hrvatskoj je trenutno registrira­no oko 700 subjekata koji se bave geodetskom strukom, a ovlaštenih inženjera u Komori je oko 1100

Uređena evidencija nekretnina u Zemljišnoj knjizi i Katastru temelj raspolagan­ja je vlasništvo­m nekretnina, te je zbog toga jako važno imati usklađeno stvarno stanje na terenu s onim u u Katastru odnosno Zemljišnoj knjizi.Uređena evidencija utječe i na vrijednost nekretnina što znači da svi uređenjem profitiraj­u: i vlasnik i ulagač i država.

Kako ističe Željko Perić, novi predsjedni­k HUP Udruge geodetsko geoinforma­tičke struke, činjenica da je oko 70% teritorija Hrvatske neusklađen­o, svakako odbija potencijal­ne investitor­e i ulagače, no ne smatra to jedinim problemom izostanka jačeg razvoja investicij­a.

“Svaki investitor koji misli ulagati u nekretnine, najprije se treba javiti ovlaštenom inženjeru geodezije koji će točno provjeriti stanje nekretnine i uputiti ga na potrebne radnje. Koliko mi je poznato, neke jedinice lokalne samouprave (JLS) privlače ulagače i investitor­e oslobađanj­em nekih naknada na određeno razdoblje, što je pohvalno. Mislim da bi svakako JLS trebale napraviti prvi korak u privlačenj­u investicij­a, iniciranje­m katastarsk­e izmjere kojom bi se uredile i uskladile cijele općine. Nakon toga se spremno može očekiciju vati dobar ulagač”, pojašnjava Perić, inače vlasnik tvrtke Geo grupa. Iako veliki dio Hrvatske još koristi zemljišne evidencije iz Austrougar­ske, zadnje desetljeće, geodezija u Hrvatskoj je doživjela veliki tehnološki iskorak.

Uveden je sustav CROPOS (hrvatski položajni sustav), geodeti su masovno počeli koristiti GPS sustav koji znatno olakšava geodetsko mjerenje, pojednosta­vljeno je snimanje iz zraka koje nam omogućava izradu još boljeg geodetskog proizvoda i druge mogućnosti. Državna geodetska uprava je uvela ishođenje mnogih dokumenata digitalnim odnosno elektronsk­im putem što je svakako velik pomak, a prije koji mjesec uveden je digitalni geodetski elaborat koji čini revolu- i veliki pomak u izradi geodetskih katastarsk­ih elaborata od strane geodetskih tvrtki.

Perić naglašava da je danas najveći problem geodetske struke nepostojan­je standarda geodetskih usluga te, samim tim, vrijednost­i istih.

“Na tenderima bi trebalo slijediti primjer natječaja Svjetske banke, na kojem se ne mogu natjecati tvrtke ili ustanove koje su na državnom proračunu jer se time poduzetniš­tvu stvara nelojalna konkurenci­ja. Sastavnice geodetske struke kao što su Komora ovlaštenih inženjera, Državna geodetska uprava i HUP intenzivno surađuju na uređenju geodetske struke jer jedino takvom suradnjom mo-

IAKO SE NAJVEĆI DIO ZEMLJIŠNIH KNJIGA TEMELJI NA EVIDENCIJA­MA IZ DOBA AUSTRO-UGARSKE, ZADNJIH 10-AK GODINA PUNO JE NAPRAVLJEN­O NA DIGITALIZA­CIJI

že se rješavati važna pitanja geodetske struke i to svatko u svom segmentu poslovanja. Pod time mislim na administra­tivno uređenje geodetske struke i bolje gospodarsk­o okruženje za geodete”, kaže Perić.

Danas je registrira­no oko 700 subjekata koji se bave geodetskom strukom. Ovlaštenih inženjera upisanih u Komoru ima oko 1100. Iako je ovim tržištem, ne samo u hrvatskim okvirima, godinama “drmao” Geofoto, Perić ističe da njegova propast nije bitno utjecala na tržište jer su gotovo sve srednje i manje tvrtke, preživjele krizu.

 ?? G. STANZL/PIXSELL ?? Željko Perić, predsjedni­k HUP Udruge geodetske struke
G. STANZL/PIXSELL Željko Perić, predsjedni­k HUP Udruge geodetske struke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia