Poslovni Dnevnik

Google daje 250.000 USD Bakićevu Digitalnom građaninu

S donacijom Googleove zaklade IRIM želi knjižnice u gradovima Hrvatske, BiH, Srbije i Kosova pretvoriti u centre razvoja digitalnih vještina

- 2 BERNARD IVEZIĆ

Googleova zaklada Google.org donirala je Institutu za razvoj i inovacije (IRIM) 250.000 dolara za projekt razvoja digitalnih vještina u lokalnim zajednicam­a u jadranskoj regiji. Projekt Digitalni građanin će se provoditi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i na Kosovu, a cilj mu je transformi­rati knjižnice u digitalne centre inovacija. Joško Mrndže, direktor Googlea za jadransku regiju izjavio je da 49% građana Hrvatske nema osnovne digitalne vještine i da je to Go- ogle.org prepoznao kao važan društveni i gospodarsk­i problem koji želi pomoći riješiti.

“Za Hrvatsku i ostale države regije važno je da potaknu širenje osnovnih digitalnih vještina, jer samo EU je procijenil­a da će se idućih nekoliko godina stvoriti 20 milijuna novih radnih mjesta za koje će trebati digitalne vještine”, kaže Mrndže.

Dodao je da je ovo nastavak suradnje na projektima digitalne transforma­cije, a koje je Google potaknuo kroz pro- jekt Digitalne garaže HGK, HUPa i Algebre. U sklopu tog projekta u 20 gradova održano je 80 besplatnih radionica i obrazovano 7000 građana. Nenad Bakić, osnivač IRIMa i pokretač projekta Digitalni građanin istaknuo je da će ovom donacijom znatno proširiti osmišljeni koncept.

“S Googleovom potporom IRIM će knjižnice u regiji pretvoriti u centre za razvoj digitalnih vještina i pridonijet­i stvaranju digitalno naprednog društva”, kaže Bakić. Marko Pavić, ministar rada i mirovinsko­g sustava kaže da Vlada radi na 100 milijuna kuna projekata za populariza­ciju digitalnih vještina. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanj­a dodala je da je Vlada već uvela obveznu nastavu informatik­e u 5. i 6. razrede OŠ te krenula u veliki projekt opremanja škola. Darko Horvat, ministar gospodarst­va istaknuo je da je sretan što je napokon u društvu koje ne dvoji da je Hrvatskoj potreban nastavni predmet kao informatik­a.

 ??  ?? Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Jadran
Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Jadran

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia