Poslovni Dnevnik

Ignorira ga čak 40% milenijaca

-

Iako slove za najbolje online kupce, čak 40% milenijaca (onih u dobi od 22 do 34 godine) u Hrvatskoj uopće ne kupuje preko interneta, pokazalo je istraživan­je Hrvatske udruge banaka (HUB). U istraživan­ju naslovljen­om “Sigurnost građana prilikom online kupnje”, a koje je HUB napravio tijekom listopada na uzorku od 1011 ispitanika opće populacije, stoji i da veliki udio Generacije Z (do 22 godine), njih 45%, također ne kupuje preko interneta. Ti su postoci ipak manji nego kod Generacije X (3554 godine), kojih online ne kupuje 57% i Baby Boomersa (55+ godina) od kojih online ne kupuje čak 76% njih.

Milan Parat, predsjedni­k Odbora za sigurnost HUBa kaže da su među građanima koji kupuju online, a takvih je ukupno nešto manje od polovice (46%), da su među njima Milenijci najviše svjesni potencijal­nih negativnih strana online kupovine dok je Generacija Z toga najmanje svjesna. “HUB je jako zadovoljan što kupci u Hrvatskoj prate svjetske trendove i što raste online prodaja, ali u prosjeku čak 10% građana ne razmišlja o opasnostim­a prilikom online trgovine, a jedna od prvih je da provjere web stranicu prodajnog mjesta gdje kupuju”, kaže Parat.

Pojašnjava da je to važno, jer kriminalci preko interneta aktivno pokušavaju od korisnika dobiti osobne i financijsk­e podatke. Navodi da su uspjeli nasamariti 13% online kupaca. Istraživan­je ukazuje da češće kraći kraj izvuku muškarci, online ih je prevareno 17%, nego žene, kojih je prevareno preko interneta 8%. “Prevareni kupci najčešće su se požalili da im roba nije bila isporučena ili da je bila lošije kvalitete od očekivanog”, kaže Parat.

Ono čega su korisnici najviše svjesni je da bi im se mogle zlorabiti kartice online (49%) i da im isporučena roba neće odgovarati oglašenoj (29%). No, Parat naglašava da bi trebali biti svjesni i toga na kakvim web stranicama kupuju. Navodi da nije preporučlj­ivo klikati na likove na društvenim mrežama. “Mlađe generacije sve češće kupuju preko društvenih mreža i poželjno je da sami upisuju linkove na web stranice trgovina, a ne klikaju na njih”. zaključuje Parat.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia