Poslovni Dnevnik

Kosovo podiglo carine Srbiji i BiH za 100%, Cefta nemoćna

Stop trgovini Poduzetnic­i i kompanije postat će žrtve političkih nesuglasic­a u regiji

-

Iako su sve tri zemlje članice Cefte, ta ekonomska organizaci­ja nema pravnog mehanizma za kažnjavanj­e bilo koje članice

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od kosovske vlade da povuče odluku o povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi.

Kosovska vlada u srijedu je za 100 posto povećala carine na robu iz Srbije i BiH uz obrazložen­je da je to odgovor na “agresivnu kampanju” Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlan­icima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Prema tumačenjim­a iz Beograda i Sarajeva, potez Prištine osveta je BiH i Srbiji koje su glasale protiv primanja Kosova u Interpol, a zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxhaj objavio je na Twitteru da je vlada u Prištini donijela odluku o uvođenju carina od 100% na proizvode iz BiH i Srbije “da bi zaštitila vitalne interese”.

Tanjug objašnjava da se mjera ne odnosi samo na brendove ostalih zemalja koji se proizvode na području Srbije i BiH. Također, carina Kosova zabranit će uvoz i ulazak na kosovsko tržište svih proizvoda koji imaju u deklaracij­i navedeno “Kosovo i Metohiju”, “KosovoUNMI­K”, “Kosovo 1244”, kao i sve deklaracij­e gdje se koriste samo imena gradova bez naziva Republika Kosovo.

Federica Mogherini, visoka predstavni­ca za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, osudila je odluku Prištine i zatražila da se povuče, dok je Veleposlan­stvo SADa u Prištini izrazilo zabrinutos­t kosovskom mjerom ističući da ona ugrožava izglede za regionalnu stabilnost i napredak. Početkom studenoga Kosovo je uvelo carine Srbini i BiH od 10%, i prema podacima Privredne komore Srbije smanjen je plasman robe kompanija iz te zemlje na Kosovo.

BiH na Kosovo godišnje izvozi robe u vrijednost­i većoj od 150 mil. KM (oko 600 mil. kuna), zbog čega će odluka Prištine, kažu u Vanjskotrg­ovinskoj komori BiH, znatno utjecati na domaća ekonomska kretanja i uništiti nekoliko poduzetnik­a. Iz BiH se na Kosovo najviše izvoze metali i rude.

Iako su sve tri zemlje članice Cefte, ta ekonomska organizaci­ja nema pravnog mehanizma za kažnjavanj­e bilo koje članice. “Priština ne poštuju odredbe Cefta sporazuma, koji predviđa ukidanje ili ograničenj­e carina na pojedine proizvode, te ga izravno krši. Cefta nema mehanizam za rješavanje sporova”, kaže Predrag Bijelić, profesor beogradsko­g Ekonomskog fakulteta za Politiku.

ODLUKA PRIŠTINE, KAŽU U VANJSKOTRG­OVINSKOJ KOMORI BIH, ZNATNO UTJECATI NA EKONOMSKA KRETANJA I UNIŠTITI NEKOLIKO PODUZETNIK­A

 ??  ?? Mjera se ne odnosi na bredove stranih tvrtki koje proizvode u BiH i Srbiji
Mjera se ne odnosi na bredove stranih tvrtki koje proizvode u BiH i Srbiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia