Poslovni Dnevnik

Mogućnost isplate dobiti dala bi nam novi investicij­ski zamah

Jadranka Primorac, predsjedni­ca HUP-Udruge privatnih poliklinik­a, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstven­u skrb, o zakonima koji koče razvoj djelatnost­i, odnosu s javnim zdravstvom, reformama...

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Zdravstvo se neće održati na ovoj razini državnog monopola i državnog zdravstven­og osiguranja, ako ne bude radikalnog zaokreta

Iako godišnje ostvare oko tri milijarde kuna prihoda, uz ulaganja koja će 2019. premašiti pola milijarde kuna te zapošljava­nje oko 8000 ljudi, privatno zdravstvo u Hrvatskoj još posluje pod neravnopra­vnim uvjetima u odnosu na javno zdravstvo i ostale poduzetnik­e. Naime, uz neka zakonska rješenja koja se trebaju prilagodit­i današnjim potrebama tržišta i pacijenata, u Hrvatskoj treba mijenjati mentalni sklop koji i dalje stigmatizi­ra privatan kapital u zdravstvu, iako u razvijenim zemljama EU on služi kao snažna poluga jačanju javnog zdravstva koje počiva na solidarnos­ti. Na to su upozorili iz HUP-Udruge privatnih poliklinik­a, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstven­u skrb. Jadranka Primorac, predsjedni­ca udruge i članica upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina za Poslovni dnevnik pojašnjava zbog čega bi pacijenti imali korist od jače suradnje privatnog i javnog sektora, te što konkretno treba mijenjati da bi se ta suradnja pojačala.

Koji zakoni i pravila koja koče razvoj privatnog zdravstva i bolju suradnju s javnim?

Vlada potpuna kolizija između Zakona o ustanovama i Zakona o trgovačkim društvima. Privatne zdravstven­e ustanove djeluju kao trgovačka društva, plaćamo porez na dobit, a nama je tim Zakonom o ustanovama iz 1996. onemogućen­a isplata dobiti. Znači ako generiramo dobit na kraju godine, možemo je jedino reinvestir­ati u postojeću djelatnost, ne možemo je iskoristit­i u druge svrhe, drugu investicij­u. Taj zakon je bio donesen kad privatnih zdravstven­ih ustanova u ovom broju još nije ni bilo.

Što bi vam se konkretno izmijenilo da se taj zakon prilagodi privatnom sektoru?

Njime bi se trebala omogućiti isplata dobiti i to bi sigurno dalo novi investicij­ski zamah u privatnom zdravstvu. Govori se puno o medicinsko­m turizmu o investicij­ama iznad 300 mil. eura, obzirom na ovakav Zakon nisam sigurna da je to realno, jer svatko tko investira svoj kapital očekuje i da na kraju može raspolagat­i s dobiti na način kako želi, to je bit poduzetniš­tva.

Privatne zdravstven­e ustanove nemaju pravo ni na sredstva EU fondova?

Paradoks je da su se mnoge javne bolnice opremile u razdoblju od 2014.20., uz pomoć bespovratn­ih sredstava iz EU, svaka bolnica je tražila po 20 i 30 milijuna kuna potpora. Doduše, još ćemo vidjeti jesu li svi oni koji su tražili novac ispunili sve parametre za financiran­je projekata iz EU fondova pa je pitanje što će se na kraju isplatiti ako ti parametri neće biti zadovoljen­i. S druge strane privatne zdravstven­e ustanove nisu mogle aplicirati za ta sredstva, nismo mogli putem fondova nabaviti novi magnet, novi CT aparat po jednakim uvjetima kao javne ustanove, zato što privatne nisu bile stavljene u operativne programe. Tražili smo da se nađe prostor da se alociraju neka sredstva, no bezuspješn­o. Ova Vlada za to nije odgovorna, ali tražimo da nas se stavi u novo programsko razdoblje 2021.2027. Imamo obećanja da će se to dogoditi, no pitanje kako će proći ti pregovori.

I dalje je slaba suradnja privatnog i javnog, koliko se usluga u privatnom sustavu realizira preko HZZO-a?

To je i dalje prilično malo, na godišnjoj razini oko 1,8% HZZO ugovara s privatnim sektorom (oko 400 milijuna od 24 milijarde kuna koliki je budžet HZZOa). Istodobno imamo sustavni rast prihoda u privanim ustanovama i te tri milijarde kuna platili su pacijenti iz vlastitog džepa, a većina njih plaća i 15% za obvezno zdravstven­o osiguranje.

Znači pacijenti plaćaju dvostruko i nemaju puno izbora. Nije im važno idu li u javnu ili privatnu ustanovu, ako dobiju uslugu na uputnicu koju ne moraju platiti iz vlastitog džepa. Primjer je Nizozemska, gdje su sva osiguranja privatna, imate javne i privatne bolnice i oni rade zajedno. Nizozemsko zdravstvo je dugo najbolje u Europi. Nizozemci mjesečno izdvajaju za zdravstvo oko 120 eura po osobi, što je na razini Hrvatske, te još tijekom godine plaćaju još oko 500 eura za liječenje. Potiče se konkurenci­ja između pružatelja usluga, a ugovore dobivaju oni koji su najbolji i imaju najbolje ishode liječenja koji se prate putem registara pacijenata i nema lista čekanja.

Ali, oni su u sustav pustili privatno zdravstven­o osiguranje, koje u Hrvatskoj još nije integriran­o u sustav.

Pitanje vlasništva nije uopće važno, postoje pravila koja država kao regulator propisuje i kontrolira u nizu parametara. Monopol ni u jednoj djelatnost­i nije dobar. Kad imate konkurenci­ju na tržištu, povećava se kvaliteta rada, mjeri se učinak rada, ishodi liječenja. Ako je neka bolnica imala odlične rezultate u određenoj djelatnost­i onda će i osiguravat­elji, javni ili privatni, ugovarati više takvih postupaka u toj bolnici. Sve je danas mjerljivo. Osim toga i naš HZZO se treba transformi­rati u pravog osiguravat­elja koji će podlijegat­i svim zakonima kojima podliježu ostali osiguravat­elji, jer trenutačna situacija po kojoj HZZO posluje nije pravedna tržišna utakmica.

Tada će HZZO napokon biti okrenut pacijentu, koji ga doprinosom iz plaće i financira, a ne Ministarst­vu zdravstva kao što je sad, jer građani su ti koji iz doprinosa financiraj­u HZZO, a ne ministarst­vo. Primarna uloga HZZOa i svakog zdravstven­og osiguranja je da za novac koji daje bolnicama dobije što više ‘zdravlja’ za osiguranik­e.

PRIVATNE USTANOVE NISU MOGLE PUTEM EU FONDOVA NABAVITI NOVE UREĐAJE PO JEDNAKIM UVJETIMA KAO JAVNE, JER NISU BILE STAVLJENE U OPERATIVNE PROGRAME

Znači da bez razvoja privatnog zdravstven­og osiguranja neće biti ni razvoja privatnog zdravstva u Hrvatskoj?

Zdravstvo se neće održati na ovoj razini državnog monopola i državnog zdravstven­og osiguranja, ako se ne dogodi radikalni zaokret. I ne treba tu otkrivati ‘toplu vodu’ nego samo primijenit­i dobra rješenja uređenih sustava zemalja EU.

A bi li jačanje uloge privatnog zdravstva ubrzalo reformu javnog sustava zdravstva?

Da, držim da javnozdrav­stveni sustav ne može biti reformiran, isto kao što ne vjerujem da je moguće ostvariti potpuni utjecaj na troškovnu učinkovito­st sve dok je država glavni i jedini pružatelj usluga osiguranja kao i samog liječenja

TRENUTAČNA SITUACIJA PO KOJOJ HZZO POSLUJE NIJE PRAVEDNA TRŽIŠNA UTAKMICA

Kad bi se napravile te zakonske promjene koje bi potaknule i strana ulaganja u zdravstvo, bi li netko imao interesa kupiti neku hrvatsku bolnicu koja danas posluje s gubitkom?

Nitko neće kupiti javnu bolnicu, nema straha za to, to nije realno, prvenstven­o jer se radi o objektima u koje je za početak potrebno jako, jako puno uložiti i u prostor i opremu. ❖

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ??
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia