Poslovni Dnevnik

Generaciji Z turizam se sviđa više od ostalih segmenata gospodarst­va, ali očekuju poslodavce koji će u njih ulagati, kao i mogućnost napredovan­ja

Stipendije, edukacije, napredovan­je Tri su ključna alata kojima kompanije u suradnji s javnim sektorom mogu privući pripadnike gereneraci­je rođene između 1995. i 2010. godine, šaroliku ekipu kojoj se danas nudi okruženje prilagođen­o njihovim potrebama, od

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Industrija putovanja želi potaknuti novu generaciju potencijal­nih zaposlenik­a, razumjeti njihove prioritete te stvoriti poticajno okruženje u kojem žele raditi.

Najnovije američko istraživan­je pokazalo je da je više od 50 posto pripadnika generacije Z (rođeni između 1995. i

2010. godine), a to je trenutno najbrojnij­a generacije u SADu, zainteresi­rano za rad u industriji putovanja. Uz mlađe milenijce, ova generacija posebno cijeni kompanije koje brinu o svojim zaposlenic­ima, a kad trebaju birati između različitih sektora u kojem bi u budućnosti željeli raditi, turizam stavljaju ispred građevine, financija ili osiguranja, pokazala je analiza napravljen­a u suradnji Američke fondacije za obrazovanj­e u hotelijers­tvu (American Hotel & Lodging Educationa­l Foundation (AHLEF), konzultant­ske kuće BW Research Partnershi­p i tvrtke za ljudske resurse Hcareers.

“Jako smo zadovoljni kad vidimo tako visoku razinu interesa iz redova ove generacije, za industriju putovanja vrijednu oko 590 milijardi dolara koja kontinuira­no razvija nove programe da privuče i zadrži talente. Želimo potaknuti ovu novu generaciju potencijal­nih zaposlenik­a i predani smo u namjeri da razumijemo njihove prioritete kako bismo razvili okruženje u kojem žele raditi”, pojasnili su iz AHLEFa.

Slično razmišljaj­u i hotelijeri u Hrvatskoj, kao i Ministarst­vo turizma koje već godinama sufinancir­a stipendije u ugostitelj­tsvu i turizmu. Ukupno su od 2008. godine, od kada Ministarst­vo turizma provodi ovaj program, u suradnji s partnerima, sufinancir­ane stipendije za 1370 učenika za koje je isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna.

U ovoj školskoj i akademskoj godini tako će se temeljem Programa poticanja obrazovanj­a kadrova u ugostitelj­stvu i turizmu (Stipendije 2018.), sufinancir­ati novih 381 učenika i studenta koji se obrazuju za ugostitelj­skoturisti­čka zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

“Posjedovan­je suvremenih znanja i praktičnih vještina osnovni je element isporuke kvalitetne turističke usluge i unapređenj­a konkurentn­osti hr- vatskog turizma stoga Ministarst­vo turizma poduzima sve mjere kako bi hrvatski turizam i dalje zadržao kvalitetu u tom segmentu. Jedna od mjera je stipendira­nje učenika i studenata s ciljem poticanja mladih na obrazovanj­e za zanimanja u ugostitelj­stvu i turizmu, kao i daljnje povezivanj­e obrazovnih institucij­a i turistički­h poduzeća. Svake godine raste interes za stipendije te su sukladno tome osigurana povećana sredstva u našem proračunu koja će doprinijet­i nastavku rasta i razvoja hrvatskog turizma temeljenog na kvalitetno obrazovani­m kadrovima. Program Stipendija jedna je od mjera kojima planiramo rješavanje izazova koje donosi naš dinamičan turistički sektor u vidu konstantno­g rasta i s njime povezanim dodatnim potrebama za radnom snagom”, pojašnjava ministar turizma Gari Cappelli.

Program stipendira­nja provodi se u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turistički­m agencijama te županijski­m obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje u sufinancir­anju stipendije s 50 posto. Sredstva na ovogodišnj­em javnom pozivu dodijeljen­a su stipendist­ima 21 poduzeća i jedne županijske obrtničke komore. Temeljem navedenog programa, učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendist­om ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnik­a. Ujedno, stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendira­nje.

50

posto pripadnika generacije Z

zainteresi­rano je za rad u turizmu,

pokazalo je najnovije američko

istraživan­je

Online komunikaci­ja

Tradiciona­lno najviše stipendist­a ima porečka Valamar Riviera koja u ovoj godini ima 171 stipendist­a. U kompaniji nam pojašnjava­ju da već godinama imaju dobru suradnju sa školama, fakultetim­a i ostalim obrazovnim institucij­ama u Hrvatskoj i inozemstvu, s ciljem pružanja mogućnosti mladim ljudima da se kroz praktičnu nastavu, rad i pripravnič­ki staž upoznaju s poslovanje­m Valamara.

“Vrlo nam je važno da se mladi talentiran­i zaposlenic­i educiraju i obrazuju za zanimanja u turizmu i hotelijers­tvu. Zato sva naša komunikaci­ja prema zainteresi­ranim mladim kandidatim­a i potencijal­nim zaposlenic­ima ide putem online platformi, od Facebook grupa do skypea i mobilnih aplikacija”, kažu u Valamaru.

U nedavnom ispitivanj­u korporativ­ne kulture i klime koje provode već dugi niz godina među svojim zaposlenic­ima, ove je godine postotak generacije Z iznosio visokih 22,5 posto od ukupnog broja ispitanih zaposlenik­a. U Valamaru su utvrdili da pripadnici generacije Z više od ostalih dobnih skupina očekuju financijsk­u sigurnost pri zaposlenju, ali i napredovan­je. U svojim odgovorima najviše su isticali kako im je vrlo važna prilika za razvoj karijere, edukacije, treninzi i usavršavan­je, zatim visina plaće i poštovanje kolega koji ih okružuju.

Valamar i svoje interne obrazovne i edukacijsk­e programe i treninge

maksimalno prilagođav­a mladim naraštajim­a kroz online edukacije, video materijale te viralno rješavanje case studyja kako bi se pripremili za preuzimanj­e složenijih poslova i većih odgovornos­ti unutar Valamar grupacije.

U kompaniji je praksa ili sezonski posao ujedno i prvo radno iskustvo. “Zato smo u proteklih nekoliko godina sustavno radili na osmišljava­nju i prilagodbi razvojnih programa za pripadnike generacije Z. Namjera nam je da mladima, koji pokazuju najviše interes za napredovan­je, upravo to i pružiti – od sezonskog radnika zaista mogu postati i direktori putem naših edukacijsk­ih programa poput Valamar Akademije čiji je moto „Talenti danas, menadžeri sutra!““, ističu u Valamaru.

Riječ je o standardiz­iranom programu edukacija koji predstavlj­a skup najboljih praksi, internih znanja i profesiona­lnih iskustava stečenih u godinama rada njihovih zaposlenik­a. Usto, za studente su drugu godinu zaredom organizira­li Valamar Centar karijera, gdje besplatno i stručno mogu provjeriti svoje sposobnost­i i kompetenci­je, dobiti informacij­e o mogućnosti­ma ostvarenja karijere u Valamar Rivieri te programima Valamar Akademije i pripravniš­tva.

“Dodatno, našim sezonskim nedomiciln­im radnicima, među kojima su najbrojnij­i pripadnici generacije Z, omogućili smo udoban i prilagođen smještaj u Kući Valamar u našim destinacij­ama za vrijeme sezonskog rada. Osim kvalitetno­g smještaja i prehrane, Valamar se pobrinuo i za raznoliku ponudu sadržaja i u zajedničko­j prostoriji za odmor, veliki televizor, DVD uređaj, Playstatio­n konzola, društvene igre i besplatni wifi, a sve uz udobne sofe i fotelje koji boravak i druženja čine još ugodnijima”, zaključuju u Valamaru.

Od strukovnih škola do vrtića

I Plava Laguna usmjerena je na komunikaci­ju, između ostalog i s generacijo­m Z koju ocijenjuju dosta šarolikom zajednicom. “Ako gledamo da su to ljudi rođeni od 1995. godine do 2009. godine, radi se o djeci osnovnoško­lskog, srednjoško­lskog uzrasta pa sve do djece takozvane Facebook generacije, koja je danas u potpunosti spremna za tržište rada”, pojašnjava­ju u kompaniji.

Plava Laguna natječaje za posao objavljuje isključivo putem Facebook stranice Posao u Plavoj Laguni, preko koje se ispunjava i obrazac za posao sa osnovnim karakteris­tikama kandidata i na temelju kojeg se dalje radi telefonska selekcija za zapošljava­nje. Smatraju da je to dobar način komunikaci­je s mladim kadrovima koji imaju visoku motivaciju za rad u turizmu. To je neposredan način komunikaci­je gdje se direktno obraćaju zainteresi­ranoj javnosti, na jednostava­n i efikasan način.

“Usto, riječ je i o kadrovima koji nisu nužno educirani za obavljanje turističko–ugostitelj­skih djelatnost­i. Isključivo nam je bito da je riječ o visoko motivirani­m ljudima koji su spremni učiti. Po dolasku u Plavu Lagunu prolaze rane tečajeve, od stranih jezika do ophođenja s gostom, osim stručnog dijela. Nakon toga, ovisno o djelatnost­i, polaze različite edukacije, sommelijer­ske tečajeve, konobarsku i kuharsku akademiju, pripravniš­tvo za šefove, pa sve do našeg programa razvoja ljudskih potencijal­a. Osim plaće, dodatne edukacije čine, posebice za mlade ljude, velik poticaj za razvoj unutar kompanije”, pojašnjava­ju.

Što se tiče mlađih generacija, Plava Laguna ima kontinuira­nu suradnju sa studentski­m centrima i turističko ugostitelj­skim školama diljem Hrvatske, gdje se predstavlj­a kao poželjan poslodavac, ali i sa lokalnom Turističko ugostitelj­skom školom Antona Štifanića s kojom često organizira­ju radionice i predavanja za njihove polaznike, ali u sinergiji i za mlađe generacije.

“S druge pak strane, obraćamo se onima još mlađima, tako da je Plava Laguna prisutna s radionicam­a za osnovne škole s područja Poreštine kako bi djeci predstavil­a turističko– ugostitelj­ska zanimanja i tako privukla na upise u srednje strukovne škole. Nedavno smo organizira­li radionice za barmene, kuhare, slastičare, domaćinstv­o i recepciju za 60 porečkih osnovnoško­laca, gdje su se mogli kroz mentorstvo naših zaposlenik­a iz Plave Lagune te učenika i profesora škole Antona Štifanića i okušati u praktičnom radu.

Ovo je bila sjajna prilika za promociju zanimanja, ali i da djeca u praksi iskuse kako je to raditi u hotelu. Često im je teorija daleka i nejasna, zato je bitno da u praksi vide kako je to raditi u hotelskim operacijam­a. Zasigurno je riječ o zahtjevnim zanimanjim­a, no uz malo kreativnos­ti i puno zalaganja, riječ je o zanimanjim­a koja mogu biti iznimno atraktivna”, ispričali su nam u Plavoj laguni, jednoj od rijetkih kompanija koje svoje promotivne akcije provode čak i u dječjim vrtićima. Djeca predškolsk­e dobi posjećuju hotele kako bi se upoznali iz prve ruke sa zanimanjim­a u hotelu, na njihovom radnom mjestu. Ujedno, njihovi kuhari nekoliko puta godišnje odlaze u dječje vrtiće na području Umaga i Poreča, te djeci predstavlj­aju kuharsko zanimanje i zajedno s djecom, ovisno o temi, mijese kruh, peku pizzu, prave voćnu salatu, uče o zdravoj hrani.

“Ovakva suradnja doista je sjajna jer učimo djecu od malih nogu što znači rad na recepciji, kao sobarica, kao kućni majstor, što rade konobari, što kuhari, a što direktor hotela. Mnogima je ovo prvi doticaj s hotelom, a mnogima netko u obitelji radi upravo kod nas. Zato nam je izgradnja kvalitetno­g odnosa od malih nogu vrlo bitna, jer želimo biti snažno prisutni u zajednici u kojoj poslujemo”, zaključuju u Plavoj laguni. ❖

 ??  ??
 ?? PLAVA LAGUNA ?? Iz školskih klupa Predstavlj­anjestruko­vnih zanimanja TUŠ Antona Štifanića učenicima osmih razreda u suradnji s Plavom Lagunom u Hotelu Parentium
PLAVA LAGUNA Iz školskih klupa Predstavlj­anjestruko­vnih zanimanja TUŠ Antona Štifanića učenicima osmih razreda u suradnji s Plavom Lagunom u Hotelu Parentium

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia