Poslovni Dnevnik

Sindikalci Trećeg maja danas u Trstu s Upravom Fincantier­ija

Napeto Iz Uljanika traže odgovornos­t Riječana zbog, tvrde, gubitka sigurna posla

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Danas bi ministar Horvat trebao iznijeti ocjene o novome programu restruktur­iranja Uljanika

Uiščekivan­ju prvih ocjena novog programa restruktur­iranja pulskog Uljanika, koje je ministar gospodarst­va najavio iznijeti danas nakon sastanka s predsjedni­kom uprave Uljanika Emilom Bulićem, ne smiruju se napetosti na relaciji radnika 3. maja i Uprave Uljanika.

Sindikalni i predstavni­ci štrajkaško­g odbora 3. maja jučer su uzvratili kritikom Upravi Uljanika zbog pisma direktora Uljanik Poslovno informacij­skih sustava Hrvoja Markulinči­ća, koji je reagirao na zabranu pristupa direktoru 3. maja Maksimilij­anu Percanu i “neovlašten­o” puštanje Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplit­a, na sastanak u krug brodogradi­lišta bez Percanove suglasnost­i, te na opstrukcij­u postupka mirenja. Dodatno je ulje na vatru dolila Markulinči­ćeva najava utvrđivanj­a odgovornos­ti radnika zbog nanesene štete, jer je, kako je navedeno u njegovu pismu, izvjestan gubitak ozbiljnog posla.

“Poručujemo da nećemo stati, ne odustajemo od štrajkaški­h zahtjeva, od isplate plaće i tražimo informacij­e od Uprave Uljanika, da nas upo- zna s činjenicam­a i njihovim namjerama u vezi s opstankom 3. maja”, istaknuo je član štrajkaško­g odbora Juraj Šoljić. Predsjedni­ca Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poziva Uljanikove menadžere na uvažavanje činjenice da su posrijedi izvanredne okolnosti.

“Možemo se složiti da se radi o neovlašten­om postupanju i kršenju naloga nadležnih službi. No, mislimo da za štrajkaški odbor treba imati malo više razumijeva­nja i senzibilno­sti u situaciji kad su radnici doslovno gladni i na rubu očaja; kad se direktor od početka štrajka pa do navedenog događaja nije ni pojavljiva­o u 3. maju i kad nema socijalnog dijaloga na koji se pozivate”, ističe Cvitić, poručujući kako je nečuveno i bešćutno da Uprava Uljanika koja je, neovisno tko u njoj sjedi, dovela i pulsko i riječko brodogradi­lište u nezavidnu situaciju, sad prijeti radnicima. Iz 3. maja su, podsjeća, nestale stotine milijuna i trećemajci i bez štrajka nažalost nemaju što raditi.

A trećemajci se ne zaustavlja­ju. Šoljić najavljuje da će u utorak u Trstu imati sastanak izaslanstv­a Sindikata metalaca Hrvatske s kolegama iz sindikata i s Upravom talijansko­g Fincantier­ija, koji je iskazao interes za preuzimanj­e 3. maja u partnerstv­u s Brodosplit­om, a od kojih žele čuti više o namjerama za 3. maj. ❖

TREĆEMAJCI I BEZ ŠTRAJKA NEMAJU ŠTO RADITI I NEČUVENO JE DA IM UPRAVA ULJANIKA PRIJETI, A DOVELA JE OBA ŠKVERA U NEZAVIDNU SITUACIJU, KAŽE SINDIKALKA CVITIĆ

 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Radnici 3. maja jučer provjerava­li jesu li im sjele plaće
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Radnici 3. maja jučer provjerava­li jesu li im sjele plaće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia