Poslovni Dnevnik

Ulazak Taxifyja zaoštrava lov na vozače taksija

David Mika, direktor Taxifyja za jugoistočn­u Europu govori o ulasku na hrvatsko tržište, konkurenci­ji, poslovnim korisnicim­a, prednostim­a turizma...

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prije mjesec i pol otvorili su mogućnost vozačima da se jave. U tri dana dobili su više stotina prijava

Na ulicama Zagreba u utorak je započeo žestoki lov na vozače taksija. Tri godine nakon Ube- ra na hrvatsko tržište ušao je njegov najveći europski rival Taxify.

No, dok su svi usmjereni na pad cijena za krajnje korisnikep­utnike, glavna se tržišna utakmica zapravo vodi oko toga koja će platforma privući dovoljno samostalni­h vozača i brojnih mini i malih taksi prijevozni­čkih tvrtki, a koje kooperants­ki rade za postojeće taksi kuće, uključujuć­i Uber. Naime, imati dovoljan broj vozača kritično je važno za sve platforme, neovisno jesu li koncentrir­ane oko mobilnih aplikacija, poput Ubera i Taxifyja, ili telefonsko­g centra, kao stara garda, jer o tome ovisi koliko se brzo njihovi vozači mogu pojaviti na lokaciji putnika kao i koliko prometa platforme mogu očekivati da bi iz tih sredstava financiral­i prodajne akcije te pogodnosti za vozače i putnike. Ulazak Taxifyja značajan je, jer je ljetos u taj estonski startup 175 milijuna dolara investirao Daimler, proizvođač Mercedesa, pa su Estonci sada spremni za veliku ekspanziju.

Trenutačno je Taxify već prisutan u 50-ak gradova u Europi, Africi, Aziji, Australiji i Latinskoj Americi. O ulasku na hrvatsko tržište Poslovni dnevnik razgovarao je u Zagrebu s Davidom Mikom, direktorom Taxifyja za jugoistočn­u Europu.

S koliko vozača startate u Zagrebu?

Javilo nam se nekoliko stotina vozača. Ne mogu u ovom trenutku biti precizniji. Ono što mogu reći je da želimo da našu platformu koristi više od tisuću vozača.

No, naglasio bih da za razliku od konkurenci­je mi ne postavljam­o nikakve uvjete o ekskluzivn­osti. Mogu i ne moraju koristiti samo našu platformu.

Druge platforme i tvrtke zahtijevaj­u lojalnost. Navodno Uber čak ima i penale za vozače u takvim slučajevim­a. Možete li se nositi s time?

Prije mjesec i pol dana otvorili smo mogućnost vozačima da nam se jave. U tri dana dobili smo više stotina prijava.

Čini mi se da je interes vozača velik, ali ne samo pojedinačn­ih vozača već i flota koje surađuju s drugim igračima na tržištu stoga me ekskluzivn­ost ne brine. Mislim da nije dobra za putnike. Njima je najvažnija dobra usluga, a ona se ne postiže ako vozači nisu zadovoljni.

TAXIFY JE TU NA DUGE STAZE, NISMO DOŠLI DA BI SUTRA OTIŠLI

Uber je probio tržište, takoreći od prve godine u Hrvatskoj posluje pozitivno, surađuje s više od 1000 vozača, ima poznat brend i s tim povezano, dosta korisnika. Kako se Taxify planira nositi s time?

Osnovni cilj nije nam probiti Uber već ponuditi bolje uvjete za vozače i kvalitetni­ju uslugu za korisnike. Hrvatska je novim zakonom poslala jasan signal da je njeno tržište otvoreno za transparen­tne i dobro uređene prijevozni­čke platforme. Na temelju iskustva iz drugih zemalja Taxify je zato odlučio ponuditi svoje usluge u Zagrebu. Mi smo kao tvrtka opsesivno usmjereni na vozače, jer ako su oni zadovoljni onda je i kvaliteta usluga krajnjem korisniku vrhunska. Zato ćemo vozačima kontinuira­no nuditi sve bolje i bolje uvjete kako bi povećali svoj prihod.

Što ćete ponuditi vozačima?

Idemo u startu s ponudom koja je 40 posto bolja nego kod konkurenci­je. Ako oni uzimaju 25 posto naknade vozačima, Taxify će svoju uslugu naplaćivat­i 15 posto. Čak i s takvom naknadom imamo prostora nuditi dodatne bonuse i druge poticaje vozačima. Taj dio će se dinamički mijenjati pa ga zato u ovom trenutku ne mogu detaljno opisati.

Koliko će široka biti ponuda?

Isprva idemo samo s osnovnom taksi uslugom. Želimo vidjeti da to ide dobro i da su i vozači i korisnicip­utnici zadovoljni. Putnicima ćemo u prvo vrijeme ponuditi 50 posto niže cijene. Kasnije postoji prostor da nudimo dodatne usluge od minivana preko dječjih stolica nadalje. U Parizu smo čak počeli nuditi scootere. No, ništa od toga zasad ne planiramo u Hrvatskoj. Cilj je prvo uspješno pokrenuti osnovnu uslugu .

Koliko je velik vaš ured u Hrvatskoj?

U ovom trenutku ured u Zagrebu broji četvero ljudi. U Rusu munjskoj u našem Customer Experience centru za nas rade još dva Hrvata, koji su podrška korisnicim­a u najširem smislu te riječi. U Rumunjskoj je taj centar za sve naše operacije, jer smo primijetil­i da se tako najbrže i najlakše razmjenjuj­u znanja i najbrže može pomoći korisnicim­a.

S konkurenci­jom se borite za iste male i mikro prijevozni­čke tvrtke koje raspolažu vozilima i zapošljava­ju vozače?

Taxify je tu na duge staze. Nismo došli danas da bi sutra otišli. Želimo graditi kvalitetne dugoročne odnose. Nije to samo u Zagrebu već tako radimo posvuda. Taxify je stoga razvio cijeli niz usluga. Primjerice, na nekim tržištima pomažemo svojim partnerima u pronalasku najbolje ponude za osiguranje vozila.

U Estoniji mi imamo vlastitu flotu vozila koju dajemo vozačima u najam po najboljoj cijeni. Možemo organizira­ti i gorivo po najboljoj cijeni. No, to su sve stvari koje želimo čuti od vozača. Želimo za početak vidjeti da oni sretni s cijenom vožnje. Prostora za poboljšanj­a bit će mnogo.

Spomenuli ste da ste na temelju primjera s drugih tržišta prepoznali da je pravi trenutak za ulazak na hrvatsko tržište sada. Zašto?

Zakon je otvorio taj prostor. Pokazao je da je Hrvatska zainteresi­rana za ozbiljne taksi tvrtke koje žele raditi u dobro regulirano­m okviru. Usto, vidimo mnogo sličnosti na ovom tržištu s onim na Baltiku, Pragu... No, moram istaknuti da je svaki grad priča za sebe. U tom smislu ovdje razvijamo specifičan, hrvatski model poslovanja.

Zakon je ostavio prostor da se ponuda iz Zagreba nudi po cijeloj Hrvatskoj?

Hrvatska je prekrasna zemlja. Vrlo jaka u turizmu. Tako da, u ovom trenutku kad smo fokusirani na Zagreb i pružanje osnovne usluge, mogu samo reći da ima smisla ići s ponudom ne samo na jadransku obal u već i u ostatak Hrvatske.

Imate li već formiranu ponudu za poslovne korisnike?

Upravo je pripremamo. Uskoro ćemo s njom izaći. Želimo da uključuje ne samo cijene već i razne metode plaćanja, njima najbolji oblik reportiran­ja itd. ❖

PUTNICIMA ĆEMO U PRVO VRIJEME

PONUDITI 50 POSTO NIŽE CIJENE.

KASNIJE POSTOJI PROSTOR DA NUDIMO DODATNE USLUGE

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ??
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL
 ?? DAVOR PUKLAVEC/
PIXSELL ?? David Mika, direktor Taxifyja za jugoistočn­u Europu
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL David Mika, direktor Taxifyja za jugoistočn­u Europu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia