Poslovni Dnevnik

Ukidaju TZ Betina, kojoj su na Danima turizma dali priznanje za autentično­st

Zakonski paradoks TZ-i mjesta se financiraj­u iz svojih prihoda, ostvaruju puno noćenja, no nisu u središtu općina

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Prijedlog novoga Zakona o turistički­m zajednicam­a traži ukidanje TZ-a mjesta, iako su oni i održivi i uspješni

Nakon što su brojni turistički djelatnici izrazili zabrinutos­t zbog ukidanja turistički­h zajednica mjesta, što bez obrazložen­ja predviđa prijedlog Zakona o turistički­m zajednicam­a, TZ mjesta Betina na otoku Murteru potporu je zatražio i na službenoj Facebook stranici Visit Betina.

U svojoj objavi ističu da su sve turističke zajednice mjesta otvorene u renomirani­m destinacij­ama, financiraj­u se isključivo iz vlastitih prihoda, ostvaruju velik broj noćenja, ne terete državni proračun te jako doprinose razvoju turističke ponude i prepoznatl­jivosti destinacij­e. Prijedlog novog Zakona o turistički­m zajednicam­a predviđa da turističke zajednice mjesta prestaju postojati po sili zakona, godinu dana od njegova stupanja na snagu. Njihova sredstva, prava, obveze i radnike trebale bi preuzeti lokalne turističke zajednice na čijem se području nalaze mjesta.

“Svima smo se već obratili i pokušavamo ih uvjeriti da turističke destinacij­e ne nastaju u središtima općina, već tamo gdje postoje uvjeti za razvoj turizma. TZ Betina u ovoj će godini imati oko milijun kuna prihoda, od toga svega oko 150.000 odlazi na troškove zaposlenih, a ostalo na brojne projekte ne samo stvaranja turistički­h prozvoda i njihove promocije, već i aktivno potičemo društveni život mjesta, osvještava­mo lokalno stanovništ­vo za razvoj turizma, trudimo se zaštititi povijesne cjeline, kao i kulturna dobra kao što je betinska gajeta Cicibela. Na 690 stanovnika je 4000 smještajni­h jedinica, 8 restorana, sezona traje od Uskrsa do sredine studenog, imamo muzej, prezentaci­jski centar, marinu, brojna događanja”, pojasnila nam je direktoric­a TZ Betine Ana Mijat. S rastom prihoda od 18% u odnosu na lani TZ Betina je financijsk­i na razini TZ Tisno koji bi trebao preuzeti brigu o Betini i Jezerima. Prozvavši ideju ukidanja TZa mjesta “nakaradnim birokratsk­im prijedlogo­m”, to je nedavno kritizirao načelnik Tisnog Ivan Klarin.

Upravo Betina na zadnjim Danima hrvatskog turizma u Hvaru, čiji je organizato­r i Ministarst­vo turizma, dobila je priznanje u kategoriji najuspješn­ije autentične primorske destinacij­e Malo misto, uz finaliste Vis i Sutivan. I turističke zajednice ostalih mjesta koje bi se trebale ukinuti, kao što su Ičići, Igrane, Vrboska, Krapanj, Zlarin, osim što imaju specifičan turistički proizvod, najviše imaju i održivo poslovanje, prihode od oko 600.000 kuna. U javnoj raspravi tražili su da se uvedu jasniji kriteriji za ukidanje ili opstojnost TZa, kao što su rezultati i poslovanje. ❖

DESTINACIJ­E NE NASTAJU U SREDIŠTIMA OPĆINA, VEĆ TAMO GDJE POSTOJE UVJETI. TZ BETINA ĆE U 2018. IMATI MILIJUN KUNA PRIHODA I VEĆINA OD TOG IDE ZA BROJNE PROJEKTE

 ?? PD ?? U Betini je4000 jedinica za smještaj i8 restorana, sezona traje od Uskrsa do sredine studenog
PD U Betini je4000 jedinica za smještaj i8 restorana, sezona traje od Uskrsa do sredine studenog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia