Poslovni Dnevnik

RJEŠENJE IZ NORVEŠKE

HRVATI ĆE PRVI ISKUSITI NOVO MOBILNO PLAĆANJE

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Hrvatska je jedna od zemalja EU u kojima je gotovina još uvijek preferiran­i način plaćanja, zbog nepovjeren­ja u elektronsk­i sustav

Financijsk­o tržište u Hrvatskoj se sve više razvija, a naredne godine bi u našu zemlju trebala stići i nova tehnologij­a mobilnog plaćanja Settle.

Radi se o projektu tvrtke Auka koja je zaživjela u nordijskim zemljama, a početkom 2019. bi trebala biti u Hrvatskoj njihova nova aplikacija za mobilna plaćanja.

Građani, obrti, tvrtke

To je jučer u Zagrebu najavio Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka na konferenci­ji “Shift Money Za- greb” tijekom plenarnog predavanja o društvima koja se ne oslanjaju na gotovinu. Kako je Döderlein pojasnio, aplikacija će biti dostupna za preuzimanj­e svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom odabiru banke ili modelu pametnog telefona, tijekom rane 2019. Osnovna funkcional­nost aplikacije omogućava bilo kojoj osobi da brzo nekome pošalje ili od nekoga primi novac, pri čemu može koristiti financijsk­a sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifika­ciju pritom koristi vlastiti telefonski broj.

Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS). Hrvatska je prvo tržište na kojem Auka najavljuje dostupnost Settlea.

Otvaranje bankarstva

Daniel Döderlein objašnjava koji razlozi stoje iza ove odluke i zašto je Hrvatska spremna za ovakav sustav mobilnog plaćanja.

“Hrvatska nam je oduvijek bila zanimljiva kao potencijal­no tržište. U Hrvatskoj još uvijek prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja – i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Primjerice, naše je istraživan­je pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svo- jom potrošnjom i mogućnosti­ma dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačim­a problem rukovanje gotovinom te privlačenj­e novih kupaca, uključujuć­i i turiste.

Odlučili smo krenuti od Hrvatske iz istoga razloga koji nas motivira da Settle predstavim­o u drugim zemljama EU. Nova europska regulativa na području plaćanja – PSD2 – sljedeće godine posve otvara bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisnički­m računima licenciran­im trećim stranama. Banke, zapravo bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničko­m bazom, žele pronaći način na koji će zadržati ovu kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana, poput Alipaya, i jednostavn­o im oduzme tu kontrolu”, kaže Döderlein. ❖

SETTLE OMOGUĆAVA BILO KOJOJ OSOBI DA BRZO NEKOME POŠALJE ILI OD NJEGA PRIMI NOVAC, IZ BILO KOJEG IZVORA. A PUTEM MOBITELA. TIME SE OSTVARUJE I PSD2 DIREKTIVA EU

 ?? PD ?? Daniel Döderlein (stoji) sa svojim timom iz Auke
PD Daniel Döderlein (stoji) sa svojim timom iz Auke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia