Poslovni Dnevnik

Dobra turistička sezona opet sačuvala rast ekonomije

Rast od 2,8% bolji od očekivanja, ali sporiji nego u zadnje tri godine

- ✑ LJUBICA GATARIĆ/VL ljubica.gataric@vecernji.net

Državna je potrošnja porasla najviše od 2009., potrošnja građana usporila, poslodavci su nervozni zbog iseljavanj­a

Hrvatsko je gospodarst­vo u trećem kvartalu raslo po stopi od 2,8 posto, što je bolje od očekivanja domaćih ekonomista, ali i sporije nego što je ekonomija rasla u istom razdoblju zadnje tri godine!

Dobra turistička sezona učinila je svoje, a uz turizam pozitivan doprinos rastu dao je i povećani izvoz roba.

Daljnje rasterećen­je

Podaci koji prate prvu procjenu BDPa otkrivaju da se i građevinsk­i sektor osjetnije oporavio (oko 7 posto plusa), dok je utjecaj prerađivač­ke industrije na BDP bio negativan ( minus dva posto) budući da industrijs­ka proizvodnj­a pada veći dio ove godine.

“Uzevši u obzir mogućnosti i okvire u kojima se trenutno nalazimo te posebice stanje na tržištu rada i izazove koje imamo u industrijs­koj proizvodnj­i, rast BDPa od 2,8% je relativno dobar rezultat, gotovo na granici maksimuma”, prokomenti­rali su poslodavci okupljeni oko HUPa koji tvrde da neovisno o dobrom rezultatu u trećem kvartalu, osjećaju lagano usporavanj­e rasta i nervozu poslodavac­a zbog problema koje imaju s pronalažen­jem radnika te padom proizvodnj­e.

Sve glasniji HUP iskoristio je i ovu prigodu da pozove Vladu na daljnje rasterećen­je gospodarst­va kako bi tvrtke mogle povećati plaće i na taj način spriječiti daljnji val iseljavanj­a mladih i visokoobra­zovanih. Hrvatska je u zimu ušla s 147 tisuća nezaposlen­ih evidentira­nih na burzi rada, ali i 15 tisuća slobodnih radnih mjesta.

Uz opasku da kretanjima u hrvatskom gospodarst­vu ne idu u prilog ni globalna kretanja, posebno trend blagog usproavanj­a dinamike rasta u EU, analitičar­i Hrvatske gospodarsk­e komore uočavaju da je u odnosu na prvu polovinu godine došlo do blagih promjena u trendovima rasta kod pojedinih kategorija potražnje.

Petnaesti kvartal zaredom

Usporen je rast osobne potrošnje kao kategorije koja ima najveći udio u strukturi ukupne potražnje, dok je kod državne potrošnje, investicij­a u fiksni kapital i posebno izvoza roba i usluga rast dinamizira­n.

Promatrano u brojkama domaća potražnja je u prvih šest mjeseci imala tri i pol puta veći utjecaj na rast bruto društvenog proizvoda od inozemne, a u devet mjeseci osjetno manjih dva puta.

Analitičar­i RBA uočavaju da je državna potrošnja sa stopom od 3,9 posto rasla najviše od prvog tromjesečj­a 2009. godine, a petnaesto tromjesečj­e zaredom nastavljen je rast bruto investicij­a u fiksni kapital koji je u trećem tromjesečj­u dodatno ubrzao na 3,7% što može upućivati na poboljšanu iskoristiv­ost sredstava iz fondova Europske unije. ❖

ANALITIČAR­I HGK UOČAVAJU DA JE U ODNOSU NA PRVU POLOVINU GODINE DOŠLO DO BLAGIH PROMJENA U TRENDOVIMA RASTA KOD POJEDINIH KATEGORIJA POTRAŽNJE

 ??  ??
 ??  ?? Turistički rezultati i ove su godine nadmašili lanjske
Turistički rezultati i ove su godine nadmašili lanjske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia