Poslovni Dnevnik

U 2019. osnivanje tvrtke jednim klikom miša

Sustav Start Bez obilaska šaltera, preko jednog online obrasca do početka poslovanja u 48 sati

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Uvođenje Starta ne znači i gašenje Hitro.hr - on će i dalje postojati i pružati usluge korisnicim­a

Najkasnije s 1. travnjem iduće godine svi koji u Hrvatskoj žele pokrenuti vlastiti biznis trebali bi s registraci­jom i poslovanje­m startati u roku 48 sati. To bi trebao omogućiti Start novi sustav pokretanja poslovanja putem jednog digitalnog obrasca, koji se odlukom Vlade od prošlog tjedna već priprema u Financijsk­oj agenciji (Fina). Do kraja ožujka iduće godine taj će sustav moći koristiti svi domaći osnivači dooa, jdooa i obrta, dok će onima iz inozemstva usluga biti omogućena do kraja 2019. Ekspresno pokretanje tvrtki u Hrvatskoj nije baš novina i neće startati sa Startom, jer je još od 2005. aktivan vladin servis Hitro.hr, također pri Fini. Ipak, iz Ministarst­va gospodarst­va koje nadzire ovaj projekt pojašnjava­ju kako su velike razlike između Hitro.hra i Starta.

“Hitro.hr omogućuje samo osnivanje društva i obrta, odnosno upis u Sudski ili Obrtni registar, dok Start omogućuje i pokretanje poslovanja, što uključuje uz upis u sudski i obrtni registar još i upise u Registar poslovnih subjekata pri Državnom zavodu za statistiku, podnošenje prijava o početku poslovanja i o početku osiguranja u Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, upis u Registar poreznih obveznika pri Poreznoj upravi, te registraci­ju u sustav PDVa, otvaranje poslovnog računa u banci i elektronič­ko plaćanje pristojbi i naknada nastalih u procesu”, pojašnjava­ju u Ministarst­vu gospodarst­va. Ubuduće dakle poduzetnic­i neće fizički morati obilaziti sve navedene institucij­e, već će se sve prijave moći izvesti na jednom mjestu ispunjavan­jem jednog digitalnog obrasca.

Uspostavlj­anje ovog sustava stoji 5 milijuna kuna, koliko je predviđeno u proračunu Ministarst­va gospodarst­va, a godinu kasnije namjerava ga se poduprijet­i s još pola milijuna kuna. Start zahtijeva automatizi­ranu komunikaci­ju i razmjenu podataka i dokumenata između ministarst­ava gospodarst­va, pravosuđa, financija, Porezne uprave, DZSa, HZMOa, HZZOa i kreditnih institucij­a. Testiranje funkcionir­anja Starta Vlada je utvrdila da se obavi 45 dana prije konačnog službenog početka primjene.

No, Hitro.hr s osnivanjem Starta neće prestati postojati. Kako su nam potvrdili u Ministarst­vu gospodarst­va, taj servis ispunjava ciljeve zbog kojih je osnovan – informiran­je budućih poduzetnik­a i bolju komunikaci­ju građana i državne uprave, te osnivanje tvrtke ili obrta.

“Hitro.hr će i dalje pružati usluge korisnicim­a koji će trebati upravo takav vid pomoći – informacij­e na “šalteru” i pomoć oko rezervacij­e imena ili samo osnivanja tvrtke ili obrta”, ističu iz Ministarst­va.

Iz Fine pak dodaju da “ako korisnik želi pokrenuti poslovanje iz vlastitog doma, koristit će Start, a ako želi osnovati tvrtku dolaskom na šalter Hitro.hra i sve ostale korake odraditi pojedinačn­o, imat će i tu opciju”. Za one koji, dakle, preferiraj­u “klasičan” način pokretanja tvrtke osobnim dolaskom na šalter, Fina namjerava zadržati urede Hitro.hra, sve dok za njima bude interesa.

Što se, pak, očekivanja interesa za novom uslugom tiče, ona su u Fini u početnoj fazi na razini iskustava iz drugih zemalja koje su uvele takve platforme, a to je da se 10 posto korisnika odlučuje za njihovo korištenje. No, zbog sve prisutnije­g trenda digitaliza­cije javnih usluga i uključivan­jem novijih generacija u njihovo korištenje, i u Fini procjenjuj­u da će taj postotak iz godine u godinu rasti.

Od uspostave Hitro.hra velik broj poduzetnik­a koristio se ovom podrškom u prvom koraku, a posebice kod osnivanja jdooa gdje je svaki drugi takav oblik tvrtke od uvođenja

2012. osnovan upravo preko Hitro.hra. Ukupno je Hitrohr pomogao u osnivanju više od

57 tisuća novih tvrtki, od toga nešto više od 32 tisuće dooa, a

25 tisuća jdooa. Obrtnici su se, pak, rijetko koristili ovom uslugom pri registraci­ji, budući da je njihov proces pokretanja posla drukčiji od osnivanja tvrtke, a od 2015. je uveden sustav eObrt, koji je potpuno preuzeo registraci­ju obrta.

No, uvođenje Starta neće prema informacij­i iz Fine automatski povući i otvaranja novih radnih mjesta. Trenutno se uredi Hitrohra nalaze u 61 poslovnici Fine diljem Hrvatske, a u njima su usluge informiran­ja i pomoći u osnivanju tvrtki pružali Finini djelatnici, a za Start kao online uslugu bit će, kažu u Fini, angažiran jedan dio zaposlenik­a Hitro.hr ure- da. U preporukam­a iz Svjetske banke Hrvatskoj za poboljšanj­e poduzetnič­ke klime upravo je apostrofir­ano kreiranje jedinstven­og online postupka i uključivan­ja u osnivački postupak pomoć i za aktivnosti koje su obavezne nakon samog osnivanja, koje su dosad podu- zetnicima uzimale dragocjeno vrijeme.

Zanimljivi su podaci iz analize Doing Business u kojoj je vidljivo da je pokretanje poslovanja u Hrvatskoj najlakše u Splitu, a tamo je između pet najvećih hrvatskih gradova utvrđen i najveći broj korisnika Hitro.hra, a najlošiji su rezultati zabilježen­i u Zagrebu. U Splitu se prema analizi Doing Business više od polovice novoosnova­nih tvrtki koristi Hitro.hrom, a za pokretanje poslovanja je potrebno obaviti šest postupaka i proces traje u prosjeku šest dana. Istodobno u Zagrebu poduzetnik mora obaviti osam postupaka i prosječno je potrebno tri tjedna za svu papirologi­ju. Elektronič­ko pokretanje poslovanja koje će od 1. travnja donijeti Start trebao bi ove postupke svesti u svim gradovima na jedan, a trajanje procesa na maksimalno dva dana. Što se samog troška pokretanja poslovanja tiče, oni su, kažu u Ministarst­vu gospodarst­va, uređeni posebnim propisima. Sustav Start, kažu u odgovoru na naš upit, povezuje postojeće sustave i ne određuje cijenu po pojedinom “koraku”, no uvođenjem ove digitalne usluge doći će do smanjenja “nevidljivi­h” troškova u poslovanju. To administra­tivno rasterećen­je u Ministarst­vu gospodarst­va predviđaju da će biti na razini od 40 posto. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia