Poslovni Dnevnik

Sindikati i politika ‘zapaprili’ švicarskom gospodarst­vu

Odgođeno Sklapanje ekonomskog sporazuma Švicarska-EU pomaknuto na 2019.

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Odgođeno

Sklapanje ekonomskog sporazuma Švicarska-EU pomaknuto na 2019.

Bez ugovora na posebnom su udaru financijsk­i tokovi i industrija medicinski­h uređaja koja uprihoduje 16 milijardi franaka

Od novog ugovora o ekonomskim odnosima Švicarske i Europske unije kojim bi među ostalima bilo olakšano zapošljava­nje ni ove godine neće biti potpisan. Kako je objaprivre­dne vila vlada u Bernu, sklapanje sporazuma pomaknuto je na iduću godinu. Da od sklapanja sporazuma neće biti ništa postalo je jasno još prošlog mjeseca nakon što već četverogod­išnji pregovori nisu dali nikakva pomaka.

Europska unija najveći je trgovinski partner Švicarske, a njihove odnose trenutno uređuje 120 različitih sektorskih ugovora. Novi sporazum fokusira se na pet područja: slobodno kretanje ljudi, zračni prijevoz, cestovni prijevoz, uzajamno priznavanj­e industrijs­kih standarda te poljogodin­ama proizvode. Ujedno pruža i efikasniju platformu za rješavanje sporova.

Međutim, sporazumu se protive švicarske stranke desnice, ali i uobičajeno proeuropsk­e stranke ljevice. No, najveći otpor pružaju sindikati, posebno zbog liberaliza­cije tržišta rada. Naime, Bruxelles želi da Švicarska ublaži regulativu koja štiti dobro plaćena radna mjesta od prekograni­čne konkurenci­je obrazovani­h radnika. Odgađanje potpisivan­ja sporazuma znači da Švicarska neće moći povećati izvoz na jedinstven­o europsko tržište. To je poseban problem za industriju medicinski­h uređaja koja zapošljava 58.500 radnika i ostvaruje godišnje prihode od 15,8 milijardi franaka.

“Bez sporazuma o industrijs­kim standardim­a opet ćemo se suočiti sa značajnim carinskim zahtjevima i svim troškovima koji idu s time”, izjavio je za Reuters Matthias Bürger, potpredsje­dnik za regulatorn­a pitanja tvrtke Zimmer Biomet. Kako bi “omekšao” švicarske pregovarač­e, Bruxelles je zaprijetio da krajem godine neće produžiti valjanost ugovora o priznavanj­u švicarske burzovne regulative, a koji omogućuje prekograni­čno trgovanje. Bern je na to uzvratio da će povući dionice švicarskih kompanija uvrštenih na europskim burzama. Ovakvi potezi mogu naštetiti financijsk­im tokovima, upozoravaj­u analitičar­i. ❖

 ?? REUTERS ?? Švicarski predsjedni­k Alain Berset
REUTERS Švicarski predsjedni­k Alain Berset

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia