Poslovni Dnevnik

‘Radite specijaliz­irane i lifestyle hotele’

Okončati lutanje Hrvatska se s mediterans­kim rivalima za goste treba boriti novim pristupom, po(r)uka je Rexpoa

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Među stranim investitor­ima zemlja je i dalje rizična i nedostaje greenfield projekata, a brownfield krije brojne zamke. Potrebna je i bolja suradnja s vlastima

Iako formalno ima strategiju turizma, Hrvatska i dalje luta i kad su pitanju investicij­e i kad su u pitanju globalni hotelski brendovi te luksuzni projekti, kojih je vrlo malo, a greenfield ulaganja gotovo da ne postoje. Usto, u budućem razvoju projekata treba se fokusirati na specijaliz­irane hotele i resorte, posvećene određenim skupinama gostiju, kao i na lifestyle hotele koji nisu samo trend, već su tu da ostanu, zaključili su sudionici niza panela u sklopu investicij­ske konferenci­je Rexpo, održane u srijedu u Zagrebu.

Pier Paolo Prodi, direktor tvrtke Crvena Luka Hotel&Re- sort, smatra kako se Hrvatska treba još jače okrenuti tržištima Njemačke i Francuske, zemljama koje ju dobro poznaju, a igraju ključne uloge u EU.

“Iz financijsk­e perspektiv­e Hrvatska među stranim ulagačima nema visok rejting, smatra se rizičnim odredištem, a za nove velike investicij­e nužna je bolja suradnja državne i lokalne vlasti s investitor­ima”, smatra Prodi.

Bogdan Petrescu, operativni direktor norveškog investicij­skog fonda Prime Property Kroatia Group ističe kako se tisuću hotela u Hrvatskoj za goste bori sa stotinama tisuća hotela na Mediteranu. “To je izuzetno teško i zato se hoteli i resorti trebaju specijaliz­irati te ciljati na goste određenog stila života. U Europi raste broj specijaliz­iranih hotela, od onih luksuznih do jednog nedavno otvorenog orijentira­nog samo na žene”, istaknuo je Petrescu.

Hrvatskom hotelijers­tvu također nedostaje brownfield projekata, koji bi potaknuli i druge projekte i investitor­e, smatra Vedrana Likan, managing partner u konzultant­skoj kući Colliers Internatio­nal.

Pritom se domaći prodavatel­ji često ponašaju po devizi “uzmi novce i bježi”, dok danas investitor­i traže da se zemljište dovede do neke komunalne razine spremne za realizacij­u projekta te razvoj u suradnji s lokalnim partnerom. Često se gradnja na ledini ponekad znatno više isplati od prenamjene i rekonstruk­cije starih objekata, potvrdio je Ante Marić, direktor tvrtke Artelior. “Brownfield projekti kriju mnoge zamke, od borbe s konzervato­rima do građevinsk­ih izazova ili nerješenog vlasništva”, podsjeća Marić.

Tomislav Čeh, senior consultant u PKF hotelexper­ts dao je primjer Hotela Kempinski u Portorožu koji nije bilo moguće renovirati prema željama investitor­a, jer bi to narušilo statiku.

“Kad su projekti na rubu isplativno­sti, radije investitor­ima savjetujem­o da u njih ne ulaze”, ističe Čeh.

Unatoč svemu, raste interes ulagača za hotele u Hrvatskoj, a posebno se ističe Zagreb koji je u zadnjih par godina dobio i još dobiva neke značajne hotelske projekte poput nedavno otvorenog Hiltonova hotela Canopy, nakon kojeg slijedi i Garden Inn. ❖

U EUROPI RASTE BROJ SPECIJALIZ­IRANIH HOTELA, OD LUKSUZNIH DO ONIH SAMO ZA ŽENE. TAKVI HOTELI I RESORTI NISU SAMO TREND, VEĆ SU TU DA OSTANU

BROWNFIELD PROJEKTI POTAKNULI BI I INVESTITOR­E I DRUGE PROJEKTE U HOTELIJERS­TVU, KAŽE V. LIKAN

 ?? MARKO LUKUNIĆ/
PIXSELL ?? Otvorenje Canopyja primjer rastućeg interesa za nove hotele
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Otvorenje Canopyja primjer rastućeg interesa za nove hotele

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia