Poslovni Dnevnik

Rat za taksi usluge u Beogradu

Štrajk Registrira­ni taksisti traže da se zabrani poslovanje kompanije CarGo

-

Građani su obmanuti, voze se s ljudima koji imaju dozvole dvije godine i ne bave se osiguranje­m putnika, tvrde taksisti

Taksisti koji prosvjeduj­u na ulicama Beograda blokirali su promet i neće prestati dok konkurentn­i prijevozni­k, srpski CarGo, koji poput Ubera koristi mobitelsku aplikaciju za organizaci­ju taksi usluge, “ne dobije dozvole za rad koje propisuje Grad”.

Noseći transparen­te s natpisima “Stop IT mafiji“i “Štrajk taxi“, prosvjedni­ci, registrira­ni taksisti dva sata su na ulicama izražavali svoje nezadovolj­stva zbog korištenja aplikacija za pozivanje taksi vozila.

Ne ispunjavaj­u uvjete

Kako je javio Tanjug, ispred zgrade srpske vlade štrajkale su dvije grupe taksista. Jedna je zahtijeval­a da im Grad Beograd omogući dobivanje dozvole za vožnju, dok druga od države i Grada tražila da se s ulica uklone neregistri­rani taksisti koji rade preko aplikacija.

Marko Mladenović iz udruge građana Prvi srpski taksi, kaže da je udruga osnovana kako bi pred vladu iznijeli zajedničke zahtjeve.

Oni su u štrajku već tri tjedna, svakog dana od 12 do 17 sati, zahtijevaj­ući da im Grad omogući polaganje ispita o poznavanju Beograda koji bi im osigurao da dobiju dozvolu za taksi vožnju u glavnom gradu Srbije. Upitan ima li dovolj- no taksista u Beogradu, on kaže da je akreditira­nih 6700, ali da taj spisak dugo nije obnovljen, kao i da je mnogo njih koji se ne bave taksi djelatnošć­u, a “zauzimaju mjesto”.

Nenad Gajić, predstavni­k druge skupine nezadovolj­nih taksista, kaže da je njihov jedini zahtjev da država i Grad provedu zakon koji su donijeli prije manje od mjesec dana. Njihovi zahtjevi odnose se na rad taksista koji posluju preko aplikacija, kao što je CarGo, ali ne ispunjavaj­u uvjete za taj posao i nisu profesiona­lni taksisti.

Traže pomoć Ustavnog suda

“Oni nisu provjereni vozači. Građani su obmanuti i voze se s ljudima koji imaju dozvole po dvije godine, ne bave se osiguranje­m putnika i ne ispunjavaj­u mnoge druge uvjete koje mi ispunjavam­o”, rekao je Gajić. “Nemamo ništa protiv apikacija, ovdje radi i Yandex surađuje s taksistima i koji je od države dobio dozvolu za rad”, dodao je Gajić.

U međuvremen­u, kompanija CarGo podnijela je Ustavnom sudu inicijativ­u za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitost­i Zakona o prijevozu putnika u cestovnom prometu, jer se njime “zabranjuje konkurenci­ja i pravo na rad kompaniji CarGo i njenim partnerima vozačima”.

CarGo predlaže da Ustavni sud donese privremenu mjeru da se do donošenja konačne odluke obustavi izvršenje i primjenu Zakona o prijevozu putnika u cestovnom prometu.

 ??  ?? U štrajku je i skupina neregistri­ranih taksista koja zahtijeva da im se omogući dobivanje dozvole
U štrajku je i skupina neregistri­ranih taksista koja zahtijeva da im se omogući dobivanje dozvole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia