Poslovni Dnevnik

Privatni sektor u Srbiji po plaćama zaostaje za javnim

Prosječna plaća u privatnom sektoru u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je oko 2850 kuna, a u javnom 3500 kuna

-

Rast plaća u javnom sektoru Srbije planiran za sljedeću godinu ne odgovara rastu ekonomske snage zemlje.

Neto plaće u javnom sektoru porast će prosječno 9%, a u privatnom oko 5%. Zarade proračunsk­ih korisnika opet su povećane više nego što je opravdano.

To se dogodilo 2018., a planirano je i za 2019.”, rekao je Pavle Petrović, predsjedni­k Fiskalnog savjeta, ocjenjujuć­i proračun za sljedeću godinu, prenosi Politika.

“Nije dobro što se previše izdvaja za povećanje plaća u odnosu na rast javnih investicij­a. Time se krši i potkopava gospodarsk­i rast zemlje. Zašto bi plaće u javnom sektoru rasle dvostruko brže nego u privatnom sektoru?

U privatnom sektoru plaće se određuju na tržištu u skladu s produktivn­ošću”, objasnio je Petrović za TV Prva. Predsjedni­k Fiskalnog savjeta upozorava da ukupna masa plaća ne bi smjela rasti više od ekonomskog rasta zemlje.

S MMFom je dogovoreno da ne bi trebala porasti više od 7 do 7,5 posto.

“Da bi se nadoknadil­a ta razlika zabranjuje se dodatno zapošljava­nje. Smanjivat će se i dalje broj zaposlenih u državnom sektoru. Potrebna je sistematiz­acija da se točno utvr- di koliko gdje treba ljudi,” rekao je Petrović. Prema analizi MATa, prosječna plaća u privatnom sektoru u Srbiji u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 45.600 dinara (oko 2850 kuna), što je 4,6% više nego u istom razdoblju 2017. godine.

U istom razdoblju 2018. godine prosječna plaća u javnom sektoru iznosila je 56.000 dinara (oko 3500 kuna) i bila je 5,1% veća nego u istom razdoblju prethodne godine.

 ??  ?? Sljedeće godine plaće u javnom sektoru porast će prosječno 9%, a u privatnom oko 5%
Sljedeće godine plaće u javnom sektoru porast će prosječno 9%, a u privatnom oko 5%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia