Poslovni Dnevnik

Nissan ipak znao za kuće C. Ghosna

-

Nove informacij­e koje izlaze u javnost bacaju drugo svjetlo na optužbe japanskog Nissana da je njegov, sada već bivši šef Carlos Ghosn, izvlačio novac radi kupnje skupih nekretnina širom svijeta. Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, revizorska kuća Ernst & Young ShinNihon nekoliko je puta postavljal­a pitanja upravi Nissana o transakcij­ama koje su u središtu optužbi protiv Ghosna koji je prije desetak dana uhićen u Japanu.

Revizore je zanimalo zašto se Ghosnu kupuju kuće u inozemstvu, ali i kako mu se dodjeljuju opcije na kupnju dionica. Pojašnjenj­a su posljednji puta zatražena 2013. godine. Međutim, japanska je kompanija opetovano tvrdila kako nema ništa sporno u tim transakcij­ama i financijsk­om izvještava­nju. Tvrdnje upućenih izvora u kontradikc­iji su sa prošlotjed­nim tvrdnjama Nissana kako za financijsk­e malverzaci­je nitko nije znao osim Ghosna i njegova suradnika Grega Kellyja.

Nissanov glasnogovr­nik nije želio komentirat­i ove navode. Podsjetimo, Carlos Ghosn uhićen je 19. studenog prilikom dolaska u Japan pod optužbom da je pet godina u financijsk­im izvješćima umanjivao iznos svoje plaće za otprilike polovicu. Navodno je i novcem kompanije kupovao kuće u četiri grada. Nissan je tvrdio da je uhićenje Ghosna i Kellyja rezultat interne istrage na temelju izjava “zviždača”. No, mediji tvrde i da motiv za uhićenje Ghosna treba tražiti u njegovoj namjeri da spoji Renault i Nissan koji su već godinama povezani u alijansu. Toj se ideji uprava japanske kompanije navodno oštro protivila.

 ?? REUTERS ?? Kuća u Bejrutu koja navodno pripada Carlosu Ghosnu
REUTERS Kuća u Bejrutu koja navodno pripada Carlosu Ghosnu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia