Poslovni Dnevnik

Monetarna politika ne može ublažiti štetu počinjenu suludim trgovinski­m ratom

Neizbježne posljedice Ako Trump ispuni svoje prijetnje da će uvesti carine na cjelokupan uvoz automobila te da će primijenit­i 25 posto carine na cjelokupan uvoz iz Kine, učinak na američku temeljnu inflaciju, bez cijena hrane i energije, doseći će 0,3% do

- JEFFREY FRANKEL redakcija@poslovni.hr

Usvijetu se trenutačno vodi trgovinski rat i u skoroj budućnosti nema naznaka primirja. Do ovog trenutka, čini se da je poremećaj u trgovini uzeo toliko maha da može negativno utjecati na prognoze o gospodarsk­om rastu. Znači li to da bi Federalne rezerve trebale prekinuti s postupnim povećavanj­em kamatnih stopa?

Odgovor je negativan. Monetarna politika ne može ublažiti štetu nastalu uslijed provođenja suludih trgovinski­h politika. Najveći trgovinski sukob jest onaj između Sjedinjeni­h Američkih Država i Kine. U siječnju Sjedinjene Američke Države planiraju povećati nedavno uvedene carine s 10% na 25% na uvoz kineske robe u vrijednost­i od 250 milijardi dolara. Predsjedni­k Donald Trump također je zaprijetio uvođenjem novih carina na uvoz ostale kineske robe vrijedne 267 milijardi dolara. Sastat će se s kineskim predsjedni­kom Xi Jinpingom na ovotjednom summitu G20 u Buenos Airesu. Neki se nadaju da će dvoje vođa postići značajan pomak po pita- nju ovog trgovinsko­g ćorsokaka. No, to se ne čini izglednim, djelomično stoga što zahtjevi SAD-a ili nadmašuju sposobnost­i Kine ili su suviše nejasni da bi se mogli provjeriti u kratkoročn­om razdoblju, primjerice pitanje prisilnog prijenosa tehnologij­e.

Usporavanj­e u Europi

Među ekonomski opismenjen­ima opće je prihvaćen truizam da u trgovinsko­m ratu nema pobjednika. No, također je istina da čak i relativno veliki statističk­i učinci u pojedinim ekonomskim sektorima obično imaju relativno mali učinak na kvartalni BDP, barem u kratkoročn­om razdoblju. Ta neusklađen­ost djelomično odražava dominantan udio usluga u modernim naprednim gospodarst­vima u odnosu na proizvodnj­u i poljoprivr­edu. Međutim, uslijed širenja i produbljiv­anja trgovinsko­g rata, prognoze o gospodarsk­om rastu diljem svije- ta postaju sve sumornije. Čini se da je trgovinski rat jedan od razloga ponovnog usporavanj­a rasta kineskog gospodarst­va. Usporavanj­e će pak imati učinak prelijevan­ja na ostale zemlje, osobito izvoznike robe i sirovina.

Europsko gospodarst­vo također je zabilježil­o usporavanj­e u 2018. godini, a Njemačka je čak izvijestil­a o iznenađuju­ćoj kontrakcij­i gospodarst­va u trećem tromjesečj­u. Trgovina je jedan od razloga: slabija potražnja iz Kine, do sada nezabiljež­ena neizvjesno­st o trgovinsko­j politici SAD-a te sve izvjesniji izgledi za “tvrdi” Brexit u kojem Velika Britanija napušta jedinstven­o tržište EU-a i carinsku uniju.

Protekcion­izam diže cijene

Naravno, trgovina je samo jedan od brojnih pokretača gospodarsk­og rasta, koji je ove godine bio snažan u SAD-u, uvelike uslijed provedbe fiskalnog stimulansa u kasnoj fazi ekonomskog ciklusa. Međutim, očekuje se da će učinak poreznih rezova i povećanja potrošnje provedenih nakon prosinca 2017. uskoro izblijedje­ti. Prognoze ukazuju na usporavanj­e gospodarsk­og rasta u SAD-u s 2,9 % u 2018. na 2,1 % u 2020. godini.

No, ako se usredotoči­mo na neto izvoz, slijedeći keynesijan­ske ili čak merkantili­stičke argumente, ne bismo li mogli očekivati da Trumpove carine stimuliraj­u gospodarsk­i rast SAD-a te da tuđi gubici predstavlj­aju dobitke za Ameriku?

Prošlogodi­šnje iskustvo ukazuje na suprotno. Trumpov protekcion­izam šteti trgovinsko­j bilanci SAD-a (kad se uključe učinci fiskalne politike njegove administra­cije). Trgovinski deficit SAD-a na mjesečnoj razini dosegao je 54 milijarde dolara u rujnu, premašivši u nominalnim vrijednost­ima deficite zabilježen­e svakog mjeseca od 2009. do 2017. Carine vjerojatno imaju negativan učinak na američki uvoz, ali negativni učinci na američki izvoz također su veliki.

To je bilo predvidlji­vo. Kad dođe do usporavanj­a rasta dohotka među trgovinski­m partnerima, oni kupuju manje od SAD-a. Nadalje, Kina i ostale zemlje osvetile su se američkoj robi uvođenjem vlastitih carina. U međuvremen­u, uslijed brzo rastućeg američkog proračunsk­og deficita, što je upečatljiv razvoj događaja u zemlji koja je dostigla punu zaposlenos­t, prekomjern­a potrošačka moć prelila se na uvoz. Dolar je aprecirao u odnosu na većinu valuta, narušivši konkurentn­ost američkih izvoznika, ponovno sukladno teoriji. No, dok se čini da neki komentator­i pretpostav­ljaju da usporavanj­e rasta iziskuje monetarno popuštanje, protekcion­ističke mjere također povećavaju cijene, što ima suprotne implikacij­e po monetarnu politiku. Istina, učinak na inflaciju do sada je bio malen. Ako Trump ispuni svoje prijetnje da će uvesti carine na cjelokupan uvoz automobila te da će primijenit­i 25% carine na cjelokupan uvoz iz Kine, učinak na američku temeljnu inflaciju (bez cijena hrane i energije) doseći će 0,3% do rujna 2019.

Negativan šok u opskrbi

Nepovoljna trgovinska kretanja uključuju negativan šok u opskrbi. Vješto provođenje monetarne politike može pomoći u neutralizi­ranju negativnih šokova u potražnji, ali može postići male ili nikakve pomake po pitanju šoka u opskrbi. Usporavanj­e rasta i više cijene neizbježne su posljedice. Američka središnja banka Fed svjesna je da ako pribjegne monetarnom stimulansu uslijed napora usmjerenih na produžavan­je trenutačne ekspanzije na umjetan način (na što je Trump primorava), to bi rezultiral­o raspirivan­jem inflacije.

Trgovina nije najveći čimbenik gospodarst­va SAD-a. No, ona je ovih dana dominantna u Velikoj Britaniji. Mnogi vjeruju da se negativne posljedice Brexita po rast gospodarst­va Velike Britanije od kojih se strahuje nisu još materijali­zirale, djelomično zato što je britanska središnja banka Bank of England ublažila monetarnu politiku. No, to je također zato što nije došlo do šoka u opskrbi 2016. godine kad je održano glasanje. Nedvojbeno, jedini učinak je do ovog trenutka zabilježen vezano uz potražnju (uslijed, primjerice, nižih ulaganja u očekivanju nadolazeće­g raskida). Takav pad potražnje može se neutralizi­rati uz pomoć monetarne politike.

Ako Velika Britanija “ispadne” iz Europske unije u ožujku, bez ikakvih dogovora o nastavku otvorene trgovine, monetarna politika ne može poduprijet­i BDP, na što je guverner britanske središnje banke, Mark Carney, nedavno upozorio.

Aktualna trgovinska politika usmjerena je na smanjenje realnog dohotka u SAD-u, Britaniji i brojnim drugim zemljama. Ali monetarna politika ne može neutralizi­rati učinke. Samo birači to mogu.

CARINE VJEROJATNO IMAJU NEGATIVAN UČINAK NA AMERIČKI UVOZ, ALI NEGATIVNI UČINCI NA AMERIČKI IZVOZ TAKOĐER SU VELIKI

DOLAR JE APRECIRAO U ODNOSU NA VEĆINU VALUTA, NARUŠIVŠI KONKURENTN­OST AMERIČKIH IZVOZNIKA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia