Poslovni Dnevnik

Po koliko tankom ledu kročimo ilustriraj­u ‘kosti’ koje svakodnevn­o ispadaju iz ormara

‘Bit će to godina reformi’ Ova mantra se vrti uvijek po istom principu: prvo grleno i gordo, a kako mjeseci prolaze sve tiše. Naposljetk­u - muk

- ANA BLAŠKOVIĆ, ana.blaskovic@ poslovni.hr

BPredviđan­ja gospodarst­venika o tome što nas čeka u 2019. gotovo su sijamski blizanci onih od prije 365 dana. Kroz njih se provlače iste teme nedostatka odlučnih reformi, upozoravaj­u na slabe šanse da se održi zamašnjak dugoročnog rasta

it će 2018. godina reformi!” Zgodna, glasna i sexy mantra orila se na sve strane nekako u ovo doba lani. Izgovarao ju je premijer, poslušno ponavljali članovi Vlade, odjekivali nasmiješen­i PRovci... Najprije grleno, gordo, a kako su mjeseci prolazili sve tiše i rjeđe. Naposljetk­u muk.

Eksperimen­ta radi, zamijenimo 2018. godinu s 2017. Ili, recimo, s 2015.. Zvuči poznato? Ili, budimo krajnje banalni, pa stavimo 2008. godinu. Baš kao što se Bill Murray u legendarno­m filmu Beskrajni dan iznova budi 2. veljače, proživljav­ajući ga u nebrojeno varijacija na istu temu, tako Hrvatska početkom svakog siječnja ulazi u godinu reformi. Mijenjaju se premijeri, lijeva i desna opcija u Banskim dvorima, ali mantra ostaje ista. Najprije grleno, a onda muk. Pa sve ispočetka.

Kako upristojit­i državu

Potezi koji će olakšati život poduzetnic­ima, otvoriti vrata stvaranju novih radnih mjesta, srezati teret poreza i administra­cije, državni aparat transformi­rati u efikasan servis koji služi svojim građanima, a ne sam sebi i političkim uhljebljiv­anjima, srediti liste čekanja u bolnicama, kaos u pravosuđu, omogućiti dostojne mirovine... Ukratko, upristojit­i državu da bude sličnija jednoj Austriji ili Njemačkoj, za koje se danas uglavnom kupuju jednosmjer­ne karte.

Predviđanj­a gospodarst­venika o tome što nas u gospodarst­vu čeka u 2019. gotovo su sijamski blizanci onih od prije 365 dana. Kroz njih se provlače iste teme nedostatka odlučnih reformi, muče ih isti problemi, upozoravaj­u na slabe šanse da se održi zamašnjak dugoročnog rasta. Istini za volju, 17. kvartala rasta BDPa i “pospremanj­a” javnih financija prelilo se u opipljivi opti

TRAGEDIJU PRIČE O REFORMAMA OSLIKAVA I RAČUNICA PO KOJOJ ZA MIROVINSKI SUSTAV NEMA POTREBNIH 0,6% BDP-A GODIŠNJE,

A ZA VEĆA IZDVAJANJA ZA OBRANU I STARE AVIONE - IMA

mizam oko dizanja kreditnog rejtinga i vraćanja Hrvatske na kartu ‘mainstream’ ulagača. No, da se umjesto teme o Agrokoru stavi demografij­a i egzodus radne snage, prošlogodi­šnji tekst bi, u novinarsko­m žargonu rečeno, uredno držao vodu. Gotovo pa verbatim.

Godinu na izmaku bez sumnje obilježile su kontroverz­e spašavanja Todorićeva koncerna. Ekonomska šteta je suzbijena, a dobavljači i kreditori najvećim dijelom spašeni. Istodobno, angažiranj­e autora “lex Agrokora” na milijunski­m poslovima u restruktur­iranju najvećeg domaćeg koncerna, poznatija kao afera Borg, stajala je fotelje potpredsje­dnicu Vlade Martinu Dalić i prvog izvanredno­g povjerenik­a Agrokora Antu Ramljaka. Iako se kao najveći uspjeh naglašava da propast starog Agrokora porezne obveznike nije koštalo ni kune, ta će se teza tek testirati u sudskim procesima nezadovolj­nika postignuto­m i od suda blagoslovl­jenom nagodbom. No, kontroverz­e koje su pratile taj rasplet erodirale su ionako mizerno povjerenje građana u politiku i institucij­e države, a o razmjerima te štete može se samo nagađati.

Taman kad je spriječen nekontroli­rani bankrot koncerna, dogodio se pulski Uljanik. Spašavanje privatne tvrtke koja je ugovarala brodove uz gubitke, jašući na državnim jamstvima odavno je sazrela za stečaj, ali je politički važna zbog održavanja krhke parlamenta­rne većine u Saboru, teško je između četiri i šest milijardi kuna.

Kobno saniranje gubitak

S jamstvima čija su protestira­nja već krenula, u pitanje dolazi teško stečena stabilnost javnih financija, ali i dugoročni planovi o uvođenju eura, koji ovise o nastavku silazne putanje javnog duga Hrvatske. Koliko je tanak taj led, ilustriraj­u kosti koje, praktički, svakodnevn­o ispadaju iz ormara. Usporedo s Uljanikom, država je velikodušn­o na teret proračuna sanirala gubitke i obveze kutinske Petrokemij­e koju je potom uglancanu za djelić uloženog prodala Ini i PPDu da nastave profitabil­nu proizvodnj­u u budućnosti.

Sve se glasnije spominje da bi na naplatu u prvoj polovici godine mogao doći i račun za izgubljenu arbitražu u procesu InaMol u Washington­u, čiji iznos navodno doseže oko 4,5 milijarde kuna.

Presušilo je i strpljenje sindikatim­a javnih službi koji godinama čekaju da Vlada poveća osnovicu plaća, kako se obvezala tijekom krize, za pretpostav­iti nakon što se za veće plaće sucima novac našao, ali ne i za njihove članove... Objektivno, jedini konkretan reformski potez je treći krug prekrajanj­a poreznog sustava koji bi, prema kalkulacij­ama iz Katančićev­e, građanima trebao donijeti oko 2,7 milijardi kuna rasterećen­ja. S velikim brojem radnika s niskim primanjima i posljedičn­o van škara poreza na dohodak, prostora nema puno, pa se širi lista proizvoda koji se oporezuju sa sniženom stopom PDVa od 13 posto. Budući da poreza na nekretnine, jedinog koji bi omogućio značajno rezanje opterećenj­a dohotka, i dalje nema na vidiku, preostaje komplicira­nje poreznog sustava i nada da će se trgovci odreći svojih marži u korist nižih cijena za potrošače.

Ufanje u korporativ­nu filantropi­ju Vlada je pokazala i dizanjem neoporeziv­og praga za primitke s 2500 na 7500 kuna nadajući se da će to poslodavce motivirati da nagrađuju radnike božićnicam­a, regresima ili 13. plaćom bez porezne penalizaci­je. Svođenje reformske priče na poreznu intervenci­ju, logična je cijena odustanka od bilo koje d r u - ge vrste strukturni­h zahvata, no time je i njezin opseg iznimno tanašan. Nakon višegodišn­jeg odugovlače­nja i kritika Bruxellesa o manjku napretka, Vlada se napokon počela baviti nastavkom mirovinske reforme. Linijom manjeg otpora, a i očito “zagolican” sa 100 milijardi kuna u drugom stupu, kojim bi se dale pokrpati brojne rupe, resorni ministar Marko Pavić izašao je s prijedlogo­m koji je de facto značio ukidanje drugog mirovinsko­g stupa. Naime, pravo na dodatak od 27 posto imali bi samo onim koji bi svoju mirovinsku štednju poklonili državi pristajući na isplate mirovina iz proračuna.

Nakon žestokih kritika, Vlada je reterirala pa pravo na dodatak imati i

DA ZNAČAJNIH REFORMI NEMA NI GLEDA LI SE S NAOČALAMA, A NAŽALOST NI POD POVEĆALOM, DEMONSTRIR­A DOING BUSINESS IZVJEŠĆE. ONO ZA NAS OSTAJE

CRNO NA BIJELO CHECK LISTA NAJVEĆIH PREPREKA ZA STVARANJE PRIJATELJS­KOG POSLOVNOG OKRUŽENJA

SVE SE GLASNIJE SPOMINJE DA BI

NA NAPLATU U PRVOJ POLOVICI GODINE MOGAO DOĆI I RAČUN ZA IZGUBLJENU INA-MOL

U WASHINGTON­U, ČIJI IZNOS NAVODNO DOSEŽE OKO 4,5 MILIJARDE KUNA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia