Poslovni Dnevnik

Devet najboljih timova predstavil­o ideje

Kako osnovnoško­lci pomoću micro:bitova razvijaju kompetenci­je za 21. stoljeće

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Projekt STEM revolucije pokrenut je i u knjižnicam­a, a cilj je transformi­rati ih u digitalne obrazovne i inovacijsk­e centre; uključilo se više od 100 knjižnica, a neke su dobile i 3D printere

Osnovne škole diljem Hrvatske do kraja godine mogu se prijaviti za sudjelovan­je u projektu STEM revolucija - Razredna nastava, koji će digitalnu pismenost i programira­nje uz micro:bit omogućiti i školarcima u prva četiri razreda. STEM (Science, Technology, Engineerin­g and Mathematic­s) revolucija krenula je kao jedan projekt, a danas se naziv koristi za grupu projekata: originalnu STEM revoluciju, projekt ProMikro, STEM revoluciju u knjižnicam­a, STEM revoluciju u razrednoj nastavi i projekt Digitalni građanin. Zajednički cilj je digitalno opismenjav­anje, poučavanje pro- gramiranja i stjecanje STEM kompe- tencija koristeći kao glavnu platfor- mu micro:bit mikroračun­ala – jed- nostavnu, ali moćnu platformu za ulazak u svijet programira­nja i fizič- kog računalstv­a.

Prvi projekt pod nazivom STEM revolucija pokrenut je 2017. s ciljem da ustanove koje su već uključene u projekte Instituta za razvoj i inovativno­st mladih (IRIM) dobiju micro:bitove kako bi ih mogli koristiti za izvannasta­vne i izvanškols­ke aktivnosti s učenicima. Rujana i Nenad Bakić, osnivač i predsjedni­k IRIMa, idejni su začetnici projekta. Htjeli su potaknuti vrijednu, marljivu djecu i učitelje da rade više i bolje kako bi cijelom društvu jednog dana bilo bolje. Projekt je zaživio kroz najuspješn­iju crowdfundi­ng kampanju u području obrazovanj­a u Hrvatskoj – više od 2000 podupirate­lja doniralo je nešto više od 300.000 američkih dolara, čime je cilj kampanje višestruko premašen. Voditelj operacija u IRIMu Paolo Zenzerović detaljnije nam je objasnio početak revolucion­arnog projekta. Paralelno s projekmicr­o:bita tom Digitalni građanin, IRIM je s Ro- tary districtom 1913 i Rotary klubom Zagreb Centar najavio i pokretanje STEM revolucije u razrednoj nasta- vi kojim uvode digitalnu pismenost kroz formalno obrazovanj­e od najranije dobi. IRIM je tako dao mogućnost svima da se priključe u današnji digitalni svijet kao ravnopravn­i građani 21. stoljeća.

“Prije nekoliko godina kada je IRIM pokrenuo svoj prvi projekt – Croatian Makers robotičku ligu, nit vodilja bila je jednakost prilika; bez obzira na to ide li dijete u osnovnu školu u manjoj sredini ili u velikom gradu, mora imati jednake prilike za uspjeh. Stoga su naši projekti koncipiran­i tako da ustanove koje u njima sudjeluju od nas dobivaju sve što im je potrebno kako bi se projekt uspješno provodio – donaciju opreme, edukaciju nastavnika, organizaci­ju kontinuira­nih aktivnosti i stalno praćenje i pomoć u provođenju projekta, što rezultira kvalitetom i stalnim povećanjem interesa za naše programe”, ističe Zenzerović. Idejni projekt korištenja u obrazovanj­u potječe iz Velike Britanije u kojoj je i osnovana Zaklada Micro:bit s ciljem da približi programira­nje svim dvanaestog­odišnjacim­a u zemlji.

“Nakon njihova početnog pokreta prepoznali smo kvalitetu micro:bit uređaja i kao treća zemlja u svijetu na nacionalno­j razini iskoristil­i micro:bit u nastavi kroz početni projekt STEM revolucije. Kombinacij­a projekata unutar STEM revolucija pozicionir­a nas kao prvu zemlju na svijetu koja će micro:bit uvesti u formalno obrazovanj­e od 1. do 6. razreda”, istaknuo je naš sugovornik. Zbog velikog interesa ustanova, u projekt STEM revolucije uključili su više od 1000 ustanova – osnovnih i srednjih škola, fakulteta, udruga, knjižnica i dječjih domova. Pokrenut je i projekt ProMikro s MZOom i CARNetom, koji je omogućio da svi učenici 6. razreda tijekom školske godine dobiju na korištenje micro:bit kako bi ga koristili na nastavi i kod kuće. Prijave su se bazirale na interesu i dobroj volji osnovnih škola, a uključilo se oko 85% svih osnovnih škola u Hrvatskoj koje provode nastavu 6. razreda.

IRIM je projektom razvio obrazovne materijale za korištenje micro:bita u matematici, informatic­i, prirodi, tehničkoj kulturi, glazbenoj kulturi i drugim predmetima. Educirao je više od 2000 nastavnika za njegovo korištenje unutar postojećeg školskog kurikula. Projektom ProMikro defacto je uvedeno poučavanje programira­nja u osnovne škole unutar postojećeg kurikula, međupredme­tno i korištenje­m fizičkog mikroračun­ala kao platforme koja brzo i lako zainteresi­ra učenike. Projekt je dao veliki doprinos u stvaranju uvjeta za uvođenje informatik­e kao obveznog predmeta u 5. i 6. razred.

Doniranje opreme

“Svojim smo se programima htjeli približiti i općoj javnosti jer su STEM kompetenci­je ključne za veliki broj zanimanja, stoga smo pokrenuli projekt STEM revolucije u knjižnicam­a kojem je osnovni cilj transformi­rati knjižnice u digitalne obrazovne i inovacijsk­e centre. Uključilo se više od 100 knjižnica iz cijele Hrvatske u kojima danas možete micro:bit posuditi kao knjigu te uz naše besplatne obrazovne materijale naučiti osnovne programira­nja u 15ak dana. Dio knjižnica, njih deset, opremili smo 3D printerima koji su dostupni za besplatno korištenje članovima knjižnica. Knjižničar­e smo educirali o načinu korištenja donirane opreme i načinu prijenosa znanja i održavanja radionica kako bi mogli provoditi radionice i educirati korisnike o programira­nju i digitalnom stvaralašt­vu”, objašnjava Zenzero-

 ??  ??
 ?? PD ?? Djeca u osnovnojšk­oli Tučepi micro:bit uređaje rado koriste za razne aktivnosti
PD Djeca u osnovnojšk­oli Tučepi micro:bit uređaje rado koriste za razne aktivnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia