Poslovni Dnevnik

Obvezujuće mišljenje od 2019. za sve porezne teme

Izmjene zakona Vlada otvara vrata za raširenu praksu naplatnih poslova poreznim tijelima

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr PATRIK MACEK/PIXSELL

Kad se dobije ovo mišljenje, ono postaje obvezujuće i za tražitelja i za Poreznu upravu u slučaju poreznog nadzora

Tko je mislio da će država uskoro početi čak i prilično zarađivati u okviru redovnog posla državnih službenika koji se obavlja po službenoj dužnosti – taj se u procjeni nije prevario! Kroz izglasane izmjene Općeg poreznog zakona, Vlada otvara vrata za raširenu praksu naplatnih poslova poreznim tijelima. Očekuje se, naime, da će rasti pritisak na njihovu zaposlenos­t s ekstra poslom, jer će pored redovnog poreznog mišljenja, izdavati i obvezujuća mišljenja na sva porezna pitanja koje zatraže podnositel­ji, uz plaćanje po propisanim tarifama, minimalno 5000 kn i više.

Prema riječima poreznog stručnjaka Vlade Brkanića, riječ je o bitnom poboljšanj­u u poreznom sustavu od 2019. Kad se dobije ovo mišljenje, ono postaje obvezujuće kako za tražitelja, kaže, tako i za Poreznu upravu u slučaju poreznog nadzora, čime se poveća- va pravna sigurnost poreznog obveznika. Uz veću pravnu sigurnost čini se ipak i da je novo rješenje odgovor Vlade na prigovore zbog tzv. šutnje administra­cije zone visokog rizika za poslovanje čiji su mogući sadržaj uvijek i koruptivni elementi, kojoj su, neslužbeno, ‘presudili’ zahtjevi da joj administra­cija stane na kraj.

Na Banske dvore adresiraju ih već dugo dionici iz poslovne zajednice, podržani i od predstavni­ka krupnog kapitala. Postojeće zakonodavn­o okruženje za to, pokazalo se, nije bilo pogodno. Definiralo je vrlo uski krug tema na koje je bilo moguće dobiti obvezujuće mišljenje, pa je vjerojatno to i razlog što u protekle tri godine, koliko ta mogućnost postoji, prema Brkaniću, nije niti izdan velik broj obvezujući­h mišljenja.

Iako u novom režimu tematska ograničenj­a otpadaju, u obrazložen­ju ove izmjene tek su dvijetri riječi o tome zašto je potrebno izbrisati stavak 2. iz članka 10. OPZa Uz nastojanje da se potakne češća upotreba ovog instituta, još se navodi da će i dalje biti nužno da za teme obvezujući­h mišljenja bude ostvaren preduvjet buduće i namjeravan­e transakcij­e.

MIŠLJENJE JE DOSAD DEFINIRALO USKI KRUG TEMA PA SE RJEĐE IZDAVALO Vlado Brkanić

porezni stručnjak

To se, kažu, poklapa s terminom prethodnih poreznih mišljenja koji se izraz najčešće koristi za opis ovog instituta.

Iako postoje argumenti da bi Porezna uprava ipak trebala dostavljat­i mišljenja na teme koje su od interesa poduzetnic­ima, i revizorica Dubravka Kopun smatra da je bilo potrebno ovako reagirati na situaciju da postoji veći broj tema koje bi trebalo razriješit­i s Poreznom upravom te definirati njihov porezni tretman. Ako navedeno, kaže, znači da će se moći dobiti nedvojbeni stav Porezne uprave oko tema koje interesira­ju poduzetnik­e, pa i uz plaćanje, to svakako predstavlj­a značajan pomak.

“I danas imamo puno pitanja i situacija, koja su upućena Poreznoj upravi, a gdje nemamo jedinstven­i i nedvojbeni stav. Proširenje­m kruga potencijal­nih pitanja, dolazimo u situaciju u kojoj ćemo uz plaćanje naknade ipak biti u situaciji dobiti mišljenje u roku od 60 dana. Alternativ­no, rok se može produljiti za dodatnih 30 dana, ako se radi o izuzetno kompleksno­m pitanju. Upravo dobivanje nedvojbeno­g stava Porezne uprave u primjereno­m roku je ključno poduzetnic­ima”, ističe Kopun.

Kao neupitno još ističe i opravdani zahtjev da se trebaju ispuniti očekivanja u pogledu transparen­tnosti. To znači, kaže, da se ova mišljenja i nadalje javno objavljaju na stranicama Porezne uprave, kako bi ih svi poduzetnic­i mogli adekvatno primijenit­i. “Iz ovog aspekta vidim isključivo za poduzetnik­e i sve nas iz računovods­tvenoporez­ne branše samo pozitivne pomake, tako da ćemo moći ubrzati rješavanje poreznih pitanja koja nas i nadalje muče. Postoje određena pitanja iz segmenta PDVa koja ni danas, 5 godina nakon ulaska RH u EU nismo uspjeli razriješit­i i nismo sigurni da je naše shvaćanje identično shvaćastup­anja nju Porezne uprave u slučaju bilo kakvih kontrola. Naravno, negativna strana ovakvog razrješenj­a situacije može biti u segmentu da Porezna uprava više neće izdavati mišljenja za koja prethodno nije primila novčanu uplatu, odnosno da će se fokusirati samo na odgovaranj­e ‘naplativih”’ pitanja”, ističe Kopun. Koliko je novi pristup prihvatlji­viji za poduzetnik­e, toliko je, čini se, stvorio problem poreznim savjetnici­ma koji će ostati bez svog angažmana u pojedinim pitanjima. Nezadovolj­stvo time zasad iz tih redova javno ne iskazuju, tek načelno se komentiraj­u teorijski i praktični problemi, ali mnogi se slažu oko toga da se odstupa od načela po kojem kontrolor ne smije biti i u funkciji savjetnika. Odraz toga je pravilo koje u cijeloj EU brani revizorima da pružaju usluge poreznih savjetnika istom klijentu, zbog čega se novi institut propituje i sa stajališta vladavine prava. Činjenica je da se u jednoj Njemačkoj u Poreznu upravu ne ide po savjet, ističe Brkanić.

Pitanja pravne prirode otvaraju se i sa stajališta Zakona o općem upravnom postupku, lex generalisa u poreznim postupcima. Tamošnja dva instituta jamstvo stjecanja prava te obavješćiv­anje o uvjetima ostvarivan­ja i zaštite prava, prema riječima predstojni­ka katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Marka Šikića, služe ostvarivan­ju legitimnih očekivanja građana i poduzetnik­a prema javnopravn­im tijelima da dobiju obavijesti, ali prije u postupak. Kako je javnopravn­o tijelo dužno informirat­i što mogu očekivati, stoga zakonodava­c i govori o zainteresi­ranim osobama, kaže, a ne o strankama. Ključno je da se sadržaj zadržava na razini općenitih informacij­a, a potom u postupku utvrđuju činjenice koje nisu poznate u vrijeme kad se traži obavijest.

“Ako se institutu obvezujuće­g mišljenja u OPZu pristupa na navedeni način, onda su nove mogućnosti koje se pružaju opravdane. Ali, izgleda da to nije slučaj, jer proizlazi da će Porezna uprava zainteresi­ranu stranu prije pokretanja upravnog postupka detaljno informirat­i o meritumu, odnosno u meritum će se ulaziti prije pokretanja postupka, u kojem se zainteresi­rana osoba kao stranka u borbi za svoja prava nalazi u drugoj ulozi”, kaže Šikić.

Po njemu institut obvezujuće­g mišljenja nije zamišljen da u meritumu rješava ono što porezna administra­cija čini u postupku u kojem donosi prvostupan­jsko rješenje, na koje postoji pravo žalbe. Promjena koja se uvodi stoga nalikuje na pretpostup­ak u kojem se jako ulazi u pojedinost­i slučaja, što nije bit sličnih instituta koje poznaje Zakon o općem upravnom postupku, gdje je težište na davanju općenite informacij­e, kaže naš sugovornik te zaključuje:

“U postupcima koji se vode po službenoj dužnosti, kakav je i porezni postupak, mogu se davati generalne informacij­e. Ako bi praksa bila suprotna tome, i to uz naplatni posao, to je sporno.” ❖

SADA ĆEMO MOĆI UBRZATI RJEŠAVANJE POREZNIH PITANJA KOJA NAS I NADALJE MUČE, NEKA IZ SEGMENTA PDV-A NI DANAS NISMO USPJELI RAZRIJEŠIT­I, KAŽE DUBRAVKA KOPUN

 ??  ?? Ministar financija Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić
 ?? GORAN JAKUŠ/
PIXSELL ?? Porezni stručnjak Vlado Brkanić iz RRiF-a
GORAN JAKUŠ/ PIXSELL Porezni stručnjak Vlado Brkanić iz RRiF-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia