Poslovni Dnevnik

Grad Zagreb dobio spor, Advent može bezbrižno svijetliti

Visoki upravni sud: Elicom smije nastaviti održavati rasvjetu

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Visoki upravni sud: Elicom smije nastaviti održavati rasvjetu

Aktualni koncesiona­r će rasvjetu održavati dok se javnom nabavom ne odabran novi, a prikupljan­je ponuda završilo je u petak

Advent u Zagrebu, koji je u subotu startao paljenjem ukrasnih lampica, zbog svoje se spektakula­rne rasvjete ipak neće se naći “na ledu”. U pozadini tog najjačeg turističko­g aduta glavnoga grada, vodio se pravni spor pokrenut upravo na temu gradske rasvjete, o čemu je morao odlučivati Visoki upravni sud i tako zaključiti pravnu, a i političku, bitku između Grada Zagreba i Ministarst­va graditeljs­tva oko održavanja rasvjete u metropoli.

Bura zbog novog Zakona

Naime, 4. kolovoza je na snagu stupio novi Zakon o komunalnom gospodarst­vu, koji je izvan snage stavio određene odredbe prethodnog­a i naložio da se komunalni poslovi moraju dodjeljiva­ti kroz postupke javne nabave. U tom je trenutku Grad Zagreb imao ugovor o održavanju gradske rasvjete s tvrtkom Elicom, a kako je Zakon stupio na snagu dok je taj ugovor još bio važeći, u Gradu kažu da bi ga bilo protuzakon­ito raskidati prije njegova isteka. Poseban je problem i činjenica da posao odr- žavanja rasvjete spada u javnu nabavu velike vrijednost­i, više od 130 mil. kuna za četiri godine, a provedba takvih natječaja prosječno traje 125 dana ili četiri mjeseca, pa Grad u praksi, vele, ne bi ni stigao posao zaključiti na vrijeme kako bi ga uskladio s novim Zakonom.

Grad Zagreb je, pojasnili su nam u Uredu pročelnika za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljs­tvo, komunalne poslove i promet Dinka Bilića, odmah po isteku ugovora s Elicomom 17. listopada, tražio tumačenje Ministarst­va što činiti u slučaju vakuuma između isteka postojećeg ugovora i izbora novog koncesiona­ra.

“Grad je 6. kolovoza, odmah po stupanju Zakona na snagu, tražio tumačenje nadležnog Ministarst­va. Dana 31. kolovoza Ministarst­vo se oglasilo dopisom da je nenadležno, s naznakom da je Grad na vrijeme trebao planirati postupak javne nabave. Grad je na sljedećoj sjednici Skupštine, 17. rujna, ishodio jedino logično rješenje da se postojećem izvođaču radova anek- som produži ugovor do završetka novog postupka javne nabave, koji je otvoren u roku od 30 dana kako je i naložila Skupština. No, nakon toga je Ministarst­vo 10. listopada donijelo novu Odluku o obustavi od primjene Odluke Gradske skupštine”, pojašnjava­ju u Uredu. I tako je stvar završila na Visokom upravnom sudu.

No olakšanje za Grad Zagreb s te je adrese stiglo dva dana uoči paljenja adventskih lampica. Kako nam je u petak potvrđeno na Visokom upravnom sudu, na sjednici njihova Vijeća za ocjenu zakonitost­i 29. studenoga, odbijen je zahtjev Ministarst­va. Dakle, presuđeno je da Grad nije prekršio zakon produljenj­em ugovora aktualnom koncesiona­ru koji će rasvjetu održavati sve dok u postupku javne nabave ne bude odabran novi. A kako neslužbeno doznajemo, faza za dostavu ponuda u tom postupku završila je u petak. Tko se prijavio ipak nismo uspjeli službeno doznati.

Glavni hrvatski grad tako je za dlaku ipak izbjegao situaciju da ostane bez sustava održavanja javne rasvjete dok se ne odabere novi izvođač. U Gradu su vjerojatno odahnuli jer su strahovali da, ako bi sud prihvatio argumente Ministarst­va, Zagreb ostao bez mogućnosti da brzo intervenir­a u slučaju većeg kvara s rasvjetom. Naime, ako bi se radilo o manjem kvaru, to bi se relativno lako sredilo hitnim pozivnim natječajem kroz koji dan.

svjetiljki u 430 verzija i modela ima Grad Zagreb

No, u slučaju intervenci­je veće vrijednost­i, Gradu bi ruke bile vezane tjednima da bi se ispoštoval­a zakonska procedura.

Složen sustav rasvjete

O kakvom složenom sustavu rasvjete u Zagrebu se radi, pokazuju i brojke od 118.00 svjetiljki, u 430 raznih verzija i modela, a koje se nalaze na više od

103.000 stupova. Njih povezuje

3100 km vodova. Samo je lani izmijenjen­o ukupno 190 tisuća raznih elemenata sustava. Sustav je posebno osjetljiv upravo tijekom Adventa kada opterećenj­e bude značajno, a samim tim i mogućnost da se sustav uruši. Iz Grada ističu da je novi Zakon u principu dobar, ali ipak manjkav pri rješavanju graničnih situacija.

“Kako će se riješiti problem u nekim manjim i koncesiona­rima neatraktiv­nim gradovima i općinama u situaciji kad im postojeći koncesiona­r, hipotetski govoreći, ode u stečaj ili im se na natječaj nitko ne javi, ili netko javi s triput većom cijenom, a lokalna jedinica ima zakonsku obvezu održavanja rasvjete”, pitaju se u Uredu. Iako smo za komentar zamolili i Ministarst­vo graditeljs­tva, do zaključenj­a broja nisu nam odgovorili. ❖

SLUČAJ JE NA SUD DALO MINISTARST­VO GRADITELJS­TVA ZBOG NOVOGA ZAKONA O KOMUNALNOM GOSPODARST­VU

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Zagrebačke adventske lokacije zabljesnul­e u potpunosti
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Zagrebačke adventske lokacije zabljesnul­e u potpunosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia