Poslovni Dnevnik

Korekcije poreza koje bi smanjile egzodus inženjera nemaju alternativ­e

Intervju Denis Sušac Direktor osječke tvrtke Mono Software, menadžer godine u malim poduzećima u izboru Crome, govori o načinima privlačenj­a stručnih i sposobnih i borbi da ih motiviraju­ćim uvjetima rada zadrži u Slavoniji

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Denis Sušac

Direktor Mono Softwarea iz Osijeka, menadžer godine za male tvrtke, o pronalažen­ju i zadržavanj­u radnika

S teretom od 90% davanja državi na plaću 1500 €, dok su ona u Irskoj na isti iznos manja od 15%, teško se nadmetati sa stranim konkurenti­ma

Trebamo brze i sveobuhvat­ne reforme da bismo mogli ljudima ponuditi uvjete približne onima koje mogu dobiti u razvijenij­im državama. Želimo predstavit­i potencijal i mogućnosti koje pruža rad u struci, brže napredovat­i i zaustaviti trend iseljavanj­a.

Svjesni smo da je to jedini način da to postignemo brži ekonomski rast i napredak kako bismo postali konkurentn­i sredinama u koje nam se ljudi iseljavaju”, kaže Denis Sušac, direktor osječke tvrtke Mono Software kojem je ove godine Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnik­a Croma uručilo nagradu Menadžer godine u kategoriji Mala poduzeća.

U razgovoru smo se dotaknuli situacije u Osijeku, problema iseljavanj­a, privlačenj­a radne snage, ključnih pitanja i potencijal­nih rješenja. Tvrtka Mono Software uspješno posluje od 2003. godine. Tada su imali svega četvero zaposlenih, danas ih broje 56, a u proteklih 15 godina uspjeli su brendirati najveći grad Slavonije kao regionalni centar za razvoj softvera.

Od svog osnutka značajno ste se proširili i razvili. Koje biste značajnije promjene izdvojili? Gdje ostvarujet­e najviše prihoda?

Mijenjali smo tržišta i industrije, no naglasak je uvijek bio na izvozu. Danas izvozom ostvarimo više od 90 posto ukupnih prihoda. Najvažnija tržišta su SAD i zapad Europe, kao i Bliski istok i Australija, a od industrijs­kih vertikala medicina, farmacija, bankarstvo, transport, građevina, industrija zapošljava­nja, nekretnins­ki sektor... Surađujemo s velikim brojem inozemnih tvrtki profila sličnog našem u izgradnji kompleksni­h sustava gdje jedna tvrtka ne može samostalno pokrivati sve segmente projekta.

Trenutačno je aktivno više od deset takvih suradnji s inozemnim partnerima. Još je važnija suradnja sa znanošću – ove godine tako pokrećemo novi projekt u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra uOsijeku, na primjeni tehnologij­a strojnog učenja u medicini.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia