Poslovni Dnevnik

‘Burza za male tvrtke’ i dalje čeka na prvo uvrštenje

Nexeom u petak počelo trgovanje na Progress tržištu Zagrebačke burze

-

Dionicama Nexea u petak se počelo trgovati na Progress tržištu Zagrebačke burze, ali samo “na papiru” jer nije ostvarena nijedna transakcij­a. Uvrštenje Nexea ustvari je samo selidba te dionice s ugašenog CE Entera, bez prikupljan­ja kapitala. Time Progress tržište još nije zaživjelo na način kako je zamišljeno kao platforma gdje mala i srednja poduze- ća mogu doći do kapitala. Sa Zagrebačke burze tvrde kako su za Progress interes iskazale još neke kompanije, ali za sad ne mogu govoriti o konkretnim imenima.

“Progress tržište stavlja pred kompanije određene zahtjeve vezane za transparen­tnost te kompanije moraju biti spremne za promjene koje donosi prikupljan­je kapitala putem burze. Zajedno sa svo- jim savjetnici­ma Burza kontinuira­no razgovara s kompanijam­a i vjerujemo da ćemo vrlo skoro imati još prijema u trgovanje na Progressu”, pojašnjava­ju s burze.

“Vidimo napredak u potencijal­nim novim izdanjima na Progress tržištu, osobito u svjetlu upravo najavljene izmjene Zakona o mirovinski­m fondovima kojom bi se omogućilo ulaganje malenog postotka njihove imovine i u društva na ovom tržištu. Upravo je izostanak podrške institucio­nalnih investitor­a do sada bila glavna prepreka za aktivnije uključenje izdavatelj­a na ovo tržište. Također, uskoro se očekuje i osnivanje prvog fonda rizičnog kapitala od strane Europske investicij­ske banke koji će također biti potencijal­ni investitor u ovo tržište”, kažu s burze.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Nexe je na Progress ušao 'samo na papiru' jer još nisu ostvarene transakcij­e
PATRIK MACEK/PIXSELL Nexe je na Progress ušao 'samo na papiru' jer još nisu ostvarene transakcij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia