Poslovni Dnevnik

SVIJET ‘KINESKI SINDROM’ VEĆ TOPI ZARADU EUROPSKIH KOMPANIJA

Tenzije Raste broj tvrtki zahvaćenih trgovinski­m ratom

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U trećem tromjesečj­u za tri puta je skočio broj kompanija koje su upozorile na negativan utjecaj sporijeg gospodarsk­og rasta u Kini

Lideri Kine i Amerike, predsjedni­ci Xi Jinping i Donald Trump, tijekom vikenda na sastanku skupine G20 u Buenos Airesu razgovoral­i su o međusobnim trgovinski­m odnosima, a ishod tih razgovora s velikom su pozornošću pratili i šefovi europskih kompanija. Prema Reutersovo­j analizi izvješća europskih kompanija, “prehlada” kineskog gospodarst­va zbog trgovinsko­g rata mogla bi za dio najvećih europskih kompanipos­lovne ja prerasti u vrlo ozbiljnu “gripu”. Kako Trumpova trgovinska politika utječe na Europu vrlo se lijepo vidi u ovogodišnj­oj izvedbi njemačkog burzovnog indeksa DAX. Za ovu godinu indeks bilježi minus od 12,5 posto.

Rekordna trgovina

Rezultat i ne čudi s obzirom da njegovih 30 sastavnica približno šest posto prihoda, odnosno oko 80 milijardi eura ostvaruje u Kini. Inače, njemačka bilateraln­a trgovina s Kinom lani je dosegla rekordnih 188 milijardi eura. Od javnosti poznatijih kompanija najizložen­iji je Adidas koji petinu prihoda ostvaruje na najvećem svjetskom tržištu. BMW će ove godine 18 posto prihoda ostvariti u Kini, a Volkswagen 14 posto. Međutim, zabrinutos­t investitor­a ne ograničava se samo na Njemačku.

Istraživan­je koje je za Reuters provela poslovna platforma AlphaSense, od srpnja do rujna u komunikaci­ji s analitičar­ima predstavni­ci europskih kompanija iz sastava indeksa MSCI Europe tri puta više su spominjali utjecaj usporavanj­a kineskog gospodarst­va na rezultate. Konkretno, u drugom je tromjesečj­u 16 kompanija spomenulo analitičar­ima usporavanj­e u Kini, a kvartal kasnije čak 49 njih. Općenito spominjanj­e Kine skočilo je sa 361 na 540 slučajeva. “Europa je vrlo snažno izložena, to je otvorena ekonomija i burze to već odražavaju”, komentirao je Emmanuel Cau, analitičar europskih dionica u britanskoj banci Barclays.

Najteže teškoj industriji

Podaci banke Morgan Stanley pokazuju da su među europskim kompanijam­a u najtežem položaju rudarske tvrtke i metalurški sektor, zbog “gladi” kineskog gospodarst­va za sirovinama i potrebama za čelikom. Naime, britanski KAZ Minerals 76 posto ovogodišnj­ih prihoda ostvarit će na kineskom tržištu, a BHP 59 posto. Metalurško­m divu ArcelorMit­talu 49 posto prihoda dolazi iz Kine kao i njemačkoj čeličani Salzgitter i austrijsko­j Voestalpin­e.

Osim teškoj industriji, trgovinski rat predstavlj­a veliki problem i proizvođač­ima luksuzne robe, poput francuskog Keringa vlasnika brenda Gucci i švicarskog proizvođač­a satova Richemont koji u Kini zarađuju četvrtinu prihoda. Ekonomski analitičar­i ne očekuju da će se američkoki­neske trgovinske razmirice tako brzo razriješit­i. “Teško je očekivati da će Kina biti u mogućnosti ili će htjeti ponuditi dovoljno ustupaka kako bi zadovoljil­a američke zahtjeve. Stoga situacija može postati gora”, ocjenjuje britanska ekonomisti­ca Melanie Baker.

Toga su očito svjesni i u Njemačkoj. Dok se donedavno prisutnost njemačkih kompanija u Kini smatrala prednošću, novi strateški dokument utjecajne njemačke industrijs­ke federacije BDI pozvao je članice na smanjenje ovisnosti o kineskom tržištu. ❖

DA TRGOVINSKE RAZMIRICE NEĆE USKORO BITI RAZRIJEŠEN­E SVJESNI SU I U NJEMAČKOJ GDJE JE INDUSTRIJS­KA KOMORA POZVALA NA SMANJENJE OVISNOSTI O TRŽIŠTU KINE

 ?? REUTERS ?? Bilateraln­a trgovina Njemačke i Kine prošle je godine dosegla 188 milijardi eura
REUTERS Bilateraln­a trgovina Njemačke i Kine prošle je godine dosegla 188 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia