Poslovni Dnevnik

Kostić želi i Savu, najveću slovensku turističku grupu

Turizam Vlasnik srpskog MK Groupa zainteresi­ran za preuzimanj­e 41,7% udjela

- MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Miodrag Kostić cilja na udjel u Sava turizmu, vlasniku hotela na Bledu i obali, kao i toplica i lječilišta, koji sada drži američki fond York

Jedan od najvećih srpskih poduzetnik­a Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, zainteresi­ran je za preuzimanj­e 41,7 posto udjela u Savi, najvećoj slovenskoj turističko­j grupi. Taj je udjel od 2016. godine u vlasništvu američkog fonda York, piše Siol.net.

Sava preko svoje tvrtke Sava turizam ima u vlasništvu hotele na Bledu (ukupno šest), kao i Terme 3000, lječilište u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Uz York, najveća vlasnica Save je država koja preko Slovenskog državnog holdinga i Kada kontrolira 45 posto udjela.

Novi vladar turizma u regiji

Kostić je vlasnik hotela Kempinski na slovenskoj obali, a predao je i ponudu za preuzimanj­e šest Istrabenzo­vih hotela u Portorožu. U Sloveniji u vlasništvu ima i Gorenjsku banku te udjel u Aerodromu Portorož. Također, čini se da je Kostić uspio spriječiti Savu da potpuno ovlada Hotelima Bernardin.

Kako piše ljubljansk­i Dnevnik, Sava, kao najveći dioničar, zajedno s državnim blokom nije uspjela premašiti prag neophodan za istiskivan­je malih dioničara iz Hotela Bernardin, u kojima Kostić preko Gorenjske banke drži devet posto udjela. Sava je ranije kupila 38 posto dionica kompanije iz stečajne mase propalog NFD Hol- Prošle je godine, navodi portala Siol.net, Kostić pokušao doći do šest hotela u Portorožu kroz stražnja vrata: kupnjom potraživan­ja prema Istrabenzu koje bi pretvorio u vlasništvo nad. Brži je bio DUTB, odnosno slovenska “loša banka”, koja je nedavno stekla većinu potraživan­ja od Istrabenza. Istrabenzo­vih šest hotela: Grand hotel Por- torož, Rivijera, Slovenija, Apollo, Mirna i Neptun, za Kostića su od strateškog značaja.

Njihovom kupnjom poslao bi jasnu poruku tko je novi vladar turizma u regiji i vjerojatno je zadao konačni udarac državnim planovima sa Savom, objašnjava portal. Prema procjenama, vrijednost transakcij­e mogla bi iznositi oko 60 milijuna eura.

Uskoro će se održati skupština dioničara Save na kojoj će se odlučit će o ponovnoj dokapitali­zaciji Save u iznosu od pet milijuna eura, piše Dnevnik.

Ta sredstva Sava namjeravaj­u potrošiti na kupnju dionica hotela Bernardin od DUTBa. Hoće li dokapitali­zacija uspjeti ovisit će o Slovenskom državnom holdingu (SDH), iz kojeg nema infordinga. macija o tome namjeravaj­u li podržati planirani dokapitali­zacijski paket. Na skupštini dioničara SDH će također koristiti glasačka prava Kada.

Još jedna dokapitali­zacija

Budući da u nedavnoj dokapitali­zaciji Save SDH nije htio sudjelovat­i, a da državni udio u Savi ne bi bio smanjen ispod 41,74 posto udjela kojeg ima financijsk­i fond York, u ime države proporcion­alno veći iznos platio je Kad. Prema neslužbeni­m informacij­ama Dnevnika, fond York će ponovno poduprijet­i dokapitali­zaciju Save.

U regiji Kostić je vlasnik više hotela u Srbiji, suvlasnik je najveće crnogorske turističke kompanije Budvanska rivijera, dok je Hrvatskoj lani kupio Skiper Resort u Istri.

udjela u Hotelima Bernardin Sava je kupila od NFD Holdinga

 ??  ?? Ako uspije, Kostić će dobiti i hotel Park, jedan od šest kojeSava ima na Bledu
Ako uspije, Kostić će dobiti i hotel Park, jedan od šest kojeSava ima na Bledu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia