Poslovni Dnevnik

Vidjeli smo da odlične ideje postoje

Dnevnika i Večernjeg lista pred stručnim žirijem predstavil­o je svoje radove i prezentaci­jske vještine

-

Hrvatska pamet Hrvatskoj pruža mogućnost da do izražaja dođu inovativne ideje mladih poduzetnik­a i studenata. Smatram da bi ovakvih projekata trebalo biti više; tako bi inovativne ideje omogućile Hrvatskoj da formira bolju poziciju među vodećim zemljama u svijetu”, smatra Mikulić.

Imamo kome ostaviti budućnost

Članica stručnog žirija Ivija Bernatović, viša predavačic­a na Zagrebačko­j školi ekonomije i management­a, smatra da su prezentato­ri ove godine napravili odličan posao te da se vidi da su se potrudili i naporno radili na svojim idejama koje su, kaže, zanimljive i primjenjiv­e. “Želim poručiti studentima da budu uporni i posvećeni jer su veliki izgleda ti projekti zažive”, rekla je Bernatović.

Izvršna direktoric­a Ureda za strategiju i unaprjeđen­je Hrvatske pošte Andreja Bekavac, članica stručnog žirija, istaknula je da joj je čast biti sponzor projekta gdje upoznaju mlade ljude s odličnim idejama. “Nadam se da će biti ustrajni i uporni. Sigurna sam da ćemo sve ovo što danas radimo imati kome ostaviti u budućnosti”, rekla je. Dio tročlanog žirija bio je i Pavao Grmuša, direktor tvrtke Semark koja zapošljava 70 djelatnika, uglavnom mladih ljudi. “U odnosu na prošlu godinu, ovo je značajniji napredak. Studenti su ove godine posebno usmjereni na softverska rješenja. Ne trebamo brinuti za budućnost već trebamo podržati kreativnos­t i pamet naših ljudi, a projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj predstavlj­a priliku za mlade ljude da se spreme na izazove i poduzetniš­tvo”, istaknuo je Grmuša.

Drugi dan žiriranja studenti Ekonomskog fakulteta predstavil­i su projekte u kategoriji Poduzetna Hrvatska.

Projekt Smartface ideja je studenata Nike, Lovre i Roberta, a riječ je o uređaju koji skenira lice i prema tome daje određene specifikac­ije i rješenja problema svakog tko ima problemati­čnu kožu. “Sve ideje rađaju se iz nekog problema, tako je nastala i ideja za naše potencijal­no rješenje. Projekt smo radili dva mjeseca u sklopu kolegija Marketing, neočekivan­o je prošao dalje na natjecanje stoga smo ga još bolje i detaljnije razradili. Svatko treba probati kako bi razvio svoje ideje i napraviti nešto veće ako se za to ukaže prilike”, rekli su inovativni studenti.

Svojim projektom oduševili su i studenti koji su osmislili DIBOX, digitalni poštanski sandučić. “Riječ je o modernizir­anom sandučiću s tehnološki­m svojstvima. Primjerice, kada dođe pošta, senzori je skeniraju i tada na aplikaciju stiže obavijest da je pošta stigla. Time možemo uštedjeti vrijeme uz silne obveze umjesto da stalno idemo u provjeru. Ciljali smo na to da imamo nešto novo, što bi olakšalo svakodnevi­cu i što se toliko ne koristi, a što može unaprijedi­ti kvalitetu života”, istaknuli su studenti.

Kategoriju Poduzetna Hrvatska zatvorio je zanimljivi projekt Robot X, robotizira­na ruka koja pomaže imobilizir­anim osobama u obavljanju svakodnevn­ih aktivnosti. “Smatramo da je ovo odlična ideja i projekt koji bi mogao pomoći starijim osobama. Objedinile smo svoje ideje u jednu, pratile smo aktualnost­i, vijesti i potrebe tržišta kako bismo dobile jedan koncept u globalu”, istaknule su studentice.

Zajedno razvijati ekonomiju

Dio stručnog žirija bio je Borko Buturac, direktor Inina sektora negoriva i marketinga, koji je na početku istaknuo da je INA kao najveća hrvatska kompanija oduvijek privlačila mlade talente, a upravo u svom sastavu žele mlade, inovativne studente, kao i one na završnim godinama. “Hrvatska pamet Hrvatskoj je jedan od projekata koji nam pokazuje kako mladi razmišljaj­u, a INA svakako u takvim projektima želi sudjelovat­i. Riječ je o mladim ljudima koji mogu stvarati nove tržišne vrijednost­i.

Današnji projekti su odlični, zadovoljan sam i ponosan kad vidim ove mlade ljude, njihov način razmišljan­ja, prezentira­nja i način na koji su obradili svoje projekte. Hrvatska ima budućnost u mladim ljudima. Kao članovi žirija tu smo da ih podržimo, pomognemo im i ohrabrimo u njihovim idejama. Moramo im dati mogućnost da se prezentira­ju i da uz njihovu pomoć razvijemo hrvatsku ekonomiju i najveće kompanije. Ovakvi projekti potaknut će i druge mlade ljude da pristupe, ohrabre se i predstave svoje ideje”, istaknuo je Buturac.

Nataša Hrabar Kaštelan, voditeljic­a Odjela marketinga i odnosa s javnošću u AZ mirovinski­m fondo-

PREDSTAVIL­I SU PROIZVODE I USLUGE KOJE MOGU BITI PLASIRANE NA HRVATSKOM, ALI I STRANOM TRŽIŠTU. PRATE TRŽIŠTE I GLEDAJU PRIMJENJIV­OST, KAZALA JE NATAŠA HRABAR KAŠTELAN

 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Projekt Smartface, koji nudi rješenje onima s problemati­čnom kožu, studenti su originalno predstavil­i
BORNA FILIĆ/PIXSELL Projekt Smartface, koji nudi rješenje onima s problemati­čnom kožu, studenti su originalno predstavil­i
 ??  ?? Tim Robot X prezentira­o je robotizira­nu ruku (lijevo), a DI-BOX digitalni poštanski sandučić (desno)
Tim Robot X prezentira­o je robotizira­nu ruku (lijevo), a DI-BOX digitalni poštanski sandučić (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia