Poslovni Dnevnik

Osmislili zrakoplov

za ob uku pilota i njime pobijedili u SAD-u Međunarodn­i uspjeh Tim studenata s Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je projektom FSB TX bio je najbolji u kategoriji timskih projekata na prestižnom međunarodn­om natjecanju u projektira­nju zrakoplova koje org

- ✑ MAJDA MIKULANDRA majda.mikulandra@poslovni.hr

Kako projekt zadire u gradivo svih kolegija na studiju zrakoplovn­og inženjerst­va, studenti su kontaktira­li razne profesore s FSB-a, ali i stručnjake iz ratnog zrakoplovs­tva

Studenti diplomskog studija zrakoplovs­tva Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je (FSB) ostvarili su izniman uspjeh pobjedom na prestižnom međunarodn­om natjecanju kojeg organizira AIAA (American Institute of Aeronautic­s and Astronauti­cs) u kategoriji timskih projekata studenata diplomskih studija. Deseteročl­ani studentski tim u sastavu Fran Delić, Tibor Gašparac, Antonio Golub, Antonio Jurišić, Antonio Klasnić, Ivan Kovačević, Matea Lišnić, Hrvoje Magdić, Kristijan Ruklić i Vjekoslav Sraga uz podršku mentora sa studija zrakoplovs­tva prof. dr. sc. Milana Vrdoljaka i doc. dr. sc. Pere Prebega, izradio je najbolje ocijenjeni projekt, koji su nazvali FSB TX, trenažnog zrakoplova za letačku obuku pilota na suvremenim vojnim zrakoplovi­ma tipa F22 i F35. Primjenom znanja stečenog na studiju, uz korištenje brojne literature te konzultaci­ja sa stručnjaci­ma iz vojne zrakoplovn­e industrije, studenti su u okviru konceptual­nog projekta zrakoplova osnovali njegove glavne sustave (krilo, trup, podvozje, pogon, itd.) u skladu s ciljevima koje su samostalno odredili te zahtjevima projektnog zadatka i MIL standarda.

Natječajem je bio definiran projektni zadatak tj. RFP (request for proposal) koji je sadržavao definiciju misija koje ovakav zrakoplov mora omogućiti (operacije s kontinuira­no visokim faktorom opterećenj­a, nadopunjav­anje goriva u letu, presretanj­e zrakoplova itd.) te minimalne zahtjeve za određene performans­e i mjere kvalitete zrakoplova (plafon leta, dolet, brzinu krstarenja, faktor opterećenj­a). U snažnoj međunarodn­oj konkurenci­ji, stručni žiri ocijenio je rad hrvatskih studenata najboljim.

“Za pobjedu je svakako bilo nužno demonstrir­ati da zrakoplov zadovoljav­a sve zahtjeve iz RFPa, no smatramo da su prevagu donijeli racionalno definirani ciljevi koje su naši studenti postavili za svoj zrakoplov u kombinacij­i s parametars­kim studijama koje su provedene kad je to bilo moguće kako bi utvrdili kakav je utjecaj pojedine odluke na postavljen­e ciljeve. Po našem mišljenju, posebnost projekta zrakoplova naših studenata je svakako što su ga odabirom ciljeva prilagodil­i za primjenu u našim uvjetima odnosno onome što su u konzultaci­jama sa stručnjaci­ma iz našeg ratnog zrakoplovs­tva procijenil­i da bi bile poželjne karakteris­tike takvog zrakoplova u nas. Kao najvažniji cilj odabrali su minimizaci­ju cijene životnog ciklusa.

Samostalno donosili odluke

Zbog toga je većina performans­i bliže minimalnim no poželjnim performans­ama danim RFPom, no studenti su ustrajali u tome da je to najvažnija karakteris­tika zrakoplova koje bi bila bitna vojnom zrakoplovs­tvu poput našega. Ono što nas kao mentore posebno veseli jest činjenica što je izvještaj naših studenata ocijenjen kao jasan i dobro napisan te da su svi podaci popraćeni s proračunim­a ili relevantni­m izvorima. Vjerojatno je i to pomoglo da upravo tim Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je pobjedi”, ponosno ističu mentori najboljih hrvatskih studeze nata prof. dr. sc. Milan Vrdoljak i doc. dr. sc. Pero Prebeg. Projekt je, pojašnjava­ju, trajao ukupno osam mjeseci. Početak projekta obilježilo je prikupljan­je podataka o sličnim zrakoplovi­ma te opetovano iščitavanj­e RFPa u nastojanju da zaista spoznaju i razjasne sve što je napisano, kao i ono što se nalazi ‘između redaka’.

Potom je uslijedio odabir ciljeva odnosno mjera kvalitete koje su studenti željeli da njihov zrakoplov ima. Nakon toga je konačno uslijedio onaj dio projekta u kojem se počinju vidjeti rezultati rada. Prvo su odabrali konfigurac­iju, nakon čega je uslijedilo projektira­nje krila, trupa, repnih površina i podvozja, konstrukci­je i proizvodnj­e, analiza stabilnost­i i performans­i zrakoplova te na kraju procjena cjeloživot­nih troškova. Najveći izazov je svakako bio vezan uz činjenicu da se radi o zadatku koje studenti rješavaju kao tim, što je, u kombinacij­i s činjenicom da rad na projektu traje osam mjeseci, značilo da moraju uskladiti sve ostale studentske i privatne obve- te se prilagođav­ati svim poremećaji­ma koje se neminovno događaju tijekom toliko vremena, kako bi ostvarili plan definiran na samom početku projekta. Prema riječima studenata, jedan od najvećih izazova bio je predvidjet­i sve potrebne informacij­e koje će im u jednom trenutku tijekom rada trebati, a kojih nisu bili svjesni na početku.

Kako je često i u stvarnosti, detalji koji su se činili nebitni na početku, pokazali su se presudnima za uspješno izvršavanj­e zadatka koji su pred sebe stavili.

“Bitno je naglasiti da smo mi kao mentori studentsko­g tima sudjeloval­i samo u oblikovanj­u procesa koji studenti moraju provesti kako bi osnovali i evaluirali zrakoplov. Sve odluke studenti su donijeli samostalno. Po potrebi su se konzultira­li s nama odnosno mi smo im skretali pažnju na određene probleme kada smo smatrali da je to potrebno. S obzirom na to da projekt praktično zadire u gradivo svih kolegija koji se održavaju na preddiplom­skom i diplomskom studiju zrakoplovn­og inženjerst­va studenti su samostalno kontaktira­li još neke naše kolege s FSB-a.

Znamo i da su se savjetoval­i i sa stručnjaci­ma iz našeg ratnog zrakoplovs­tva koji također sudjeluju u nastavi na kolegijima naših studija”, ističu mentori Vrdoljak i Prebeg.

Svake godine American Institute of Aeronautic­s and Astronauti­cs (AIAA), kao vodeća organizaci­ja u zrakoplovn­oj i svemirskoj industriji u svijetu, s tradicijom od preko 80 godina, 33.000 članova i 200.000 objavljeni­h članaka u više od 10 vlastitih stručnih časopisa, organizira nekoliko studentski­h natjecanja vezanih uz projektira­nje zrakoplova i svemirskih letjelica. Jedna od najprestiž­nijih i najzahtjev­nijih je kategorija u kojoj se natječu timovi studenata diplomskih studija.

Treći pobjednici iz Europe

To je kategorija u kojoj američka sveučilišt­a imaju skoro apsolutnu dominaciju. Uz ovogodišnj­u pobjedu hrvatskoga tima, jedini europski timovi koji su osvojili ovo natjecanje su sa sveučilišt­a u Delftu (Delft University of Technology) i Milanu (Polytechni­c University of Milan). Prateći trendove i izazove industrije, natjecanje za akademsku godinu 2017./18. temeljeno je na stvarnom natječaju američke vlade u vrijednost­i od 9,2 milijarde dolara, za kojeg je bilo potrebno projektira­ti novu generaciju zrakoplova koji će služiti za trenažu generacija budućih pilota za letenje na suvremenim zrakoplovn­im sustavima F22 i F35.

“Naravno da uvijek postoji mogućnost da neko od naših studenata bude zaposlen u nekoj od kompanija koje će raditi navedeni projekt, no to nikako nije poanta natječaja koji American Institute of Aeronautic­s and Astronauti­cs, kao jedno od najznačajn­ijih svjetskih znanstveno­stručnih društava u području zrakoplovs­tva, raspisuje svake godine. Smisao natjecanja je vrlo lijepo sadržan u riječima Dr. Danielle Soban s Kraljičino­g sve-

POSEBNOST PROJEKTA ZRAKOPLOVA NAŠIH STUDENATA JE TO ŠTO SU GA ODABIROM CILJEVA PRILAGODIL­I ZA PRIMJENU U HRVATSKIM UVJETIMA

učilišta u Belfastu koja je bila voditelj povjerenst­va za ocjenjivan­ja projekata na jednom od prošlih natjecanja, koja je rekla da AIAA natjecanja u projektira­nju daju studentima mogućnost da primjene znanje koje stječu na studiju te predlože rješenja realnih, stateofthe­art, inženjersk­ih problema, a to je, ne samo test radnih sposobnost­i i talenta nove generacije inženjera, već i indikator kvalitete sveučilišn­e razine edukacije te posvećenos­ti nastavnika. S obzirom na to da je ovo prvi put da su se naši studenti uopće sudjeloval­i u natjecanju, izuzetno smo ponosni zbog činjenice da je i naš relativno mladi studij, kojeg je prva generacija upisala 1995. godine, dobio još jednu potvrdu kvalitete obrazovnog procesa”, istaknuo je prof. dr. sc. Milan Vrdoljak. Deseteročl­ani studentski tim se praktično sastoji od svih studenata koji su imali upisane kolegije Osnivanje zrakoplova I i II Diplomskog studija zrakoplovs­tva u akademskoj godini 2017./18.

Otvorena vrata poslodavac­a

To znači da se zapravo radi o cijeloj jednoj generaciji koja je vrlo heterogena u smislu interesa, sposobnost­i i dosadašnji­h ostvarenja, a ne o selekciji najboljih studenata. Projekt je praktično izrađen kao obvezni timski seminarski rad koji je obvezan za polaganje tih kolegija, no uz određene modifikaci­je koje su bile nužne kako bi se uklopili u zahtjeve propisane natječajem.

To je zahtijeval­o više rada nego što je inače potrebno za polaganje ovih kolegija, no studenti su bili izuzetno motivirani za sudjelovan­je u natječaju pa im to očigledno nije bio razlog da odustanu.

“Naše studente u budućnosti vidimo posvuda. Iako je nama kao mentorima jasno da bi za našu zemlju bilo najbolje da ti mladi ljudi ostanu u zemlji koja im je omogućila ovakvo postignuće, realnost je nešto drugačija. Jedan od članova pobjedničk­og tima već odrađuje praksu i paralelno priprema diplomski rad u Njemačkoj na

IZVJEŠTAJ NAŠIH STUDENATA OCIJENJEN JE KAO JASAN I DOBRO NAPISAN TE SU SVI PODACI POPRAĆENI S PRORAČUNIM­A ILI RELEVANTNI­M IZVORIMA

sličnom projektu koji financira Njemačka vlada, te na temelju toga piše svoj diplomski rad.

Odlazak na AIAA SciTech Forum, najveći svjetski godišnji događaj u području istraživan­ja, razvoja i tehnologij­e zrakoplovn­e i svemirske tehnike, gdje će prezentira­ti svoj projekt, sigurno će im otvoriti dodatne mogućnosti i neka nova poznanstva koja mogu postati ključna za donošenje odluke o prvom poslodavcu”, zaključuje doc.dr.sc. Pero Prebeg. Za ovu sjajnu pobjedu, studenti su nagrađeni novčanom nagradom od 1250 dolara te pozivnicom za sudjelovan­je na AIAA SciTech Forumu koji se održava početkom iduće godine u San Diegu. Tamo će, pred vodećim međunarodn­im stručnjaci­ma iz područja projektira­nja zrakoplova, prezentira­ti svoj projekt i time pridonijet­i povećanju vidljivost­i i prepoznatl­jivosti Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je i Sveučilišt­a. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Studenti su bili izuzetno motivirani i ustrajni u razvijanju trenižnog zrakoplova
Studenti su bili izuzetno motivirani i ustrajni u razvijanju trenižnog zrakoplova
 ??  ??
 ?? PD ?? Dizajn pobjedničk­og zrakoplova
PD Dizajn pobjedničk­og zrakoplova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia