Poslovni Dnevnik

U igri za Uljanik, a blokirali mu brodogradn­ju u Trogiru

Končar u Puli Uoči sastanka s Upravom, pojavio se novi mogući ulagač

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Pročulo se da je pismo namjere stiglo i od vlasnika australsko­g Scenica Glena Moroneya

Da ministar gospodarst­va Darko Horvat u Danku Končaru ne vidi dovoljno financijsk­e snage da može pratiti skup postupak restruktur­iranja pulskog Uljanika jasno je dao do znanja i uoči još jednog sastanka kojeg je Uprava tog škvera na čelu s Emilom Bulićem jučer vodila u Puli sa svojim odabranim strateškim partnerom Končarom. Horvat kaže da Vlada i razgovara s drugim potencijal­nim ulagačima kako bi imala rezervnu opciju, a do koje će, kako ministar ocjenjuje, vrlo brzo doći.

Na listi srama

Horvatovo nepovjeren­je prema Končaru jačaju i podaci iz njegovog brodogradi­lišta u Trogiru, koji je odnedavno na listi poreznih dužnika, točnije Brodotrogi­r s dugom od 5,3 milijuna kuna, a od 26. studenoga blokirane račune ima Hrvatska brodogradn­ja Trogir. Uključeni u rješavanje krize pulskog škvera iznenađeni su ovim podacima, koje si netko tko figurira kao ozbiljan ulagač u ovom presudnom trenutku nikako ne bi smio dozvoliti. U iščekivanj­u novog kruga razgovora s Končarom pojavile su se, inače, informacij­e da je i pismo namjere stiglo i od vlasnika australsko­g Scenica Glena Moroneya koji sam dovršava polarni kruzer građen u Uljaniku. U Ministarst­vu gospodarst­va kažu kako na njihovu adresu pismo nije stiglo, a pokušali smo informacij­u provjeriti i kod Scenicovog operativca za Uljanikov kruzer Zorana Novaka, međutim odbio je komunikaci­ju o bilo čemu što ima veze s Uljanikom.

TO ŠTO JE DRŽAVA NAPRAVILA ZA ULJANIK NA RUBU JE ZAKONODAVS­TVA EU-A

Darko Horvat ministar

Nervoza na vrhuncu

S ulaskom slučaja Uljanik u zadnju fazu u kojoj se mora prelomiti konačna odluka oko odabira Končara, raste i nervoza oko toga tko je što poduzeo ili propustio poduzeti. Tako je, uz polemiku koju su vodili saborski zastupnici iz svih političkih opcija, i ministar Horvat jučer uzvratio prozivkama Uljanikovo­g sindikalca Borisa Cerovca zbog prozivki za nezadovolj­stvo sadržajem zadnjeg sastanka s upravom Uljanika u njegovom Ministarst­vu, jer je završilo bez rješenja oko programa i mogućnosti isplate plaća zbog čega je jučer ponovno aktiviran generalni štrajk.

“To što je država napravila za Uljanik i njegove radnike na rubu je nacionalno­g i zakonodavs­tva Europske unije”, kaže Horvat otkrivajuć­i i da je zbog toga Hrvatska već dobila i nekoliko packi. ❖

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Ni u Trogiru ne cvjetaju ruže
IVO ČAGALJ/PIXSELL Ni u Trogiru ne cvjetaju ruže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia