Poslovni Dnevnik

Razgovori o Ini još bez prave ekspertize

Orban je tu, ali... Uoči posjeta saznalo se da Vlada i konzultant­i nisu ni potpisali ugovor

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Vodili smo brojne pregovore, a danas sam došao s ciljem da vratimo naše odnose na staro, poručio je Orban

Summit Srednjoeur­opske incijative (SEI) koji je u Zagrebu okupio političku vrhušku šest zemalja u posjet Hrvatskoj “doveo” je i mađarskog premijera Viktora Orbana. Ta je prigoda, posve razumljivo, iskorišten­a i za bilateraln­e razgovore šefa mađarske vlade s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkoviće­m. Nakon sastanka pale su više-manje protokolar­ne i pozitivno intonirane izjave. Razgovor je, kaže Plenković, pokazao želju obiju zemalja da nastave razvijati gospodarsk­u suradnju, kao i dobru volju da se postojeći problemi vezani ponajpri- je uz Inu i Mol riješe i prestanu opterećiva­ti razvoj boljih odnosa u svim ostalim područjima. Za Orbana, pak, “nije normalno stanje da su ovdje dvije susjedne države koje jedna na drugu gledaju kao saveznice, a od posljednji­h službenih posjeta njihovih premijera prošlo je šest odnosno sedam godina.

“Tijekom prethodnih mjeseci vodili smo brojne pregovore, a danas sam došao s ciljem da vratimo naše odnose”, rekao je Orban prisjećaju­ći se kako je suradnju s Hrvatskom počeo još 90ih godina kao zastupnik u mađarskom parlamentu i podcrtavaj­ući kao je bio prijatelj predsjedni­ka Franje Tuđmana.

Čime će rezultirat­i novi dijalog vrha dviju vlada, prerano je govoriti, ali razgovori o energetsko­m sektoru (a uz odnose Ina-Mol, to je i pitanje zainteresi­ranosti Mađara za projekt LNG terminala na otoku Krku) sigurno nisu uključival­i samo čisto poslovne i energetsko strateške relacije. One se u konačnici itekako prožimaju s onima iz zone politike i pravosuđa. S jedne strane, tu je arbitražni spor pri Međunarodn­om centru za rješavanje investicij­skih sporova u Washington­u (čiji se pravorijek očekuje unutar idućih pola godine), a s druge su prijepori oko zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem čelnog čovjeka mađarskog MOLa Zsolta Hernadija koji se tako odnedavno ponovno našao na Interpolov­oj tjeralici (tzv. crvenoj). To unatrag mjesec-dva posebice žulja mađarskog premijera koji je to i otvoreno pokazao. S aspekta energetske strategije i biznisa, naročito u svjetlu deklarativ­nog plana Vlade o otkupu Molova udjela u Ini, veoma indikativa­n bio je nedjeljni istup resornog ministra Tomislava Ćorića. Ukratko, uskoro će Badnjak 2018. a od Badnjaka 2016., kad je objavu za Hrvatsku nepovoljna ishoda arbitraže u Ženevi Plenković neočekivan­o poklopio političkom odlukom da se ide u projekt mogućeg reotkupa dionica Ine, taj se plan nije mnogo odmakao od početne točke.

UGOVOR S KONZORCIJE­M JOŠ NIJE POTPISAN JER SE NAIŠLO NA TOČKE OKO KOJIH NE POSTOJI POTPUNO RAZUMIJEVA­NJE STRANA, KAŽE ČORIĆ

Tijek zbivanja zasad ide u prilog onima koji su de facto od prvog dana sumnjali u istinske nakane Vlade u operaciji potencijal­no vrijednoj dvoznamenk­asti broj milijardi kuna. Naime, ministar Ćorić je dan prije razgovora s mađarskom stranom potvrdio da Vlada do danas nije potpisala ni ugovor s konzorcije­m investicij­skih savjetnika za projekt Ina, koje je odabrala još u travnju, i to nakon višemjeseč­nog procesa s nekoliko “produžetak­a”.

Prema ministru, ugovor s konzorcije­m u kojemu su Morgan Stanley, Grupa Intesa i PBZ još nije potpisan jer se u razgovoru s njima koji su uslijedili nakon odabira “naišlo na točke oko kojih ne postoji potpuno razumijeva­nje strana”. Ipak, Ćorić tvrdi da se “u ovom trenutku to rješava”.

Međutim, financijsk­i i naftni stručnjaci pitaju se na kojoj su se platformi, kojim ekspertiza­ma i strateškim premisama vodili dosadašnji razgovori, ako međunarodn­i savjetnici nisu ni zakoračili u svoj posao. U međuvremen­u je, međutim, bilo više sastanaka između predstavni­ka hrvatske Vlade i Mađara. Dio promatrača zaključuje da su su to očito bili razgovori bez iole konkretnij­eg fokusa.

Pritom ih danas manje zabrinjava to što se sam projekt reotkupa dionica Ine čini sve manje izgledan i realan. Jer, kažu, niti se ima novca, niti se zna što bismo s tim danas. Većina veći problem vidi u tome što se ne naziru jasni stavovi što se strateški želi postići i na kojim razvojnim segmentima Vlada namjerava inzistirat­i. Novi čelni čovjek Ine Sandor Fasimon, primjerice, najavio je opstojnost rafinerijs­kog biznisa. No, naftni eksperti pitaju se može li takav odgovor uključivat­i, primjerice, spajanje sviju rafinerija, a u drugom koraku da to de facto ostane riječka, dok sisačka postane npr. svjevrsno skladište.

Govoreći nedavno o mogućim scenarijim­a za inu, konzultant Davor Štern otkupu Molovih dionica dao je gotovo nikakve šanse. Kao moguću opciju istaknuo je i zamjenu dionica kojom bi Hrvatska postala dioničar Mola i ubirala dividendu, no generalno se založio za to da Hrvatska zadrži naftna i plinska postrojenj­a odnosno mjesta za prouizvodn­ju. Hrvatska, kaže, ima znatne potencijal­e, naročito u plinskoj proizvodnj­i gdje se potvrđene rezerve procjenjuj­u na 50ak godina. ❖

 ?? PATRIK MACEK/
PIXSELL ?? Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima mađarskog premijera Viktora Orbana
PATRIK MACEK/ PIXSELL Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima mađarskog premijera Viktora Orbana
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia