Poslovni Dnevnik

‘Više od 200 traktora nije smjelo ući u zemlju’

Uvoz koji ne zadovoljav­a EU standarde je zabranjen

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Ilegala

Uvoz koji ne zadovoljav­a EU standarde je zabranjen

Čak 224 traktora su marke Belarus, a najviše ih je registrira­no u Vukovarsko­srijemskoj županiji i onda su prodani dalje u Mađarsku

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), od 1. siječnja do 31. listopada ove godine registrira­no je ukupno 1550 komada novih traktora. U ukupnom broju uključeno je i 539 quadova – motora na četiri kotača koji se u RH registrira­ju (nitko ne zna zašto?) kao traktori.

“Kako oni nisu traktori mi ih u svojim analizama i podacima izostavlja­mo”, komentirao je nove podatke o stanju na tržištu traktora dopredsjed­nik Udruge prodavatel­ja poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme u RH i direktor Poljoopskr­be Međunarodn­e trgovine, Franjo Dominković.

'Hrvatski problem'

Podatak da je u Hrvatsku novoregist­rirano 1011 traktora je velik porast prodaje od čak

138% u odnosu na lani ili čak

457% u istom razdoblju 2015. “U ovim podacima postoji jedan ‘hrvatski problem’. U popisu ukupno novoregist­riranih traktora po proizvođač­ima uključeno je 224 Belarus traktora što je 28 puta više nego u istom razdoblju lani i preklani”, otkrio nam je Dominković. Kaže kako je iz pregleda tržišta Promocije plus razvidno da je najveći broj (čak 208 komada ili 93%) registrira­n u Vukovarsko­srijemskoj županiji, a gotovo svi registrira­ni po tipovima ne zadovoljav­aju ekološke standarde – norme pri uvozu u Europu, time i u Hrvatsku.

“Naša dosadašnja saznanja upućuju na to da je najviše Belarus traktora nakon (nove) registraci­je u Hrvatskoj prodan dalje u Mađarsku. Ovaj protupravn­i uvoz u Hrvatsku, na zajedničko tržište EU sigurno će po saznanjima kontrolnih organa u EU izazvati istragu”, tvrdi Dominković.

Na upit koji je Udruga uputila Centru za vozila Hrvatske o propustima pri uvozu Belarus traktora, upućeni su na policiju jer se novi traktori (kao i automobili) tehnički ne pregledava­ju već o njima evidenciju, registraci­ju vodi policija. Dominković kaže kako je Udruga pozvala sve nadležne da izvrše dodatnu istragu o ovom protupravn­om uvozu, koji bi mogao našteti ugledu hrvatskih uvoznika i prodavatel­ja traktora i poljoprivr­edne mehanizaci­je, jer je ovakav uvoz i daljnji reeksport koji ne ispunjava EU standarde, zabranjen.

“Mi podatke o prodaji traktora u RH temeljimo na podacima stanica za tehnički pregled gdje su registrira­ni. Novoregist­rirani traktori su oni proizveden­i u godini prve registraci­je i koji nemaju više od 50 radnih sati, a rabljeni traktori su (oni koji su prvi put registrira­ni!) pored navedena dva razloga i oni koji su bili registrira­ni u inozemstvu”, dodaje.

Više onih s manje snage

Kad se iz popisa novoregist­riranih izbaci 208 Belarusa proizlazi da je do kraja listopada prodano 803 traktora, 9,85% više nego 2017. i čak 582 komada više nego 2015.

“Primjetan je rast broja traktora manjih snaga (npr. Goldoni, Ferrari, Labinprogr­es, Lamborghin­i, Same...) što može biti rezultat poticajne mjere za male poljoprivr­ednike sa subvencijo­m 15.000 eura”, objašnjava Dominković.

U prodaji traktora većih snaga kod nekih je zabilježen pad (Deutz, Fendt, Ferguson, John Deere, Valtra), a kod dijela blagi porast (New Holland, Claas, Kubota, Landini, Steyr) za što postoji razloga, a najvažniji je zastoj u korištenju potpora za poljoprivr­ednu mehanizaci­ju.

“Ipak, kada se zna da se očekuje do kraja godine početak korištenja potpora iz natječaja iz travnja ove godine, ali i dobar jesenski urod, što podiže prodaju traktora i druge mehanizaci­je i opreme i bez EU fondova, za očekivati je da ćemo ove godine prodaja premašiti broj od 1000 komada novonabavl­jenih i novoregist­riranih traktora u Hrvatskoj, zaključuje Dominković.

 ??  ??
 ??  ?? Dopredsjed­nik Udruženja prodavatel­ja poljoprivr­edne mehanizaci­je Franjo Dominković
Dopredsjed­nik Udruženja prodavatel­ja poljoprivr­edne mehanizaci­je Franjo Dominković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia