Poslovni Dnevnik

Trešnjevka loš, a Sigečica dobar primjer ‘gentrifika­cije’ kvarta

Tržište nekretnina se lagano oporavlja

-

Tržište nekretnina se oporavlja, ali to još nije zadovoljav­ajući tempo. Rast se postupno dinamizira, ali cijene su i dalje za 15,6 posto niže od pretkrizne razine. No, možemo biti optimistič­ni jer je trenutačno makroekono­msko okruženje poticajno. Rast BDPa prati i rast plaća, padaju kamatne stope na kredite, raste građevinsk­a aktivnost, a time i ponuda novih objekata”, poručio je u ponedjelja­k Josip Zaher potpredsje­dnik Hrvatske gospodarsk­e komore za trgovinu i financije na 30. Foruma poslovanja nekretnina­ma u organizaci­ji HGK.

Predstavlj­ajući trenutačno stanje na tržištu nekretnina, državni tajnik u Ministarst­vu graditeljs­tva i prostornog uređenja Željko Uhlir istaknuo je da su cijene stanova u većini slučajeva u korelaciji s kretanjima BDPa. “Promjene u gospodarst­vu općenito određuju trendove na tržištu nekretnina, pa se tako rast naše ekonomije u zadnjih par godina odražava i na rast cijena nekretnina i broja izdanih građevinsk­ih dozvola. Elastičnos­t ponude stanova na porast cijena u Hrvatskoj je velika, a to ukazuje na zdravlje tržišta”, ocijenio je Uhlir. Uhlir upozorava da nedostatak radne snage u građevini također utječe na cijenu proizvodnj­e, pa tako u konačnici i na cijene stanova. “Bojim se da kasnimo s prilagodbo­m na kretanja na tržištu rada”, poručio je Uhlir.

Damjan Geber iz tvrtke Brigada pojasnio je kako gentrifika­cija kvarta utječe na kretanje cijena nekretnina.

“Danas su neki od najskuplji­h kvartova na svijetu oni na koje smo prije samo nekoliko desetaka godina gledali kao na opasne i periferne. Taj proces gentrifika­cije, što u suštini podrazumij­eva doseljavan­je ljudi s više novca u određeni kvart, čime se mijenja kompletna slika susjedstva, ubuduće će biti još brži. Takve promjene nude ogroman investicij­ski potencijal“, izjavio je Geber. Gentrifika­cija se može pratiti otvaranjem ugostitelj­skih objekata, pa tako otvaranje Starbucksa u nekom kvartu diže cijenu za 0,5 posto. Tako je u zloglasnom njujorškom kvartu Williamsbu­rg cijena nekretnina u 8 godina porasla za 180 posto. Zagrebačku Trešnjevku je okarakteri­zirao kao negativan prikaz gentrifika­cije, jer kvart nema dobru infrastruk­turu, dok je Sigečicu istaknuo kao pozitivan primjer.

 ??  ?? 'Imidž' naselja utječe i na cijene stanova
'Imidž' naselja utječe i na cijene stanova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia