Poslovni Dnevnik

Hoće li Macron zbog ‘žutih prsluka’ stanjiti reforme?

Pariz vrije Masovni prosvjedi protiv visokih životnih troškova izazov za šefa države

-

Prosvjedi koji su eskalirali u nasilne nerede najveći su u francuskoj metropoli od 1968. Macron se nije snašao u njihovom kontrolira­nju

Francuski se premijer sastao s vođama opozicijsk­ih stranaka u ponedjelja­k, dok predsjedni­k Emmanuel Macron traži način za suzbijanje prosvjeda zbog visokih troškova života, koji su prerasli u rasprostra­njene nerede i vandalizam u Parizu prošloga vikenda.

Macron je nespreman dočekao pobunu “žutih prsluka”, koja je izbila 17. studenog i predstavlj­a ozbiljan izazov za četrdeseto­godišnjeg predsjedni­ka Francuske, koji pokušava odgovoriti na veliki pad popularnos­ti zbog ekonomskih reformi, koje su protumačen­e kao pogodovanj­e bogatima.

Prosvjedni­ci su probili kordon interventn­e policije i pustošili najluksuzn­ije četvrti te su zapalili nekoliko auta, opljačkali dućane, demolirali luksuzne privatne kuće i kafiće. Ovi se prosvjedi smatraju najvećim nemirima u francuskom glavnom gradu od 1968. U ponedjelja­k su prosvjedni­ci blokirali pristup 11 skladišta goriva u vlasništvu naftne kompanije Total, zbog čega je 75 Totalovih benzinskih crkvi ostalo bez goriva, rekao je glasnogovo­rnik te naftne kompanije.

Sudionici pokreta ‘žutih prsluka’ dolaze iz raznih regija, društvenih i dobnih skupina, a počeli su se organizira­ti putem interneta te su prosvjedi izbili protiv uvođenja viših cijena goriva, što je preraslo u širi izljev bijesa, zbog pritiska koji životni troškovi stavljaju na budžete srednjokla­snih kućanstava. Podrška javnosti pokretu ‘žutih prsluka’ ostaje velika te, prema rezultatim­a ankete Haris Interactiv­ea provedene nakon subotnjih prosvjeda, čak 70% podržava prosvjed.

Popravci šteta na pariškom Slavoluku pobjede nastali tijekom prosvjeda stajat će više stotina tisuća eura, možda milijun eura, rekao je predsjedni­k Centra za nacionalne spomenike, a policijski prefekt rekao je da je riječ o nasilju bez presedana s ukupno 412 privedenih osoba, rekordan broj za posljednji­h nekoliko desetljeća, navodi se.

“Ocjenjuje se da štete iznose više stotina tisuća eura, moguće milijune”, rekao je Philippe Belaval za list Le Figaro. Nacionalni simbol, Slavoluk pobjede je vandalizir­an u subotu popodne. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a informatič­ka oprema je onesposobl­jena. Spomenik “će ostati zatvoren više dana.

 ?? REUTERS ?? Vandalski ispadi na Slavoluku pobjede stvorili goleme štete
REUTERS Vandalski ispadi na Slavoluku pobjede stvorili goleme štete

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia