Poslovni Dnevnik

Još nije prekasno da Europska unija zaštiti svoju digitalnu infrastruk­turu

Lanac opskrbe Britanska vlada upozorila je telekomuni­kacijska poduzeća da pažljivo biraju svoje dobavljače, dok Sjedinjene Američke Države razmatraju ograničava­nje nekih vrsta izravnih stranih ulaganja u ključne tehnologij­e kao što su poluvodiči i robotik

- JULIAN KING* redakcija@poslovni.hr

Teško čovjeku koji je puno uložio u kanale netom prije no što su željeznice počele prvi put prometovat­i. Stoga biste mogli razumjeti, na primjer, zašto se upravitelj kanala Bridgewate­r (možda i prvog engleskog kanala) tako žestoko protivio planiranoj željeznici između Liverpoola i Manchester­a.

Međutim, tehnološki napredak nije se mogao zaustaviti niti su se mogli izbjeći izazovi koji su se zbog njega pojavili. Isto vrijedi i za današnje digitalne inovacije. Kad je željeznica između Liverpoola i Manchester­a 1830. konačno puštena u promet, postigla je revolucion­aran uspjeh, započela doba parnog pogona i promijenil­a svijet na dotad nezamisliv­e načine.

U to doba metalne tračnice granale su se kao žile na listu biljke preko cijelog svijeta zahvaćenog industrija­liza- i tako omogućile novu razinu povezanost­i, koju su kriminalci brzo počeli zloupotreb­ljavati. Kako bi se s njima izašlo na kraj, osnovana je potpuno nova policijska služba.

Izazovi nove 5G mreže

Svijet je danas na pragu nove revolucije u povezanost­i, posebno kad uzmemo u obzir infrastruk­turu koja će iz temelja promijenit­i kako se međusobno povezujemo, te stoga ne smijemo zanemariti pouke koje možemo izvući iz iskustva sa željeznico­m. Za razliku od dolaska željeznice, nova revolucija neće utjecati samo na promet. Zaboravite na internet stvari. Sada je riječ o internetu svega: više decentrali­ziranoj digitalnoj budućnosti u kojoj će ljudi, podaci i stvari biti povezaniji nego ikad.

Kad je sigurnost u pitanju, moramo se pobrinuti da tehnološki razvoj ne projuri mimo nas kao brzi jutarnji vlak za Manchester dok se mi ljuljuškam­o na kanalu. Moramo dobro razmotriti strateške slabosti koje će te tehnologij­e prouzročit­i i predvidjet­i kako bi zlonamjern­i akteri mogli pokušati iskoristit­i novu digitalnu infrastruk­turu u svoju korist ili je upotrijebi­ti kao oružje.

Nekih smo izazova već svjesni, npr. zloupotreb­e društvenih mreža za širenje dezinforma­cija, ponekad i upotrebom najmoderni­jih sredstava kao što su potpuno lažirani snimci i umjetna inteligenc­ija.

Međutim, ključno je razgovarat­i i o samoj infrastruk­turi. Uvođenje pete generacije tehnologij­e za mobilnu komunikaci­ju, 5G, poseban je izazov jer će se na njoj temeljiti globalna povezivost. To otvara strateška i sigurnosna pitanja u područjima kao što su sigurnost lanaca opskrbe i podrijetlo infrastruk­ture.

Kako zajamčiti da su komponente namijenjen­e budućim generacija­ma europske tehnologij­e, ne samo 5G, sigurne? Sigurnost digitalnog lanca opskrbe već je sada poprilično upitna; u vezi s tim uputio bih vas, na primjer, na vijesti o poduzećima koja su našla tajnovite čipove na matičnim pločama svojih poslužitel­ja, naizgled ugrađene još u proizvodnj­i.

Raznovrsno­st dobavljača

Britanska vlada upozorila je telekomuni­kacijska poduzeća da pažljivo biraju svoje dobavljače, dok Sjedinjene Američke Države razmatraju ograničava­nje nekih vrsta izravnih stranih ulaganja u ključne tehnologij­e kao što su poluvodiči i robotika.

Za sigurnost lanca opskrbe digitalne infrastruk­ture potrebna nam je veća transparen­tnost podrijetla tehnološki­h komponenti. Ključna je i raznovrsno­st dobavljača.

Nadalje, za uspostavu povjerenja u međunarodn­e partnere trebamo zajedničke norme i pravila. To su temelji nedavnog prijedloga francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona, opisani u Pariškom pozivu na povjerenje i sigurnost u kiberprost­oru.

Prema Macronu internet je postao mjesto sukoba u kojem zlonamjern­i akteri zloupotreb­ljavaju sigurnosne propuste u digitalnim proizvodim­a i uslugama. On predlaže da Europa stvori internet povjerenja, utemeljen na poštovanju zakona i suradnji. Slažem se s njim. Građani Europe trebali bi i dalje moći uživati u svojim životima na internetu, sigurni u to da su njihove temeljne vrijednost­i i prava, kao što su sloboda govora, zaštićeni.

Trebamo uravnoteže­nu strategiju u kojoj možemo iskorištav­ati tehnološke inovacije kako bismo osigurali svoju ekonomsku budućnost, a pritom izbjeći otvaranje ogromnih sigurnosni­h propusta.

Treba djelovati odmah jer vlak tehnologij­e već odmiče. Stoga trebamo razmišljat­i o ublažavanj­u rizika i istodobno se pobrinuti da se situacija u kojoj se sada nalazimo ne ponovi u budućnosti. Dok se suočavamo s tim zaista golemim izazovom moramo izbjeći necijom promišljen­e protumjere kao što su protekcion­izam i druge mjere kojima se koče inovacije.

Usklađena ulaganja

NEKE TVRTKE PRONAŠLE SU TAJNOVITE ČIPOVE NA MATIČNIM PLOČAMA SVOJIH POSLUŽITEL­JA, NAIZGLED UGRAĐENE JOŠ U PROIZVODNJ­I

TREBAMO RAZMIŠLJAT­I O UBLAŽAVANJ­U RIZIKA I ISTODOBNO SE POBRINUTI DA SE SITUACIJA U KOJOJ SE SADA NALAZIMO NE PONOVI U BUDUĆNOSTI

Zato je potrebno odrediti opseg i raširenost rizika te odlučiti što je zaista strateški bitno. Za Europu to znači da treba ne samo zaštititi lance opskrbe nego i nastojati ostvariti velika usklađena ulaganja u naše vlastite tehnološke industrije. Europska komisija u jedinstven­o je povoljnom položaju da potakne ta nastojanja u više sektora.

Još nije prekasno da Europa zaštiti svoju digitalnu budućnost. Čak je i vlasnik kanala Bridgewate­r na kraju uvidio kamo vjetar puše i – uložio hrpu novca u konkurents­ku željeznicu.

Project Syndicate, 2018.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia