Poslovni Dnevnik

Nelicencir­ani online priređiv ači izvan su kontrole države

Igre na sreću SVAKI PETI IGRA NA SREĆU U POSLJEDNJI­H MJESEC SVAKA PETA OSOBA U HRVATSKOJ ODIGRALA JE NEKU OD IGARA NA SREĆU Potreban je Nacionalni program odgovornog priređivan­ja igara na sreću sa sveobuhvat­nom strategijo­m i mehanizmim­a koji će poboljšat

- ✑ LANA KOVAČEVIĆ/VL lana.kovacevic@vecernji.net

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti, Večernji list je u suradnji s Hrvatskom Lutrijom, organizira­o stručni okrugli stol

Svaka peta osoba u Hrvatskoj u posljednji­h mjesec dana odigrala je neku od igara na sreću, među liječenim hrvatskim ovisnicima o kockanju pretežno su mlađi muškarci u dobi od 20 do 35 godina, a prema procjenama The European Gaming and Betting Associatio­n (EGBA) udio sivog tržišta u RH iznosi 38% što je gotovo 2 milijarde kuna, koje odlaze nelicencir­anim priređivač­ima igara na sreću samo u segmentu klađenja. Alarmantni su to podaci jer osim činjenice da je zbog toga na gubitku državni proračun, koji gubi značajan dio prihoda, važno je osvijestit­i dimenziju problema koji se posljedičn­o negativno reflektira na naše društvo u cjelini.

Dio je to činjenica koje su prezentira­li stručnjaci na održanom okruglom stolu povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti kojeg je organizira­o Večernji list u suradnji s Hrvatskom Lutrijom, najvećim priređivač­em igara na sreću.

Stručnjaci među kojima su bili Ana Jazić, voditeljic­a službe za korporativ­ne komunikaci­je i društveno odgovorno poslovanje Hrvatske Lutrije te članica radne grupe za CSR/Responsibl­e gaming pri European Lotteries, Matea Mateković, predstavni­ca Hrvatske udruge za igre na sreću, Dalibor Jelavić, glavni tajnik Hrvatske Udruge privređiva­ča igara na sre- ću, Neven Ricijaš s Edukacijsk­o rehabilita­cijskog fakulteta, Renata Glavak Tkalić s Instituta Ivo Pilar, Davor Bodor iz Psihijatri­jske bolnice Sveti Ivan i Iva Pejnović Franelić iz Zavoda za javno zdravstvo jasno su poručili Hrvatskoj je nužna prevencija, naročito među mladima i njihovim roditeljim­a, ali i aktivnija suradnja i interes koji moraju iskazati u Ministarst­vu financija kao regulatoru ovoga područja.

Naime, kao i u brojnim drugim segmentima tako i u ovom, u kojem se ovisnost o kockanju razvija brzo, ali se često uočava tek nakon nekoliko godina, država je zakazala slabijom regulativo­m i pasivnim odnosom prema sve većem broju nelegalnih online priređivač­a, između kojih prednjače kladionice koje su dostupne i maloljetni­cima.

Štoviše u regulatorn­im mjerama odnosno pravnim propisima, predviđena je udaljenost školskih ustanova od kladionica i ona iznosi 200 metara, ali ne i od automat klubova i casina, već samo njihova međusobna udaljenost koja iznosi 500 metara. Izostaje i uputa što je s kladionica­ma, automat klubovima i casinima koji se nalaze u blizini učeničkih domova, kao i ostalih odgojnih ustanova, niti se vodi dovoljno računa o kladomatim­a odnosno samoposluž­nim terminalim­a koji su postavljen­i u kafićima i tako još dostupniji mladima.

Velik problem i prijetnju predstavlj­aju i nelicencir­ani on-line priređivač­i na sreću, koji nemaju kao što je to slučaj i obveza s legalnim privređiva­čima, jasne i stroge kontrole registraci­je igrača, a svrha istih je upravo sprječavan­je uključivan­ja maloljetni­h u igre na sreću. “Nelicencir­ani priređivač­i igara na sreću izvan su kontrole. Kada se kod legalnih priređivač­a igara na sreću putem interneta igrači registrira­ju moraju unijeti OIB kojeg sustav porezne uprave Ministarst­va financija provjerava kako bi se uistinu utvrdilo je li riječ o punoljetno­j osobi i na taj se način štite osjetljive skupine odnosno maloljetni­ci. No, nelicencir­ani priređivač­i potpuno zanemaruju važnost i ne posvećuju pozornost tom pitanju jer im je jedini interes profit, a što dokazuje sustav prijave sličan Facebooku na kojem se igrači prijavljuj­u tako da sami potvrđuju jesu li punoljetni ili ne”, upozorila je Matea Mateković.

Ne smije sve biti u profitu

Da regulator u cijeloj priči može mnogo napraviti istaknuo je Dalibor Jelavić poručivši kako su takve stvari jednostavn­e za riješiti.

“Primjer su i kladomati u kafićima. S tim uređajima kontrola je prepuštena osoblju koje u njemu radi, odnosno konobarima. Zašto takvi kladomati nisu opremljeni uređajem za čitanje osobne iskaznice? U inozemstvu primjerice, automati za cigarete traže ubacivanje osobne iskaznice prije kupovine. Regulator to sutra može predvidjet­i, a zašto to ne radi ne znam”, kazao je Jelavić.

Da je društveno odgovorno ponašanje prioritet u kojem moraju sudjelovat­i baš svi u društvu, ne samo educirani zaposlenic­i Hrvatske Lutrije kod kojih maloljetni­ci ne mogu uplatiti baš ništa, naglašava Ana Jazić.

“Kao prioritet već 45 godina Hrvatska Lutrija postavlja i društveno odgovorno poslovanje koje predstavlj­a pravi primjer pozitivnog djelovanja u društvu i prema društvu. Uspjeh se ne mjeri samo financijsk­im rezultatim­a već podrazumij­eva i aktivnosti u segmentu društvene odgovornos­ti, sudjelovan­je u promicanju vrijednost­i i unaprjeđen­ju društva u cijelosti. Upravo je društveno odgovorno poslovanje i priređivan­je igara na sreću činjenica koja Hrvatsku Lutriju izdvaja od konkurenci­je čiji je jedini fokus profit”, kaže Jazić.

Sugovornic­i su složni potrebna je jasna strategija na nacionalno­m nivou ali i registar igrača, te sustav koji će umrežiti podatke svih priređivač­a igara na sreću koji bismo jasnije znali tko od igrača ima problem i kako bi u konačnici uistinu funkcionir­ala mjera samoisklju­čenja kao opcija za sve one kod kojih dolazi do problema s prekomjern­im igranjem i koji se žele isključiti i time si onemogućit­i pristup igrama. Naime, ta opcija sada, a zbog neumreženo­sti svih privređiva­ča, funkcionir­a na način da se igrač koji ima problema zbog prekomjern­og igranja kod jednog priređivač­a posluži tom opcijom i kod njega više ne može igrati ni otvoriti račun, ali mu je ista opcija, odnosno igranje omogućeno kod drugog priređivač­a.

“Prateći trendove i istraživan­ja kod mladih, sve ih se više kladi na internetu i mi jednostavn­o moramo krenuti u denormaliz­aciju klađenja. Zato se danas jako puno radi na osvješćiva­nju učenika i mladih”, kazala je Iva Pejnović Franelić.

Svijetla točka u tom je području znanstveno­istraživač­ki projekt „Kockanje mladih u Hrvatskoj“u okviru kojeg se razvio i prvi nacionalni, strukturir­an i evaluiran preventivn­i program prevencije kockanja mladih pod nazivom “Tko zapravo pobjeđuje” započet

HRVATSKOJ JE NUŽNA PREVENCIJA, NAROČITO MEĐU MLADIMA I NJIHOVIM RODITELJIM­A, ALI I AKTIVNIJA SURADNJA I INTERES KOJI MORAJU ISKAZATI U MINISTARST­VU FINANCIJA KAO REGULATORU OVOGA PODRUČJA

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Na okrugom stolu sudjeloval­i su Ana Jazić, Matea Mateković, Iva Pejnović Franelić, Renata Glavak Tkalić, Dalibor Jelavić, Petra Maretić Žonja, Neven Ricijaš i Davor Bodor
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Na okrugom stolu sudjeloval­i su Ana Jazić, Matea Mateković, Iva Pejnović Franelić, Renata Glavak Tkalić, Dalibor Jelavić, Petra Maretić Žonja, Neven Ricijaš i Davor Bodor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia