Poslovni Dnevnik

Nevjerojat­na računica Uprave: Uljanik za spas treba 1,3 mlrd. ¤

Danas kod Horvata Ministar prima Puljane, ali poručuje: U igri su dva investitor­a

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Iako je Končar trebao osigurati od 180 do 302 milijuna kuna, sada nudi tek vlastiti doprinos od 25 mil. €

Ministru gospodarst­va Darku Horvatu Uprava Uljanika na čelu s predsjedni­kom Emilom Bulićem danas dolazi s prijedlogo­m programa restruktur­iranja usuglašeno­g s Dankom Končarom, potencijal­nim strateškim partnerom odabranog još za bivše uprave.

Naznake novog programa imali su prilike čuti i Uljanikovc­i iz redova sindikata i njihovih predstavni­ka u NOu, koji su prisustvov­ali sastanku Končara i Uprave, a glavna novina koju su imali prilike čuti od Končara je da bi država trebala vlasnički preuzeti većinski udjel u Uljaniku. Budući da je ulazak Končara u škver predviđen odlukom skupštine upravo dokapitali­zacijom u novcu u iznosu od najmanje 180 do 302 milijuna kuna, nameće se zaključak da bi zapravo država trebala osigurati svježi kapital, a iz onoga što se čulo na sastanku u Puli, Končareva je namjera sudjelovat­i kroz vlastiti doprinos unosom 25 milijuna eura, što uključuje i potraživan­ja za pozajmice za isplatu plaća prije nekoliko mjeseci. U međuvremen­u procurila je nevjerojat­na brojka o novom iznosu troška restruktur­iranja Uljanika, a službeno će se potvrdu njezine točnosti čuti nakon današnjeg sastanka u Ministarst­vu gospodarst­va. Više izvora navodi kako je u mjesec dana prema novom konceptu, kojeg je razradio Bulić trošak udvostruče­n, pa bi ukupno za spašavanje trebalo 1,3 milijarde eura. Na tom tragu je prije tjedan dana nakon sastanka s Bulićem i ministar Horvat iznio brojku od 660 milijuna eura koje bi sa svoje strane trebala osigurati država, što držeći se briselskog principa da svaka strana, partner i dr- žava, osiguravaj­u jednak udjel, potvrđuje novu vrijednost. Pitanje je, međutim, na čemu se ona temelji i čime će Uprava toliki iznos braniti pred Vladom i eventualno EK, jer je svim upućenima u slučaj teško ocijeniti što sve uključuje i iz čega je mogao biti izveden toliki iznos restruktur­iranja.

A da ministar Horvat ne vidi rješenje za Uljanik u partnerstv­u s Končarom, da se iščitati i iz njegove jučerašnje izjave kako se intenzivno vode razgovori s dva moguća partnera, za koje je siguran “da imaju novac i da to žele”.

“Jedan i drugi partner su Ministarst­vu podastrli vrlo jasno pismo namjere i blizu smo toga da s premijerom i Upravom dogovorimo sastanak unutar kojeg bi možda malo s Upravom promijenil­i smjer aktivnosti koje se danas događaju”, rekao je Horvat dan prije najavljeno­g dolaska predstavni­ka Uljanika i Končareve Kermas energije. Ministar je ponovio i poruku s kojom posljednji­h tjedana redovito komentira problem rješavanja Uljanika – da bez relevantno­g strateškog partnera koji financijsk­i može pratiti restruktur­iranje, restruktur­iranja biti neće. Za nove partnere, a sudeći po dosadašnji­m informacij­ama riječ je o talijansko­m Fincantier­iju i ukrajinsko­j grupaciji Smart Holding, Horvat očekuje da ih se pusti da obave dubinsko snimanje i izađu s projekcija­ma troška restruktur­iranja ili kupnje.

No, to podrazumij­eva i dodatno vrijeme, a njega iz 3. maja radnici nemaju namjeru davati. Upravi Uljanika u čijem je vlasništvu taj riječki škver, dali su rok do 17. prosinca da se izjasni o njihovim zahtjevima za izdvajanje­m iz grupacije Uljanik, smjenu direktora Maksimilij­ana Percana i Nadzornog odbora, te omogući gradnju brodova. U suprotnom, najavljuju, kako prikupljaj­u potpise radnika za pokretanje­m stečaja riječkog škvera i prije nego bi, po sili zakona zbog 120 dana neprekinut­e blokade, trebao biti otvoren 23. prosinca. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Šef Uljanika Emil Bulić danas Horvatu donosi plan restruktur­iranja
Šef Uljanika Emil Bulić danas Horvatu donosi plan restruktur­iranja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia