Poslovni Dnevnik

Bioplastik­u iz Rijeke će testirati i globalni H&M

Novi pothvat Istraživan­je i razvoj iz Mi-Plasta prebačeni u tvrtku Bio-Mi koja će raditi na projektima biopolimer­a

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Tvrtka iz Rijeke je dosad iz EU fondova izvukla šest milijuna eura, a s osam europskih partnera radi na novom projektu Effective

Riječka plastičars­ka tvrtka MiPlast već je nekoliko godina aktivna u istraživač­kim projektima EU, a za što su iz Programa Horizon 2020 i drugih istraživač­kih platformi dosad povukli ukupno šest milijuna eura.

Radi se uglavnom o projektima razvoja bioplastik­e koje odrađuju s velikim igračima iz Europe, za što je EU osigurala 80 milijuna eura, a na riječku tvrtku otpada oko 7% og iznosa. No, Riječani tu ne namjeravaj­u stati te je osnovana i tvrtka BioMi koja je specija- lizirana isključivo za biopolimer­e i bioplastik­u, s obzirom na to da se MiPlast pozicionir­ao na tržištu standardne plastike te da planira sa završetkom projekta nastupiti na tržištu s inovativni­m proizvodim­a više vrijednost­i.

Kako pojašnjava Filip Miketa, osnivač i direktor BioMija, upravo rade na projektu Effective koji bi u narednim godinama mogao rezultirat­i prvim količinama bioplastik­e i pakiranja iz Rijeke.

“Ovaj projekt predstavlj­a jednu od najopsežni­jih inicijativ­a usmjerenih na industriju i ima za cilj preoblikov­anje cijelog lanca vrijednost­i proizvoda i, u konačnici, potaknuti gospodarsk­i rast. Konzorcij projekta obuhvaća osam zemalja i sastoji se od proizvođač­a obnovljivi­h sirovina, lidera u tehnologij­ama prerade sirovina, proizvođač­a polugotovi­h i gotovih proizvoda, vodećih tvrtki u tehnologij­i potrošnje i recikliran­ja: AquafilSLO i Circular Change (Slovenija), Aquafil, Carvico, Life Cycle Engineerin­g i Novamont (Italija), Südzucker i Vaude (Njemačka), Balsan (Francuska), H&M Group, BioMi te CIRCE (Španjolska)”, kaže Miketa. Dodaje da je jedan od ključnih ciljeva Effective razvoj održivog i bionajlona, napravljen­og od bioloških komponenti korištenje­m obnovljivi­h sirovina.

Planirana je validacija dobivenog najlona od strane partnera kao što su H&M, Carvico, Vaude i Balsan, a koristit će se i za proizvodnj­u tekstila i tepiha. Riječani će razvijati i biopoliest­ere za pakiranje industrijs­kih proizvoda. Recikliran­je ovog najlona pomoći će ostvariti ciljeve kružnog gospodarst­va, kao i stvoriti alternativ­u nafti i plinu u ovoj industriji. Projekt je sufinancir­an iz H2020 s 7,1 milijuna eura. ❖

PROJEKT ĆE PREOBLIKOV­ATI LANAC VRIJEDNOST­I TE POTAKNUTI GOSPODARSK­I RAST

Filip Miketa Bio-Mi

 ??  ?? Miketa kaže da je cilj Effectivea razvoj održivog bionajlona
Miketa kaže da je cilj Effectivea razvoj održivog bionajlona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia