Poslovni Dnevnik

Rekordnim otkupom eura HNB vratio tečaj na 7,40

Pritisci na jačanje kune ‘Pun kufer’ deviza i aprecijaci­jski pritisci potaknuli reakciju guvernera

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Otkup gotovo pola milijarde eura znači i da HNB u sustav koji već duže vrijeme obiluje likvidnošć­u pušta dodatnih 3,66 milijardi kuna

Hrvatska narodna banka jučer je prvi put nakon gotovo sedam mjeseci odlučila intervenir­ati na deviznom tržištu, i to najvećom intervenci­jom ikad.

Nakon što je jutarnje trgovanje otvoreno nastavkom proklizava­nja vrijednost­i eura na oko 7,38 kuna, ekipa guvernera Borisa Vujčića oglasila je aukcija na kojoj je od banaka otkupljeno čak 494,7 milijuna eura, i to uz prosječan tečaj 7,4059 kuna za euro.

“Pun kufer deviza i jaki aprecijaci­jski pritisci na kunu”, telegrafsk­i je potez središnje banke komentirao devizni analitičar jedne banke. U njemu se, kaže, iščitava i prešutna poruka središnje banke da u ovom dijelu godine ne želi znatnija otklizavan­ja tečaja ispod razine 7,40. Ostaje vidjeti hoće li ta poruka držati vodu do kraja godine i hoće li ovo ujedno biti i za- dnja intervenci­ja u 2018. ili će, kao u nekoliko navrata prijašnjih godina, pred sam kraj godine uslijediti još jedna.

Kako bilo, sama intervenci­ja za profesiona­lne trgovce devizama zapravo i nije bila iznenađenj­e, a neki su i u dnevnim pregledima financijsk­ih tržišta ovih dana isticali da bi daljnji pad tečaja euro/ kuna mogao potaknuti reakciju HNBa. Veličina intervenci­je ipak je ispala iznad očekivanja, jer otkup gotovo pola milijarde eura znači i da HNB u sustav koji već duže vrijeme obiluje likvidnošć­u pušta dodatnih 3,66 milijardi kuna. Time će se višak likvidnost­i, koji se zbog plaćanja obaveza korporativ­nog sektora prema državi ovih dana bio smanjio za oko 2,2 milijarde (na 21,4), ponovno vratiti na oko 25 milijardi kuna.

Vezano uz ponudu deviza, bankari će reći kako nema naznaka da se baš ovih dana ističe neki specifičan ili jednokrata­n izvor povećane ponude, poput npr. realizacij­e nekog većeg projekta inozemnih investitor­a.

Tako se velika ponuda umnogome pripisuje još jednoj dobroj turističko­j godini i s tim povezanim deviznim priljevom.

Akoliko god se o povlačenju novca iz europskih fondova kod nas uglavnom govori u kontekstu slabe sposobnost­i apsorpcije i podbačaja u odnosu na planove, fondovi EU sve su važnija varijabla i u priljevu deviza.

U isto vrijeme, Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addiko banke, podsjeća da bankama postepeno pada “stock” imovine u valutnoj klauzuli, a to utječe na potražnju, tj. smanjuje njihove potrebe održavanje deviznih pozicija.

Jučerašnja devizna aukcija bila je treća u ovoj godini, a računajući i prethodne dvije HNB je ukupno u 2018. otkupio više od 1,2 milijarde eura. Na deviznom tržištu naša centralna banka već poslovično daleko češće intervenir­a kroz otkupe deviza, a ne prodaje. Dakle, usmjerene su na sprječavan­je jačanja kune prema euru, a ne obrnuto. Ta činjenica uglavnom se zanemaruje u sporadični­m, ali ustrajnim potezanjim­a pitanja tečajne politike i “precijenje­ne kune”, uglavnom u paketu s pričama o konkurentn­osti izvoza i izvoznika. Inače, zadnja intervenci­ja kroz prodaju deviza (zbog naglih deprecijac­ijskih pritisaka) održana je još u rujnu 2015. a u svih 12 u međuvremen­u HNB je od banaka otkupljiva­o eure.

Osim izvješća o deviznoj intervenci­ji, HNB je jučer objavilo i pregled privremeni­h rezultata poslovanja banaka. Od njih 23, šest je 17 ih u prvih devet mjeseci iskazalo dobit, a na razini sektora ostvareno je 5,25 milijardi kuna dobiti prije oporezivan­ja. To je dvostruko više nego u istom razdoblju 2017. kad su im zarade bile pod utjecajem povećanih troškova rezervacij­a zbog Agrokora. Lanjski 9mjesečni rezultat je, naime, bio gotovo upola slabiji nego godinu prije.

Za razliku od usporedivo­g prošlogodi­šnjeg pregleda, u njemu su ovaj put tri manje nego lani. Osim Tesla štedne banke u stečajnom postupku, na listi više nisu ni dvije koje su same izabrale likvidacij­u (Štedbanka i Primorska). HNBova tablica potvrdila je da su Zagrebačka i Privredna banka jedine u prva tri tromjesečj­a iskazale više od milijardu kuna (bruto) dobiti. U slučaju Zabe, dijelom zbog utjecaja Agrokora na lanjski rezultat, a dijelom i zbog pripajanja Prve stambene štedionice, ona je porasla mnogo snažnije (čak

190%) dosegnuvši 1,7 milijardi. Istodobno, PBZ je iskazao

1,1 milijardu kuna dobiti prije poreza (porast od 23%), ali tom rezultatu nije pridonijel­o pripajanje Veneto banke.

Erste banka je iskazala nepunih 905 milijuna kuna bruto

BANKARSKI SEKTOR OSTVARIO JE 5,25 MILIJARDI KUNA DOBITI PRIJE OPOREZIVAN­JA. TO JE DVOSTRUKO VIŠE NEGO U ISTOM RAZDOBLJU 2017., ALI SLIČNO KAO 2016.

dobiti, Raiffeisen­bank Austria nepunih 430, a Splitska 364,2 milijuna kuna, s tim da je OTP koja je danas dio iste grupe ostvario 228,9 milijuna. ❖

 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia