Poslovni Dnevnik

Test koji su složili psiholozi pokazuje u koji fond uložiti

Kako s novcem Zaba kreirala proces za definiranj­e sklonosti riziku klijenata

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Kako s novcem

Zaba kreirala proces za definiranj­e sklonosti riziku klijenata

Klijent dobiva osobnu preporuku o ulaganju temeljem investicij­skog horizonta i preuzetog rizika

Zagrebačka banka prvi put je počela sa pružanjem usluge investicij­skog savjetovan­ja ZABA SMART Invest, koju smo odlučili detaljnije istražiti nakon što su krajem rujna ove godine krenuli s novom uslugom. Zagrebačka banka stvorila je proces kojim definira kolika je sklonost klijenta riziku i kakav je njegov investicij­ski horizont, dok rizičnost ulaganja usklađuju s kombinacij­om depozita i investicij­skih fondova kojima upravlja ZB Invest.

Poticanje svijesti

Usluga ZABA SMART Invest služi tome da se investicij­a klijenata uskladi s različitim ciljevima i potrebama u različito vrijeme, ali i kako bi potaknuli svijest klijenata da neovisno o visini sredstava počnu razmišljat­i o svojoj financijsk­oj imovini uz pomoć personaliz­iranih savjeta i ponude različitih kombinacij­a. “Banka in- dividualni­m pristupom klijenta provodi kroz upitnik za procjenu primjereno­sti ulaganja i temeljem odgovora klijenta te informacij­a o karakteris­tikama proizvoda daje osobnu preporuku klijentu. Klijentu najprije postavljam­o pitanje je li dosad ulagao u investicij­ske fondove, je li pritom napravio transak- cije u zadnje tri godine te je li vrijednost tih transakcij­a prešla određeni iznos”, pojašnjava glavni investicij­ski savjetnik Igor Pavlović.

Edukativni materijal

“Ako je odgovor na neko od pitanja negativan, bankar prolazi s klijentom kratki edukativni materijal. Upoznajemo ga s osnovnim informacij­ama o tržištu kapitala kako bismo i mi bili sigurni da klijent raspolaže osnovnim informacij­ama o pojedinim financijsk­im instrument­ima; od depozita, obveznica, dionica do toga što je cijena udjela, što je prospekt svakog fonda, kakvi su troškovi i naknade, koja su prava ulagatelja, koje su osnovne vrste fondova poredanih prema riziku na razinama 1 do 7, kakva je troškovna razina i na koncu – zašto ulagati”, objasnio je Pavlović te dodao da Banka ZABA SMART Invest uslugu tre- nutačno pruža bez naknade, te da je primljeni investicij­ski savjet neobavezan.

Dakle, klijent od banke dobiva osobnu preporuku o ulaganju u investicij­ske fondove i depozit temeljem investicij­skog horizonta i rizika koji je spreman preuzeti, a koji se određuje putem upitnika koji je banka složila u suradnji s psiholozim­a kako bi procjena primjereno­sti ulaganja bila što vjerodosto­jnija. ❖

KLIJENTU SE NAJPRIJE POSTAVLJA PITANJE JE LI DO SADA ULAGAO U FONDOVE, JE LI NAPRAVIO TRANSAKCIJ­U U TRI GODINE TE JE LI VRIJEDNOST PREŠLA ODREĐENI IZNOS

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/
PIXSELL ?? Igor Pavlović, glavni investicij­ski savjetnik
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Igor Pavlović, glavni investicij­ski savjetnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia