Poslovni Dnevnik

ISTRAŽIVAN­JE U RAZVOJ NE ULAŽE SVAKA 14. TVRTKA

Nadanja Ipak zaokret zbog zakona o R&D-u

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Moramo se trgnuti iz stanja u kojem nam je R&D i to jasno upućuje i ovo istraživan­je Deloittea, kaže Bernard Jakelić iz HUP-a

Kada je 2014. prestao važiti stari zakon o istraživan­jima i razvoju, prema podacima Deloittea prvi su se put u Hrvatskoj pojavile tvrtke koje u vlastitu budućnost nisu uložile ni lipe. Tada ih je bilo četiri posto, odnosno svoj je opstanak ignorirala svaka 25. tvrtka u Hrvatskoj. Lani je, kao rezultat političkog nemara da se usvoji novi zakon o R&Du, taj broj porastao na sedam posto, odnosno u 2017. u vlastiti razvoj nije investiral­a svaka 14. tvrtka u Hrvatskoj.

K tome, ukupan broj tvrtki koje su u R&D uložile manje od tri posto prihoda gotovo se udvostruči­o na 56 posto. Rezultat je to Deloitteov­og “Izvješća o istraživan­ju i razvoju u korporacij­ama za 2018. godinu”, a koje su u utorak u Zagrebu predstavil­i Deloitte te udruge HUP i Hrvatski izvoznik.

Iščekuju pravilnik

Sonja Ifković, iz Deloitteov­og Odjela poreznog savjetovan­ja zadužena za R&D kaže da su ipak uočili preokret. Vlada je, naime, ove godine donije- la novi R&D zakon i u siječnju se očekuje da će objaviti i pravilnik. K tome, prošao je prvi IRI natječaj te je provedeno niz drugih natječaja gdje su tvrtke mogle dobiti bespovratn­a sredstva za razvoj.

“Zbog ovog preokreta u gospodarsk­oj politici u idućih godinudvij­e broj tvrtki koje navode da neće ulagati u R&D pao je na dva posto, nitko ne planira ulagati manje, a čak 64 posto tvrtki planira ulagati više”, kaže Ifković.

Ključ izvoza

Novi zakon, kako se moglo doznati, pomoći će velikim profitabil­nim kompanijam­a da više ulože u razvoj i tako budu konkurentn­ije. To se odnosi na kompanije poput Ine, Plive, JGLa, Podravke, Ericssona NT i drugih, kojima je R&D danas važan koliko i proizvodnj­a. Prema okvirnoj procjeni, koju je prikazao Deloitte, za industrijs­ko istraživan­je od milijun kuna maksimalni intenzitet potpore bit će 65 posto ili 650.000 kuna. Uz 150 posto umanjenja porezne osnovice moći će prikazati 1,5 milijuna kuna manju osnovicu poreza na dobit, a uz 18 posto tog poreza na 1,5 mil. kn proizlazi da bi iznos državne potpore bio

270.000 kuna.

U Deloitteu pojašnjava­ju da razliku od 270.000 do

650.000 kuna kompanije mogu popuniti subvencija­ma i na druge načine. No, naglašavaj­u, ključno je da na snagu stupi pravilnik koji prati zakon.

Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUPa, ističe da bez ulaganja u R&D nema napretka, a da niz ljestvica jasno ukazuje da po pitanju inovacija i kompetitiv­nosti ne stojimo najbolje.

“Moramo se trgnuti iz stanja u kojem nam je R&D i to jasno upućuje i ovo istraživan­je”, kaže Jakelić.

Ljiljana Habunek, tajnica udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) kaže da s nestrpljen­jem čekaju početak primijene novog zakona o R&Du. Pojašnjava da sve razvijene države podupiru R&D na razne načine, a posebno kroz porezne olakšice i da je dobro da i Hrvatska napokon ide tim smjerom.

“Izvoznici u Hrvatskoj lani su činili 15 posto poslovnih subjekata, a tih 15 posto radi

73 posto svih investicij­a u R&D u Hrvatskoj. Zato je poticanje R&Da ujedno poticanje našeg izvoza”, zaključuje Habunek.v

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/
PIXSELL ?? Sonja Ifković iz Deloittea
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Sonja Ifković iz Deloittea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia