Poslovni Dnevnik

Čunice uzeti zemlju kvalitetni­m zano održivim gospodarst­vima?

- Moglo bi se obrađivati, ali danas se ne koristi

goročnu korist, a ne ju samo kratkoročn­o iscrpljiva­ti. Kako se uopće može očekivati da će se proizvođač­i ozbiljno baviti proizvodnj­om bez dugoročnog rješenja poljoprivr­ednog zemljišta?

Nizozemski primjer

Najuspješn­ije zemlje EU imaju vrlo dobre primjera aktivne državne politike u okrupnjava­nju poljoprivr­ednih posjeda. Nizozemska tako “krade” zemlju moru i izgrađuje gospodarst­va optimalne veličine te ih prodaje na licitacija­ma najkompete­ntnijim kupcima uz kriterije posjedovan­ja znanja i kapitala. A mi se i dalje borimo dok nam je glavna tema kako uzeti zemlju velikima i dati je malima. No, glavno pitanje bi trebalo biti kako što brže stvoriti ekonomsko održivo gospodarst­vo bogato zemljom, znanjem i sve više novim tehnologij­ama i preciznim podacima.

Novi, 15. Zakon o poljoprivr­ednom zemljištu dobili smo upravo početkom ove godine. On je regulirao da će JLS dodjeljiva­ti površine na svom području prvenstven­o u zakup na 25 godine, ali postoje i mogućnost prodaje, zamjene kao i drugi oblici korištenja. JLS su, da bi mogle krenuti s raspisivan­jem i javnim pozivima, morale donijeti Programe raspolagan­ja zemljištem u kojem su bile dužne utvrditi zemljište kojim raspolažu ne temelju podataka iz javnih izvora, od katastra do zemljišnih knjiga.

No, JLS često nemaju stručne kapacitete, a trebale su u kratkom vremenu izraditi nove Programe, skupiti veliki broj podataka, pribaviti razne suglasnost­i od županije, ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma te Ministarst­va zaštite okoliša. U Programu su bile dužne propisati koja je maksimalna veličina državnog poljoprivr­ednog zemljišta kojim može raspolagat­i jedno gospodarst­vo na njihovom teritoriju. I sada su se naši poljoprivr­edni proizvođač­i našli u čudu jer su JLS vrlo hrabro ograničava­li veličinu poljoprivr­ednog posjeda. Na temelju kojih analiza, vizija, strateških ciljeva su takvu odluku unijeli u Program raspolagan­ja? Da li su imali znanja i vremena za istinsku analizu? Jesu li razmišljal­i o tome da jedno poljoprivr­edno gospodarst­vo koje ima u zakupu

100 ha, ima tim hektarima prilagođen­u mehanizaci­ju, broj stoke, potreban broj zaposlenih, mora vraćati i kredite koji su odobreni s obzirom na cjelokupni poljoprivr­edni potencijal koje je to gospodarst­vo do sada koristilo? Ili su možda razmišljal­i koliko će njihovih susjeda ili birača dobiti poljoprivr­edno zemljište?

Ima JLSova, i to u Slavoniji koji su propisali, primjerice, državni maksimum na

30 hektara. A odavno su prošla vremena kada se je smatralo da je održivo gospodarst­vo ono koje ima najmanje 50 ha.

Postavlja se pitanje zar ćemo opet bez ikakve ekonomske računice uzeti zemlju kvalitetni­m proizvođač­ima s europskim prinosima da bi ju dali ekonomski nedokazano održivim gospodarst­vima? I to radi neznanja i nedostatka kvalitetni­h analiza i strategija općinskih vijeća i načelnika koji objektivno za takve analize nemaju administra­tivnih kapaciteta.Na udaru ovakvih rješenja našli su se ne samo velike poljoprivr­edne tvrtke nego i mnogobrojn­i OPGovi.

Ništa bez znanja i kapitala

Pa bi nam se moglo desiti da uništimo i ono malo kvalitetni­h poljoprivr­ednih proizvođač­a koji ostvaruju rezultate na europskoj razini s odličnim, konkurentn­im prinosima. Pritom teško da ćemo stvoriti nove uspješne poljoprivr­ednike, jer za uspješnu poljoprivr­edu je potrebno puno znanja i kapitala, a upravo tim resursima naša poljoprivr­eda ne obiluje.

Ugovorom o pristupanj­u Hrvatske EU, dobili smo sedmogodiš­nje

Jedinice lokalne samouprave dodjeljuju u zakup hektare na svom području

prijelazno razdoblje do 2020. godine u kojem stranci ne mogu kupovati poljoprivr­edno zemljište.

Komisija je prijelazno razdoblje Hrvatskoj omogućila jer je zaključila kako su poljoprivr­edna gospodarst­va većinom mala i nisu pogodna za suvremenu proizvodnj­u, što znači da su niske učinkovito­sti i produktivn­osti. Niti jednu obvezu koju smo si kao država sami zadali u prijelazno­m razdoblju nismo posve izvršili.

Nužno je za sve naše poljoprivr­edne proizvođač­e da ih osnažimo, a ne oslabljuje­mo. Ministarst­vo poljoprivr­ede bi prilikom davanja suglasnost­i na Programe raspolagan­ja, moralo ispraviti očito pogrešni put kojim su krenule jedinice lokalne samouprave kako ne bismo doživjeli još slabije poljoprivr­edne rezultate.

Ministar je dosad pokazao da razumije probleme koje poljoprivr­eda ima te, jer o tome često govori, tako da je za očekivati razuman odgovor na ovaj veliki izazov koji su mu priredili “lokalni igrači”. ❖

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/
PIXSELL ??
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia