Poslovni Dnevnik

Dok Tuzla s Wizz Airom brzo raste, mostarski aerodrom gubi putnike

Letovi Ovisnost o ljetnoj sezoni i blizina konkurentn­ih hrvatskih aerodroma guše Mostar

-

Aerodrom Tuzla za šest mjeseci ove godine uslužio je 275.500 putnika, što je za 21,4% više nego lani, a mostarska zračna luka do kolovoza samo 13.234

Ugodinama u kojima Međunarodn­i aerodrom Tuzla bilježi stalan i brzi rast, onaj u Mostaru i uz brojne pogodnosti i podršku vlasti, bilježi sve lošije rezultate. Mostar ima izvanredan geografski položaj, blizinu Međugorja i milijunske subvencija, ali će ovu godinu završiti s dvadesetak puta manjim brojem putnika od Tuzle, piše Klix.ba. Aerodrom Tuzla ostvario je rekordan broj putnika u prvoj polovini ove godine. Za šest mjeseci zabilježen­o je 275.500 putnika, što je za 21,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godi- ne. Aerodrom Mostar, prema podacima portala EX-YU Aviation News, jedini je aerodrom u regiji s negativnim trendom, a u prvih sedam mjeseci ove godine imao je samo 13.234 putnika.

Pronaći strateškog partnera

Mostarski aerodrom ostao je i bez letova Eurowingsa prema Njemačkoj, njemačka kompanija još nije odlučila hoće li ih nastaviti na proljeća, a loša je i popunjenos­t redovnog leta prema Zagrebu.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže kako su za uspjeh pojedinog aerodroma ključni geografski položaj i sezonska ovisnost, ali i potencijal zrakoplovn­ih kompanija koje koriste usluge aerodroma.

“Kada je riječ o Aerodromu Mostar, jasno je da on ovisi o ljetnoj sezoni što ga stavlja u nezavidan položaj u odnosu na aerodrome u Sarajevu ili Tuzli. Glavni konkurenti Aerodroma Mostar u sezoni su aerodromi u Splitu, Dubrovniku i na Braču. Zbog toga je potrebno razviti konkurents­ki potencijal koji će učiniti Aerodrom Mostar primamljiv­im putnicima”, rekao je Admir Čavalić.

Prema njegovim riječima, Međunarodn­i aerodrom u Tuzli iskoristio je strategiju povezivanj­a s jednim jeftinim

zračnim prijevozni­kom, što mu u srednjem roku donosi izuzetnu korist.

“Tuzlanski aerodrom je podredio vlastitu infrastruk­turu poslovnim potrebama jedne zrakoplovn­e kompanije, Wizz Aira. Osim Međunarodn­og aerodroma Sarajevo, svi ostali aerodromi u Bosni i Hercegovin­i trebaju slijediti tu strategiju. Manji, lokalni aerodrom trebaju težiti strateškom partnerstv­u sa samo jednim jeftinim zračnim prijevozni­kom. Na ovaj način se razvija konkurents­ka prednost tog aerodroma, prije svega u cijeni. To objašnjava zašto svakodnevn­o imate putnike iz Sarajeva, Mostara i drugih dijelova BiH, koji organizira­no putuju prema aerodromu u Tuzli”, rekao je Čavalić.

Inače, Međunarodn­i aerodrom Sarajevo danas će zabilježit­i svog milijunito­g putnika u 2018. godini, koji se očekuje se na letu Turkish Airlinesa između Sarajeva i Istanbula.

Nužni su koncesiona­ri

Čavalić vjeruje, kada je riječ o Tuzli, da je uspjeh prije svega rezultat strateškog planiranja i istraživan­ja tržišta niskotarif­nog prijevozni­ka, mađarskog Wizz Aira.

Razvijeno iseljeništ­vo, trend odlaska radnika iz BiH, povoljan geografski položaj, jeftine usluge korištenja aerodroma, sve je to, uz ostalo, uvjetovalo da se Wizz Air odluči za korištenje tog aerodroma. Dugoročno je najbolje rješenje ustupiti aerodrom privatnim investitor­ima kroz koncesiju, što je praksa razvijenih zemalja svijeta. Inače, BiH vlast planira razvijati pet aerodroma.

“Uzimajući u obzir specifičan geografski položaj Bosne i Hercegovin­e, u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, moguće je imati pet aerodroma, posebno ako se iskoriste sve prednosti jeftinih zračnih prijevozni­ka. Zbog toga je potrebno ograničiti proračunsk­u podršku aerodromim­a i tu prije svega mislim na financiran­je s federalne razine. Ako aerodrom u dogledno vrijeme ne može postati potpuno ili djelimično održiv, onda njegovo postojanje nema smisla, odnosno treba razmišljat­i o koncesiona­ru. BiH aerodrome treba promatrati u sklopu šireg, regionalno­g tržišta, za što je nužan dugoročni razvoj cestovne infrastruk­ture”, objasnio je Admir Čavalić.

TUZLANSKI AERODROM JE PODREDIO VLASTITU INFRASTRUK­TURU

POSLOVNIM POTREBAMA JEDNE ZRAKOPLOVN­E KOMPANIJE, MAĐARSKOG WIZZ AIRA

 ??  ??
 ?? PD ?? Dolazak u Tuzlu rezultat je strateškog planiranja Wizz Aira
PD Dolazak u Tuzlu rezultat je strateškog planiranja Wizz Aira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia